Fakta Menarik Mengenai Hari Ibu

*Update terkini mengenai masalah dengan TM akan di update kemudian. Tolong jangan tanya entry ini*

Ibu, Umi, Emak, Mama, Mommy, Bonda dan mungkin banyak lagi gelaran-gelaran lain di dunia ni yang merujuk pada seorang insan yang sangat istimewa dalam hidup setiap manusia. Insan yang merupakan anugerah dari Allah untuk setiap orang. Insan yang bertarung nyawa untuk melahirkan kita.

Beberapa tahun kebelakangan ni, banyak promosi-promosi dan kesedaran untuk menyambut hari ibu. Tapi berapa ramai antara kita yang betul-betul tahu bilakah hari ibu di sambut? Dan berapa ramai yang sedar bahawa satu keunikkan tentang hari ibu, ianya di sambut pada tiap-tiap bulan (kecuali Jun) di setiap negara yang berbeza di dunia ini?

Ya! Hari ibu bukannya di sambut serentak di seluruh dunia seperti hari pekerja dan beberapa hari peringatan yang lain. Di Malaysia, Hari Ibu di sambut pada setiap hari ahad kedua pada bulan Mei. Jadi tahun ini, kita akan sambut hari ibu pada hari esok, 9 Mei 2010. Bagaimana dengan negara lain?

Banyak negara yang akan bersama-sama dengan orang di Malaysia menyambut Hari ibu pada Ahad ini. Antara negara-negara yang akan meraikan bersama Malaysia adalah Anguilla, Aruba, Australia, Austria, Bahamas, Bangladesh, Barbados, Belgium, Belize, Bermuda, Bonaire, Brazil, Brunei, Bulgaria, Canada, Chile, China, Colombia, Croatia, Cuba, Curaçao, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Dominica, Ecuador, Estonia, Ethiopia, Fiji, Finland, Germany, Ghana, Greece, Grenada, Honduras, Hong Kong, Iceland, India, Italy, Jamaica, Japan, Latvia, Liechtenstein, Macao, Malta, Myanmar, Netherlands, New Zealand, Pakistan, Papua New Guinea, Peru, Philippines, Puerto Rico, St. Kitts & Nevis, St. Lucia, Saint Vincent and the Grenadines, Samoa, Singapore, Sint Maarten, Slovakia, South Africa, Sri Lanka, Suriname, Switzerland, Taiwan, Tanzania, Tonga, Trinidad and Tobago, Turkey, Uganda, Ukraine, United States, Uruguay, Venezuela, Zambia dan Zimbabwe.

Sambutan hari ibu setiap tahun di sambut bermula di Norway (Ahad kedua pada bulan Februari), Israel (Shevat 30 – salah satu hari antara 30 Januari hingga 1 Mac), Georgia (3 Mac), bekas negara-negara Soviet, Vietnam dan Laos (8 Mac). Dan antara negara terakhir menyambut hari ibu setiap tahun adalah Panama (8 Desember) dan negara jiran kita, Indonesia (22 Desember). Terlalu banyak kalau aku nak senaraikan semua kat sini. Letih aku. Kalau nak tau lebih lanjut, boleh baca di wikipedia.

Jangan lupa kenang jasa ibu anda. Sekurang-kurangnya ucapkan terima kasih padanya kerana melahirkan dan membesarkan anda. Bagi mereka yang ibunya telah kembali kepada Maha Pencipta, selalulah sedekahkan Al-fatihah pada mereka. Semoga mereka semua mendapat Rahmat dari Allah.

P/s : Selamat hari ibu untuk semua ibu-ibu di dunia terutama emak aku.
P/p/s : Tahniah pada Chika yang baru melahirkan baby Autumn. Selamat hari ibu untuk kau chika. Merasa kau sambut hari ibu tahun ni. :-p

Penafian!


 • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di blogpost adalah pandangan peribadi pemilik blog melainkan jika diterangkan pendapat/pandangan tersebut datang dari pihak lain.
 • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di komen adalah pendapat peribadi pemiliknya dan tiada kaitan dengan pemilik blog.
 • Segala apa yang terkandung dalam blog ini tiada kaitan dengan majikan atau clients pemilik blog.

Sponsor
Comments

 1. faR says

  kay, kenapa letak lagu Bonda tu? sedih ok.. dah la jauhhhhh nak celeb mother’s day ni :(

  [Reply]

  Mr Kay Em Why Reply:

  kira bertuah i tak letak lagu “Ayah dan Ibu” by Sudirman. hehe. kalau tak mmg lagi sayu la.

  [Reply]

 2. says

  selamat hari ibu buat semua ibu kat dunia ni terutama mak aku..
  jasamu takkkan ku lupakan..

  p/s: aku ingatkan hari ibu sambut pada hari yang sama bg 1 dunia..oo kini ku tahu

  [Reply]

  Mr Kay Em Why Reply:

  Tak semua negara sambut pada hari yang sama. Dah bertambah satu lagi pengetahuan am ko ;-)

  [Reply]

 3. says

  salam singgah, saya tak menyambut hari ibu… bagi saya hari2 itu hari ibu…. hargai ibu tiap2 hari bukan pada hari ibu… sekadar pandangan…

  [Reply]

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge