Pengalaman Pembaca – Telefon Tiruan

Masih ingat dengan entry “Awas IPhone tiruan!“? Ramai pembaca yang memberi respons. Malah ada yang berkongsi pengalaman mengenai telefon bimbit tiruan. Mungkin ramai yang tidak berkunjung semula untuk membaca respons-respons dari pembaca. Jadi, aku terfikir, ada baiknya aku kumpulkan respons yang menarik, bermanfaat dan boleh memberi kesedaran pada mereka yang lain untuk di jadikan satu entry khas. Dan pastinya aku membetulkan ayat-ayat pasar untuk memudahkan pembaca memahami apa yang ingin di sampaikan.

Oh ya, sebelum tu, ada juga yang menegur aku dan mengatakan aku “penyibuk” kerana menulis entry berkenaan. Terus terang aku katakan, aku bukan nak menyibuk apa yang orang lain mahu beli dengan duit mereka. Niat aku cuma satu, mahu menyedarkan mereka yang masih belum sedar kewujudan telefon-telefon tiruan ini. Aku tak mahu lihat bangsa aku terus di tipu oleh bangsa yang memang terkenal kuat menipu. Tak mustahil juga mereka boleh menipu mengatakan telefon tersebut adalah original dan di jual dengan harga yang hampir dengan telefon yang original. Bukankah besar kerugian di situ? Aku juga mahu mereka yang ingin membeli telefon-telefon tiruan ini semata-mata untuk bergaya supaya berfikir lebih mendalam sebelum membazir duit begitu saja. Aku sekadar berkongsi dan menegur. Apa yang kau mahu lakukan dengan duit kau, itu hak kau.

Pendapat pertama :

ikut pengalaman laa ni aku cerita & kongsi dengan kau orang semua.. hehe..

aku pernah g satu mobile fair.. baik punya fair.. konon nya harga telefon bimbit murah sehingga 70-80%.. tapi, aku tengok model-model macam Sony Ericsson, Nokia, Motorolla & seumpamanya, harga standard je.. tak ada turun mana pun..

lepas tu aku tertarik dengan 2 model ‘HEBAT’ nie.. iPhone dan Blackberry.. (Blackberry, bukan Blueberry keluaran CSL tu OK..)

1st aku try 2 bijik enset Blackberry original dgn china version.. memang sebijik kaw2.. tapi ade 2 benda yg buat aku gelak kaw2 masa kat fair tu.. “MANA ADA BLACKBERRY BOLEH ADA DUAL SIM DAN TV..???????” hahahahahahahahahah~!!!!!!! yg lain, Ok laa.. ade laa ciri2 blackberry.. ni dan2 plak ade tV.. lawak betul.. aku tanya laa kat apek tu.. dia cakap, tu model china copy punya.. huhu~

iPhone china copy pun sama jgak.. cuma ade 2 jenis.. utk harga RM200-RMm300 (saiz kecil dan besar boleh pilih) tapi TANPA wiFi..
kalau RM400-Rm600 plak (Saiz besar cam iPhone) ada WiFi.. yg pelik ade 2 jenis saiz tu.. ada TV dan Dual SIM.. hadoi2..

mmg diakui, model2 berjenama lain ada yg guna DUAL SIM.. tapi, model keluaran China lagi banyak.. hehe~

moral:
hati2 kalau nak beli Blackberry & iPhone.. OK..???

-Komen dari azmie

Pendapat kedua :

ello..
tadi aku baru balik dari phone fair kat medan idaman gombak.. pergh.. Penipuan Besar besaran…ada iPhone.. ada BlackBerry, ada Sony Erricsson pon ada…

untuk iphone.. macam-macam feature ada , TV, java, ada yg siap detech qwerty keyboard pon ader.. bila tanya “ni china ke? .. dia jawab bukan.. ni semua dari singapore..” (sejak bila ada singapore buat telefon??) ada lagi menarik.. ada iPhone flip.. ada logo apple menyala mcm macbook… gila la…

untuk blackberry. pon sama .. ada tv.. ada radio.. .. skali tanya “bkn ke blackberry x de TV ke..?” “utk market singapore ADA ” gila ke apa dia orang ni..

untuk sony erricson.. lagi best.. dia org imitation walkman model… dia offer “Buy 1 free 1″.. model yg sama pulak tu..dier punya skrin.. WIDE… tp slack kat charger.. pakai soket mcm nokia..pelik la.. bila tanya…. “Ni untuk market singapore”… abis tu handfree, charger, aksesori lain, mcm speaker sony original nk connect mana?? memang gila..

yang menariknya.. semua model SE, Blackberry, iPhone, DUAL SIM dan ada sticker sirim kat dlm tu..

kesimpulanya.. aku sedih dgn org yg datang ke situ.. ditipu mudah2 jer dgn BUKAN BUMIPUTERA di situ..ikutkan hati aku, nk je aku call KPDNHEP dan POLIS.. Kepada rakyat Malaysia janganlah di tipu mudah2.. buatlah carian model2 telefon di internet seperti gsmarena.com..dan buatlah pembelian dari pengedar yg sah..
Anda mungkin kata “alah teelfon murah biasalah.. ” sedarlah bahawa telefon tersebut berisiko untuk meletup.. tak kira semasa digunakan..(rapat di telinga) mahupun poket.. `Telinga dan mata anda TIDAK dijual dikedai2…
Kepada pihak berkenaan, sila post artikel mengenai iphone tiruan dan bahaya telefon tiruan.,. di akhabr2 utama untuk menyedarkan rakyat malaysia..

More info go google type – fake iPhone , explode handphone dan tengok lah sendiri

Sekian,
~Real iPhone Owner~Apple Fan ~

Pendapat ketiga :

abg saye ada beli blackberry untuk saya dan iphone untuk dia buatan china…abg sy tau tu buatan china…tp yg jual tu cakap ini singapore mali laa. hahaha.. dia beli je nk wat bergaya.. hahaha
nak buat macam mana, pakai je la. Aish…. ingatkan boleh facebooking via blackberry. tak boleh. aish. dah la berat telefon ni… lenguh nak pegang…

- Fatin

Pendapat ke empat :

memang wujud pun penjualan henset ni, n rasenye, mungkin org yang sama atau pengedar yang sama, sebab, mana2 iklan mobile fair, mesti die tulis 70% diskaun. Yang paling sakit hati, dia orang claim semua henset tu ori. Mati-mati dia pertahankan henset tu ori. Mase aku pegi mobile fair tu kat kuantan baru-baru ni, jenama ‘iphone’ je diorg berani x mengaku ori, tu pun dia orang kate,  iphone tu yg low version punya dr china. Yang lain, blackberry dengan nokia, memang kaw2 dia kata ori. Kalau nokia, model ‘5800 Xpress Music’ tu yang paling diorg promote, mmg sebijik die buat, aku pakai henset tu, sebab tu aku tau. Puas nak bezakan kalau tak on henset, kalau on pun, bukak menu, sama (icon sebijik), cuma bila dah masuk bahagian mesej,  die dh lain, nampak sangat china punya. Satu lagi, yang dia orang promote gila-gila adalah Blackberry. Blackberry ni kire famous la sbb dicanangkan di media, celcom, maxis pun ade, kat suratkhabar pun ada kerajaan galakkan guna (kalo aku tak silap la,untuk kakitangan ke sape ntah dalam suratkhabar dia sebut). Dan malangnya, semua booth telefon yg jual ‘blackberry’ tu, semua claim blackberry ori, siap tipu lagi, ade GPS, padehal, cume google maps (aplikasi java). Kalau orang biasa yg tak tahu pasal smartphone lebih-lebih lagi blackberry tu susah nak jumpe/tak pernah jumpa, mesti percaya dann beli punya. Dan terbaru, ada mobile fair kat temerloh hujung minggu ni, aku nk tengok muka-muka yang jual tu. Ape pulak ‘ayat2 manis’ dia orang, haha.. (saje menambah fakta, harap maklum~)

- along

Sumber gambar : Mobile-T-Mobile & NokiaPhoneBlog

Penafian!


  • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di blogpost adalah pandangan peribadi pemilik blog melainkan jika diterangkan pendapat/pandangan tersebut datang dari pihak lain.
  • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di komen adalah pendapat peribadi pemiliknya dan tiada kaitan dengan pemilik blog.
  • Segala apa yang terkandung dalam blog ini tiada kaitan dengan majikan atau clients pemilik blog.

Sponsor




Comments

  1. says

    Iphone dan Blackbery semua guna authorized dealer. Guna company besar macam Maxis dan Celcom buat.

    Macam SE, Nokia dan lain-lain pun gitu… ada authorized dealer mereka sendiri… SE dgn CSL Company, Nokia dgn AVAXX. Untuk claim warranty pun ada di seluruh negara….

    Untuk AP set, handphone memang original. tapi warranty kejap dan bila nak claim warranty. hanya di kedai yang kita beli sahaja.
    .-= paeh´s last blog ..Menulis Blog Kena Ada Gaya =-.

    [Reply]

    Mr Kay Em Why Reply:

    Sebelum AVAXX wujud sebagai authorized dealer Nokia, company Zitron yang menjadi authorized dealer. Sekarang ni pon still ada lagi rasanya untuk certain model.

    [Reply]

  2. says

    ermmmm.. cam bengang je pada puak2 yg menjual tu.. puak yang menjual tu la yg bikin barang2 tiruan.. wa manyak hangin!

    banyak btol pendapat yg hang lampirkan eh!
    .-= encik luth´s last blog ..Takut untuk jana pendapatan sampingan? =-.

    [Reply]

    aryssa Reply:

    salam…kepada semua…utk maklumat semua..kite xbole meyalahkan semua penjual handphone fair….keraa dalam selangor sahaja ada 40 organiser yag berlainan….mmg ade yang menipu ade juga yag xmenipu..setahu saya..ada satu orgaiser yang cukup bagus….and ada satu company bumiputera disitu…ramai kawan saya bagitau yang company tu bagus….walaupun dia jual hp tiruab tapi xpenah menipu ckp hp tu original…ade juga yang jual original…warranty pon ader..bukan resit..warranty card.kalau kat oreang lain warranty pon xbagi…

    [Reply]

  3. says

    macam2, bukan stakat mobile fair je, kad RnR highway pun ada yg jenis buat2 nak jual phone nokia n97 dan mcm2 model lagi, ckp sy terdesak duit nak pakai duit untuk balik mana2 lah..

    pastu sanggup jual pada harga tak masuk akal, rm300-500

    bayangkan kalau tak check betul2 pastu mcm mana, kena tipu la…banyak sgt org tipu cara mcm tu skrg, member sy hampir terkena nasib baik dia bawak duit rm200 je, nak kuarkan duit kat atm lak out of service, pastu org tu tak nak jual lak rm200

    boleh deman lak, huhuhu hati2 semua

    [Reply]

    imran Reply:

    Mobile Fair ni memang banyak HP China! Setakat ini saya telah pergi ke 3 mobile fair dan didapati semuanya hanya gimik semata-mata. Iklan banner begitu menarik 80% sales! Tapi semuanya hampas. Buang masa sahaja berkunjung ke sana.

    Di R&R pula kebanyakkan HP yang dijual adalah barang curi dan ada juga HP replika (display set). Siapa yang terkena memang menyumpah la.

    p/s : Ada seorang kawan membeli N97 dengan harga RM200 di R&R PLUS. Memang original!

    [Reply]

    aryssa Reply:

    salam en…xsemua organiser begitu..hp fair ni byk orgaiser,…saya puji company bumiputera..bile saya kunjug disana ada satu je..yag lain memmng cine…mmg akui cie pandai menipu…tapi satu compay melayu bagus…

    [Reply]

  4. says

    tapi kadang2 hp china ni tahan lama gak pakai, member aku pakai n7 series look alike. speaker ada 6 sound mmg power. cuma tu la takut meletop kalu gayut lama2..
    .-= Park Air´s last blog ..Trauma Seekor Kucing =-.

    [Reply]

    aryssa Reply:

    hahah..xla meletop..i po gune blackberry chia..memng best..ade warraty kalau habis warraty po still bole repair kat company tu

    [Reply]

  5. Mat kuantan says

    Aku ada bli hp i phone tiruan ni..saje nk suka2..klu nk thn lama,kne jg btul2 la..m
    klu da thempas 2 lu pikir la sdri..sonok gak wt jd gadget untk surf tenet

    [Reply]

  6. says

    bukan sekadar risiko meletop..kesan radiasi elektromagnet pun kita tak tahu..dah lulus piawaian eu ke belum.

    prof elektromagnet aku cakap..handset made n china ni bahaya..sebab takder shielder untuk radiation..(long term effect)

    untuk model yang original macam nokia,se tu tak kesahlah..sebab diaorang dah ikut piawaian..yang made in china tu tak tahu apa jaminannya…
    .-= zulfitry´s last blog ..Tuah ayam nampak dikaki , tuah manusia tiada siapa yang tahu!! =-.

    [Reply]

  7. Aziz says

    Geram betul, macam mana kena tipu ni! Baru-baru ini ada fair jualan telefon, kononnya harga lori terbalik di Setiawangsa, berdekatan dengan Giant Setiawangsa. Fair ini berlangsung dari 8 – 11 April 2010. Kebiasaannya aku lebih suka beli telefon jenis NOKIA yang original. Kebiasaannya kalau kita beli yang original, kita dapat garenti daripada Zitron. Okaylah dipendekkan cerita, aku dan isteriku pun pergilah meninjau-ninjau jualan murah tu pada hari pertama lebih kurang jam 11.30 pagi. Masa itu orang tak ramai lagi. Memang murah gile…ada Nokia, Sony, dan yang paling banyak ialah Ipone dan Blackberry. Sebenarnya aku dan isteriku ini kurang arif sangat pasal telefon. Sebab itulah kami selalu membeli telefon NOKIA di kedai yang ada signage NOKIA aje. Isteriku membelek-belek telefon Blackberry dan Iphone. Bila mereka nampak kami berminat, mereka pun mula menyakinkan kami bahawa telefon itu original. Isteriku tanya dia ini mungkin China mari, tapi dia menafikannya dan mengatakan Singapore punya. At last, isteriku masuk perangkap untuk membeli dua biji telefon bimbit bila mereka menawarkan dua telefon dengan harga RM750.00 sahaja. Aku dah nasihat isteriku supaya jangan beli dulu, tapi dia berkeras juga. Isteriku bawa ke pejabat untuk menunjukkan kepada rakan-rakannya yang memang arif pasal handphone. Alangkah frustnya bila dapat tahu itu kedua-dua hp itu china mari. Yang buat kami geram ialah mereka menipu kami dengan mengatakan telefon itu original dari Singapura. Selang sehari, Iphone bergoncang dan format beberapa ikon China tak dapat di delete. Aku dan isteri kemudian ke fair tu kembali dengan niat untuk berjumpa salesgirl yang jual hp kat kami tempoh hari. Tapi malangnya pada masa kami tiba, kedai mereka belum buka lagi. Yang paling best rakan-rakan perniagaan mereka cuba menyelesaikan masalah kami. Rakan-rakan mereka memberitahu bahawa kedua-dua telefon itu memang buatan China dan mereka boleh menawarkan harga yang lebih murah. Aku dan isteri cukup frust betulllll…Dalam msa yg sama kami terlihat hp N97 yang memang menjadi targetku untuk membeli. Salesman memberitahu bahwa hp tu Singapura mari dan bukan China punya. Kalau tengok bentuknya memang kemas dan saling tak tumpah. Saesman menawarkan harga RM750.00. Dia sanggup ambil Iphone (trade in) dengan harga RM350. Entah macam mana, dalam dok geram kena tipu, akhirnya kami bersetuju untuk membeli hp N97 dengan tambahan harga RM400. Bagi menyakinkan kami berdua dia tulis kat resit pembelian N97 (Singapura). Aku beli N97 ni dengan harapan untuk memasukkan Garmin. Aku ke Carrefour Wangsa Maju untuk tujuan memasukkan Garmin. 5 kedai aku pergi, semua kata tak dapat memasukkan bila lihat hp N97 itu. Mereka kata China mari. Hai…. nasib, first masuk mulut harimau, kedua masuk mulut buaya pula!! Aku cukup frust sungguh. Terbang RM750. Aku dan isteri pergi berjumpa penjual kat fair tu kembali. Dia tak mengaku hp tu China mari. Dia masih berkeras hp itu Singapore mari. So dia suruh aku dan isteri ke kedainya di Low Yat untuk install Garmin. Keesokan harinya aku ke Low Yat. Kalau ikutkan alamat kat Tingkat 2. Puas aku dan isteri berlegar-legar mencari alamat yang tercatat di resit berkenaan, tapi tak jumpa-jumpa, sampai hari ini. Walaupun nombor telefon bimbitnya tercatat pada resit, tetapi setiap kali bila call masuk voice mail. Nampak sangat penipu BESAR!!!!! Sampai hari ini aku masih tak menggunakan N97 tu lagi! Nak trade in aje, walaupun dengan harga murah. Yang penting aku puas pakai NOKIA original. Kalau mahal, tak perlu beli lagi. Bagi aku walaupun handphone tu mrah, tetapi mesti oliginal mali loh…. Yang aku hairan, pihak berkenaan beri pula permit untuk mereka menjual hp tiruan ni. Sekarang ini fair sebegini semakin berleluasa. Sampai bilakah kita akan tertipu!?

    BELI YANG ORIGINAL…

    [Reply]

    nazri Reply:

    abg aziz, jual kat saya n97 china tu murah2, saya nk guna, saya rasa sama je , skrg semua tel buatan cina, tak kira apa jenama

    [Reply]

    Abdul Aziz Reply:

    Nazri,

    Saya tak guna lagi handphone tu. Masih dalam box. Kalau berminat sila hubungi saya di nombor 01*******. Harga boleh dirunding.

    [Edit : no telefon di buang untuk privasi anda]

    [Reply]

    aryssa Reply:

    salam…yela…hp tu bukan xbagus..skrg sume dr china…hp nn97 china kawa sy jual baruje rm400…puas hatije gune….

    [Reply]

  8. says

    Yang peliknya, handphone tiruan macam ni selalu jual dekat universiti, contohnya ada macam fair. Senang pulak diaorang dapat jual? Pihak yang berkuasa mana? Student ramai dah kena tipu. Kononnya takpalah yang murah asal nampak bergaya tapi kalau tengah cakap dalam phone, tetiba phone tu meletup dekat telinga camana? GILA APA? Tak fikir keselamatan diri. Biarlah mahal, asalkan berkualiti T___________T
    .-= Rara´s last blog ..Bioglo, bagus ke? =-.

    [Reply]

  9. heheh says

    naseb baek la aku tak beli eyh.. baru ingt cadang2 nk beli utk bapak aku.. kesian dia pakai hp murah2 jek.. tp info yg diberikan mmg yg terbaik… selamat aku…. aku dah byk kali usha2 hp mcm ni tp rasa curiga tu ade dlm hati.. so tangguh punya tangguh sampai la aku rasa betul2 nk beli then aku bukak blog ni memang tuhan nk tolong aku,, selamat aku dari tipu daya.. haha.. thanx dude…

    [Reply]

  10. ira says

    btol nie…yg kt fair tu tel xori dtg dr china..
    tp diorg kasi tau dr singapura kn..
    n then sy nk tnye..blackberry bold 9700..da tv x erk…

    [Reply]

    aryssa Reply:

    salam..xsemuala..origial pon ader…bb 8320 pon ader ori…singapore xde wat hp kak….sume dr china..malah nokia ap pon spare part dr china…tgk ade 2 sim ke 1

    [Reply]

  11. Aisha says

    Saya rasa bagi pengguna-pengguna yang ingin membeli telefon bimbit original, belilah daripada authorised dealer yang ada garenti. Kalau ada penipuan, senang kita rujuk kepada jabatan yang berkenaan. Selalunya authorised dealer ni memang jual yang original. Contohnya perkataan NOKIA yang dipaparkan di ruang perniagaan mereka itu, harganya lebih kurang RM100,000.00 untuk digunakan.

    Kebiasaannya orang Melayu kita selalu tertipu dengan bangsa Cina ini. Kenapa tiada pihak berkuasa yang membanteras penjualan seperti ini. Mari ramai-ramai kita buat ADUAN RAKYAT kat TV3!

    [Reply]

  12. says

    Sebagai org yg pernah kerja kat kedai hp, aku mmg selalu sangat jumpa mangsa2 phone China-made ni.

    byk kesilapan la bagi aku.

    1. penguna lalai. nampak brand name bagus, kena racun sket2 lebih kurang dah cair. beli la lps tu. kalau dia pernah test phone tu kat tempat lain dah mahir ngan selok belok OS phone tu, mesti sekali imbas dia tau phone tu tak ori.

    2. (paling penting) macam mana phone2 tu boleh masuk ke pasaran negara kita? mana kastam kita? mana polis kita? aku pernah pikirkan pasal benda ni. ye la, kesian org kita jugak. last2 aku simpulkan, benda ni masuk secara sah (sebab mostly ada sticker SIRIM yg ori). sape yg luluskan? pegawai kastam. pegawai kastam tu biasanya org mana? org kita gak kan? tapi dah disogokkan dengan duit. jadi ape diaorang kisah phone tak betul ni masuk negara kita. hanpon je kot. tu la yg paling aku marah.

    mmg sedia maklum benda2 macam ni selagi tak kecoh kat TV3, selagi tu kerajaan tak buat ape2. kita macam anak tiri kat negara kita sendiri. ape kes?

    [Reply]

  13. deelord says

    Kelmarin (28.04.10 )aku p tgk mobile fair 70% seperti yg korang semua dah cakap tu dekat bandar perda Bukit Mertajam. jenama yg dijual Iphone, Nokia & Sony Ericson. Semua kata bukan dari China tapi dari S’pore. Yg best aku hampir tertipu dgn satu jenam ni…Model Baru…nak mengelirukan pengguna…kalau tak tgk betul2 balik rumah baru sedar….jenama Sovy Ericson, Scny Ericson….perkataan sony tu dah diubah-ubah…..Berhati-hati lah

    [Reply]

  14. says

    handphone keluaran CSL pun tiruan jugak ker? Model G8 Wifi dia sebijik mcm iPhone.
    .-= faisalhanim´s last blog ..Mompreneur: Part 3 =-.

    [Reply]

    aryssa Reply:

    sala..hahah csl tu buatan china la bang..tiruann.atapi tulah orag melayu malah cina sediri..idiapon igt csl tu buatan malaysia..mane ader…..sume dr china..ahhaha..hrtu kawan balik seronok bkn mai.,…ckp beli hp baru ori..ahahah temngok2 blueberry

    [Reply]

  15. says

    aku mmmg tahu csl tue buatan china…tp yg ada skit kualiti la dari yg jual kat phone karnival tue…sbb tue ada cop SIRIM.

    Company CSL tue company Malaysia..dia nie pengedar produk handphone mcm nokia dan mcm2 lagi la. Dia tak buat handphone. Dia edar jer.

    At least sapa yg pakai CSL boleh claim warranty atau mungkin bleh mintak duit balik kalau tak pueh hati.
    .-= faisalhanim´s last blog ..“Ish…Apa Dalam Handphone Abah Nie…?” =-.

    [Reply]

  16. ziela says

    saya pun dah terkena…mse g mobile fair die bagi warranty 2 tahun..saya pun bli telefon 2..lepas 3 minggu telefon 2 ade problem..saya cuba telefon orang yang menjual 2,,tetapi no tukang jual fon 2 dah bertukar kepada orang insurans..tension betol la..macam mana nak check lokasi mobile fair kat internet??please help me..

    [Reply]

  17. padan_muka says

    Padan la muka korang yg mmg buta IT nie. Mmg bangsa melayu layak kena tipu dek penjual cina. Sikap bangsa melayu yg x nk ambil tahu selayaknya kena tipu oleh bangsa lain. Orang melayu suka benda yg murah, suka cepat kaya, nk senang jer, x nk susahkan diri. Suka bergaya dgn barang murah. Sbb tu suka sangat beli jeans levis dan Adidas Golok mari. Klu dh ada permintaan, sure ada penawaran. hanya org bodoh dan bangang jer yg mudah kena tipu. Klu dah minat sesuatu benda, buat survey dulu, baca majalah, surf internet, bila dah pasti dan byk info, baru pi search kat kedai. jgn terus beli…

    [Reply]

  18. zool says

    ni ad 1 penipu kt mudah.my
    no telefon:0176894589
    :0162009969
    ni alamat dy : no 411,blok 65 seksyen 24 40300 shah alam
    ni link dy : mudah.my/007-kkk

    [Reply]

  19. idasu says

    mmg btol phone fair tu penipu besar.. aku pun ade t’beli gak Iphone 4. diaorg siap compare kn yg china dgn yg dr singapore ni.. so, aku pn t’beli dgn harga rm350 siap trade-in hp sony w995 yg aku bru bli 1bln.. slps aku bli aku pegi register utk lucky draw & hubby aku tanye pada budak melayu tu nape murah hp kt sini?. budak laki tu ckp ni hp china bang.
    dlm x sedap ati balik uma puas aku godeh hp tu sampai 4pg bru aku tido.
    luaran dia mmg sebijik mcm Iphone 4.x de gune 2simkad.skrin dia ckup cantik.tak boleh bukak cover belakng dia sama mcm yg ori. cuma dlm dia ade la sbhgn funtion yg dpt kesan spt bahasa dia x leh tukar. bila kita send msj biasa kan keluar dlm bhs english ‘msg sent’ ni dia siap ada tulis bhs cina entah pe maksudnya ntah.n 1 lg memory dia yg merapu..tak sampai 32gb pun.hanya guna MB shj.
    so, sok pg sblm phone fair tu bukak aku n hubby aku pi survey kt kedai n banding kn dgn yg aku beli. mmg lain dr yg lain applikasi dia.Bila sampai fair tu rupe nya bukan aku sorg, ramai rupenya yg dtg nk pulang balik duit dia.
    dgn sifat tegas laki aku alhamdulillah aku dpt smula hp aku duit aku rm300. rm50 tu diaorg mintak burn. aku halal kan je la rm 50 tu. bkn melayu je kene..cine sama cine pun diaorg tipu gak..kebetulan kitaorg ade mintak ic no. salesman tu.
    ade yg dpt smula hp dia n duit. n ade yg saleman tu soh tukar hp lain.yg aku nmpk alamat syarikat diaorg pun bkn syarikat sekitar muar sume dr daerah2 lain alamat company dia. ape yg aku dpt tau
    yg pelik nya Agensi krjaan yg berkuasa tu tak boleh sita brg2 diaorang. hanya dpt bgtau org yg lalu-lalang kt situ jgn beli hp tu. mcm mane permit utk diaorg bukak fair tu blh keluar sedang kan diaorg jual brg tipu..

    [Reply]

  20. bella says

    sy dan kawan sy pom dh terpedaya td,nasib baik xbeli lagi iphone4 tu..kteorg ade pegi phone fair kat bandar dungun ni, ade 1kedai ni,die cakap kalau iphone china blh bukak cover blakang dan yg made in SINGAPORE ori ni,xleh bukak cover blakang..nak tau x,mula2 die cakap,biase jual dgn harga RM1599..n die tnye bajet sy brape,sy ckp dlm Rm500,pastu die tgk sy teragak2 nk beli dan masa 2 sy mmg kaw2 la nk terpdaya..pastu sy pom pegi la ke kdai sblh dn tokey cina 2 tgk sy pegi kdai lain,tiba2 die trus cngkam tgn sy dan paksa bli dgn RM480..yg bestnye,die mintak simkad doe,cakap nk setting ape kebnda ntah..nasib baik masa tu xde duit,kalau x,mmg gila uhh…

    [Reply]

  21. linda says

    ada sesiapa tahu tak, macam mana kite nk taw lokasi mobile fair tu skrg, sy pun kne tipu, kol diaorg mmg tk angkt, hnya stu je cra, kne serang diaorg kt mobile fair, tp mslhnya sy tk th mcm mne nk jejak lokasi bru mobile fair tu..ade sesiapa tk blh tlg?

    [Reply]

Trackbacks

  1. Pengalaman Pembaca – Telefon Tiruan | Orange 4 Kay

    Masih ingat dengan entry “Awas IPhone tiruan!“? Ramai pembaca yang memberi respons. Malah ada yang berkongsi pengalaman mengenai telefon bimbit tiruan. Mungkin ramai yang tidak berkunjung semula untuk membaca respons-respons dari pembaca. Jadi, aku ter…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge