Pengertian yang salah tentang programming

Masalah yang sering di hadapi oleh ramai orang – menganggap programming adalah perkara mudah. Mereka fikir, dengan programming, sekelip mata boleh jadi jutawan.

Ada juga yang menganggap programming adalah perkara semudah korek hidung. Eh, korek hidung pun ada masanya susah tahu tak? Aku sendiri banyak kali dengar client mengeluarkan ayat “Ala, bukan susah sangat pun buat benda ni. Takkan nak caj mahal-mahal?”.

Ini realitinya…

P/s : Cubaan untuk menghidupkan semula blog ini. Cubaan berjaya! Kita lihat cubaan seterusnya nanti :p

Kredit : komik diambil dari FB Group WebCamp Malaysia

Penafian!


  • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di blogpost adalah pandangan peribadi pemilik blog melainkan jika diterangkan pendapat/pandangan tersebut datang dari pihak lain.
  • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di komen adalah pendapat peribadi pemiliknya dan tiada kaitan dengan pemilik blog.
  • Segala apa yang terkandung dalam blog ini tiada kaitan dengan majikan atau clients pemilik blog.

Sponsor




Comments

  1. says

    Aku memahami ko bro, kadangkala seketul ; akan membuatkan kita gembira atau sengsara sepanjang hari…

    Mudah di mata, belum tentu mudah apabila dilakukan.
    Post terkini dari Eizil ..Terima kasih – ucapan mudah tetapi bermakna

    [Reply]

    Mr Kay Em Why Reply:

    Aku lupa nak letak kredit utk komik tu. bukan aku yg buat. haha. tp kita semua faham benda itu. sejak kenal ‘hello world’ sehingga kini, kita mesti tak terlepas buat kesilapan tu. hehe

    [Reply]

  2. says

    menatang ; dengan : adalah haram jadah… hahaha kene on plugin kat notepad++ untuk bracket jadah semua symbol supaya automatik tutup. demnn… ini reality hahahaha

    hang pakai code editor ape eh? nak satu bley?

    -ps: sila la update selalu. untung untung buat source code or php snippet. bleh la bantu aku yang lemah ni. tq.
    Post terkini dari Muhamad Azman ..Sedang merangka thema untuk photo-blog

    [Reply]

    Mr Kay Em Why Reply:

    buat masa ni aku still pakai eclipse PDT. pi la download. open source ;-)

    source code atau php snippet tu aku tak berani ckp sama ada akan wujud di blog ni atau tak. hehe

    [Reply]

  3. says

    aku pernah gak orang cakap camtuh, and aku tolak buat program untuk diorang, sebab bagi aku itu adalah suatu yg insult. biarlah tak dapat duit, dari bekerja dengan orang camtuh and buat sakit hati jer..

    anyway, i feel u bro..
    Post terkini dari Sham Hardy ..Coretan Akhir Tahun

    [Reply]

  4. Anonymous says

    betul…cube bayangkan faacebook tuh kuar coding je….
    sume kuar ayat JAVA, C++ n PHP/HTML….menggigil pale otak…
    nak login kuar camni cout>>”E-MAIL”;cin<<email; x pown ni
    System.out.Println(null, "Masukkan e-mail anda :"); menangis beb =.="….respect to programmers YEAH!

    [Reply]

  5. says

    Salam tuan,

    Emmmm, nak tau susah ke senang benda ni cuba la try buat tengok..setakat ni aku baru lepas CSS,HTML dan sekarang tengah projek untuk plugin kod PHP pulak ( itu pun sebab ada WSIWUG ) apa-apa pun terjun dalam bidang ni memang best.

    [Reply]

  6. says

    haha , itu programmers , bayangkan orang yg research buat computer science semua. Kena fikir algorithim , diaorang ni yg akan duduk code dlm psuedocode atau orang kate dalam bahasa inggeris/malay + logik (math) , dan programmer terpaksa code algoritihim tu dalam programming language mereka

    Hahaha , I understand your feelings , gua pun duduk code sekarang image processing ,aduh..
    Post terkini dari Pradeesh ..Samsung ML-2160 Review Part 1

    [Reply]

  7. says

    saya juga seorang system developer. sy rsa bdg ni jgk mencabar bg saya apatah lg sy pempuan..ade bos(lelaki) yg pndg rendah ttg kemampuan kitorg.
    dah lama kerja dlm bdg ni. entah mcmn tah saya blh terjun study dlm bdg ni dan blh bertahan kerja in programming sampai skrg. rsa mcm dah tak blh nk tuko ke keje lain..

    [Reply]

  8. says

    nah itu sudah susah payah membuat program yang canggih namun ditawar dengan harga murah, jadinya tidak semangat karena konsumen selalu menganggap mudah dan ingin harga paling murah

    [Reply]

  9. says

    I’m proposed this website via our relation. My business is no longer specified if this publish is usually compiled by him or her while who else recognize this sort of distinctive in relation to my personal difficulty. You might be superb! Appreciate it!

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge