Tips Keselamatan Blog

wordpress-logo

Kebelakangan ni banyak blog wordpress yang diserang oleh penggondam. Jadi aku nak kongsikan 2 tips keselamatan untuk wordpress. Kebelakangan ni, beberapa cubaan serangan kepada blog/website yang menggunakan wordpress dikesan menggunakan serangan melalui URL. Penyerang menggunakan URL untuk memanipulasi database sesebuah blog/website. Jadi, untuk menghalang serangan melalui URL, satu simple plugin telah di tulis oleh perishablepress.com […]

Berkenalan dengan pembaca blog. Mari!

blog-reader

Setiap orang ada citarasa tersendiri. Bagitu juga dalam memilih blog mana yang ingin di baca. Aku pasti, setiap orang ada blog yang mereka gemar baca setiap hari. Kadang-kadang ada yang sampai marah-marah kalau blog yang di gemari tidak di update dalam satu tempoh masa tertentu. Tahap ketagihan tegar tu. Parah sangat. Haha. Setiap orang juga […]

Erti Hidup Pada Memberi

Tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima

Pinjam sekejap tagline blog saifulislam milik Ustaz Hasrizal untuk entry aku kali ini. Ini saja tajuk yang aku rasakan sesuai untuk entry ini. Kau orang faham maksud “Erti hidup pada memberi”? Err, tak. Aku bukan nak terangkan atau bincang mengenai maksud kata-kata tu. Sekadar tanya je sebab aku rasa apa yang aku cuba untuk sampaikan […]