Protected: Aku kembali… (Part One)

Aha! Taraaa! *sambil buat aksi muncul di pentas, mengangkat tangan dan tunduk hormat pada crowd sambil melambai2 peminat* Hahahahahahaha.. intro yg sgt tak perlu.

Aku mintak ampon bebyk pada korang semua sbb dah lama tak update blog ni. Kalo ikut kat dlm entry yg last tuh pon aku dah ckp awal2 tak tau sampai bile aku akan biarkan blog ni tak berupdate kan? Mmg ade ura2 nak buat entry yg last tuh as entry utk raya taun ni, tp aku terpk kebenaran kata2 ejon, “Ini satu contoh pembaziran hosting”. Baheklah, ari ni aku update ye wahai rerakan.

Aku rasa ramai yang dah tau aku dah melangkah ke alam pekerjaan. Cewah. Aku dah tinggalkan zaman blaja aku. Keputusan yg aku buat lepas lebih setaun berpikir. Kira kalo org ckp “pk la masak2 dulu”, aku dah bleh jawab, “dah hangus pon ni, terlebih masak dah”. Huhu. Aku dah quit dari MMU dgn rasminya. Dah 6 bulan aku merantau ke kota metropolitan ni. Kota yg penuh warna-warni. Merantau utk mencari rezeki. Ahaks. Meh la aku concludekan 6 bulan punye cerita dlm satu atau dua entry ni..

Al-kisah bermula, masa bulan ramadhan ari tuh aku dah tekad nak mula bekerja lepas abes sem 1 2007/2008 (sem abes beberape ari sblm raya). So dlm bulan ramadhan tuh aku giat cari kerja. Ramai gak kawan2 yg tolong aku. Aku bgtau pada org2 yg aku rasa takkan bg aku nasihat utk aku tidak meninggalkan dunia pengajian ku (aku penat berpk wei). Aku byk fokus pada pencarian guna Jobstreet.com (iklan ini tidak ditaja mahupun dibayar). Ada gak lecturer dan kengkawan aku yg tolong pass2 kan resume aku kepada pihak2 yang tgh carik staff. Dengan hanya diploma aku pon berusaha mencari kerja.

1st interview offer aku dpt beberapa hari sblm raya. Dengan selambanya company tuh setkan tarikh dan masa dgn memberitahu aku 24 jam sblm masa interview melalui e-mail. Gilos. Kat Damansara. Aku takut kang kalo pegi, takde tiket bas plak nak balik since mmg tiket bas dah abes hampir ke semua destinasi sbb dh dkt raya kan. So aku cuba call company tuh utk discuss balik time yg sesuai. Yg geram nye, aku call company tuh, mesin yg angkat, die suh aku masukkan extension number yg mana si penghantar e-mail takde tulis pon dlm email. Lepas beberape second aku tak respon pada mesin tuh, mesin tuh memutuskan talian. Berapa ribu kali aku cuba, tp hasilnya tetap sama! Aku cuba reply e-mail tu. Hampeh, takde balasan. Akhirnya aku redha, itu bukan rezeki aku.

Dalam 5 atau 6 syawal, aku dpt fon call dari satu company. Opis nye kat Plaza Damas, Sri Hartamas. Die mintak aku dtg interview esok nye, tp aku mintak delay sebab masa tuh pakcik aku meninggal. So dpt la aku delay beberapa hari. Pada hari yg ditetapkan tu aku pon pergi ke KL dgn bas. Dalam perjalanan, aku dpt lagi satu fon call utk interview. Company based kat Cheras tp yg panggil aku tuh cawangan kat Melaka (ini bantuan dari lecturer aku). Die mintak aku dtg interview keesokkan harinya. Aku setuju aje.

Dari Pudu Raya, pakcik aku amik dan anta ke Plaza Damas tuh. Hati dup dap dup dap je. 1st job interview dlm idup aku. Tak byk sgt soalan. Tp yg buat aku tak cukup napas tu, aku kene berlari naik 6 tingkat tangga sbb aku sampai terlewat 5 minit. Yang interview aku 4 org. Bunyik napas aku mmg kuat time tuh. Cam org semput (mmg aku ade semput pon :p) Masa interview tuh Project Manager (PM) asik tanye aku pasal refree aku dlm resume (lecturer aku masa diploma). Last2 baru die ckp lecturer aku tu ex-classmate die masa kat MMU. Lepas soal jawab semua, dierang cakap dierang akan respon pada aku dlm masa yg terdekat. Abes je interview tuh, aku tros gerak gi Pudu Raya balik. Cuba dptkan bas utk balik sgmt (dh kol 6 lebih time tu).

Esok nye tuh pepagi aku dah siap2 nak gerak ke Melaka. Aku pinjam keta bapak aku. Saja gerak awal sbb nak carik lokasi pejabat tuh. Aku tak dpt imagine kawasan pejabat tuh dari peta yg company tuh bg. So lama gak aku berpusing2 kawasan tuh nak carik pejabat tuh. Lepas 2-3 kali tawaf baru jumpe. Masa interview tuh jumpe la sorg member aku. Ex-student mmu gak. Aku cam tertekan je tgk kawasan opis tuh. Dah tu siap ade Personality Test (aku benci test ni!). Abes je test, bos cawangan Melaka tuh interview aku. Dia ckp ikut dari resume aku, die cdgkn aku based kat Cheras (bhgn Development) sbb kat Melaka cuma bahagian QA (Quality Assurance). Aku ckp aku lebih prefer dok Melaka, tp terpulang pada pihak company nak tentukan. Dia ckp kalo aku setuju nak based kat Cheras, aku kene gi interview kat Cheras plak. Aku just ckp terpulang pada pihak atasan. Aku ikut saja.

Tapi dalam hati aku, aku mmg harapkan keje kat melaka. Sebab aku dah sebati dgn Melaka. Aku malas nak berpindah randah lagi dah. Tapi tu je la satu software house kat melaka yg ade vacancy time tuh. Abes je interview aku tros balik segamat.

Esok nye tuh aku dapat call dari company kat Sri Hartamas. Alhamdulillah, dah tertulis rezeki aku kat situ. Aku tak pk panjang terus terima je. 1 Nov 2007 aku start keje. Agak menakutkan jugak la sbb company ni anak syarikat kepada sebuah company yg berpangkalan kat Los Angeles, US dan President nye adalah si mamat ini! Dierang sgt demanding dan cerewet. Mintak macam2 and output nye mesti 100% mcm yg dierang bygkan. Sikit je beza, REJECT! Giler?

Masa interview aku ckp kat dierang yg aku tak tau CSS. Penah try blaja tp outt..(tgk je la blog ni nye layout pon out) tp masuk2 ari 1st, aku di assign dlm satu group, yang mana group ni buat backend part (code php, mysql). Tapi aku adalah org pertama yg diberi kelainan. Masuk dlm group backend sebagai frontend ( css, template, ajax and a bit php). Aku dah pening. Terang2 aku ckp aku tak reti css, nape nak suh aku buat css gak?? Team Leader aku ckp aku bleh blaja. Dierang bg time utk aku self trainning. Team Leader aku bg assignment utk membantu aku trainning css. 2 minggu lepas aku masuk semua team leader & Project Manager fly gi LA (dem! aku nak ikut!) So start time tuh dierang tak cukup tangan utk run testing and debug (time tuh byk gile bug). So time tuh la aku mula dpt task sbnr. Tapi as debugger! ergh.. Aku still blaja. Tapi bengang gak kdg2 sbb aku buang masa 2-3 hari nak debug tp prob cuma salah tutup condition! Dem!

Masuk bulan 12 aku dpt core task. Kene buat function baru. Salah satu nye mmg dinantikan sgt2 oleh user site tuh (user nye 99% US people). Sebab still baru and still cuba pahamkan selok belok structure site tuh, (dah la AJAX sesaje) aku amik masa dlm 2 minggu utk settelkan satu function tuh. Menurut kata mereka yg lebih pakar, dierang bleh siapkan dlm 2-3 hari dan yg lebih hebat dlm masa sehari. Ergh?!!

Masa keje kat Sri Hartamas tu aku dok kat umah pakcik aku kat AU2 Keramat. Aku gi keje pinjam moto kazen aku. Itu pun bile kazen aku shift malam. Kalo shift siang, die pakai moto tuh, aku kene la gi keje naik teksi. Pergi balik kene RM22++!! Giler?! Nak naik LRT, LRT tak sampai ke situ. So pengangkutan awam yg sampai ke situ cuma teksi. Dah la masa tuh musim hujan. Pegi naik teksi ke, naik moto ke, tetap lencun. Memang byk dugaan. Dan byk gak pengalaman manis masa keje kat situ.

1 Jan 2008, aku berjaya gak dpt keta idaman aku. Hepi bukan main. Alhamdulillah. Satu lagi impian aku tercapai. Tp gembira aku tak lama. 3 Jan, aku kembali ke ofis dgn hati gumbira. 10 minit lepas aku sampai opis, aku dpt berita yg aku adalah salah sorg yg terpaksa dibuang kerja. Aku terduduk. Hati yg riang gumbira jadi suram tiba2. Dierang ckp company takde profit. (Yeah, company aku kat Malaysia ni buat website utk company US tu semata-mata. Company US tu plak buat bisnes Mixed Martial Arts) Dierang ckp management kat US potong bajet company Malaysia byk gile dan dierang tak berpuas ati dgn performance site (user dah 100,000+ org, traffic mencanak tiap2 ari pon tak puas ati lagi). Aku diberi peluang sebulan utk tros dok dalam opis tanpa kerja. Dierang bg pilihan kat aku utk pilih hari yg aku nak as last day kat opis. Team Leader aku bg recommendation letter utk aku bawak ke interview2 akan dtg. Bile baca kandungan surat tu, aku sangat terkembang kuncup. Kata nya itu adalah dari ape yg die nampak kat aku. Huhuhu..

Tak sampai tengah bulan, aku decide utk tinggalkan opis buat selamanya. Aku cepatkan sbb aku rasa lebih mudah utk aku pergi interview. Tak payah nak apply2 cuti lagi dah walaupun dierang ckp confirm lulus cuti tuh.

Aku rasa aku sambung next entry la. Panjang2 gini korang bukan nak baca sgt kan? Haha. Lagi pun aku ade keje yg nak disettelkan. Last aku letak pic fakta tentang otak aku skang. huhu.

Mind of developer

P/s : Tot, u komen pasal gambarrajah ni. :p

Penafian!


  • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di blogpost adalah pandangan peribadi pemilik blog melainkan jika diterangkan pendapat/pandangan tersebut datang dari pihak lain.
  • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di komen adalah pendapat peribadi pemiliknya dan tiada kaitan dengan pemilik blog.
  • Segala apa yang terkandung dalam blog ini tiada kaitan dengan majikan atau clients pemilik blog.

Sponsor




Comments

  1. Mr. Kay Em Why says

    [quote comment="3803"]1st komen..ahahahaha..
    tp x abih baca lgik..thn depan je ar baca[/quote]

    agak dah.. citer pepanjang bukan nye ramai nak baca.. aih…

    [quote comment="3804"]first!
    nanti i cmnt balek!~
    nak study jap![/quote]

    u kalah :-p

    [quote comment="3805"]konghajo ko chii!!![/quote]

    agagagagagagagagagagaga

    [quote comment="3806"]Humm cam spektra plak citer ko ni. Tabahkan hati k Kay. All the best buat ko and aku menanti part 2.[/quote]

    spektra? tetiba terigt slot drama spektra kol 7 masa skola rendah dulu.. hahaha.. alhamdulillah, aku masih tabah disini.. thanks bard :)

    [quote comment="3807"]awat aku rase mcm aku dh tau sume dr kandungan cite ney?

    hhahaha[/quote]

    bukan ke masa tuh ko keje kat sini? kite slalu borak2 and jumpe.. ish ko ni.. citer part 2 maybe ade yg ko tak tau.. :D

    [quote comment="3808"]kay, mcm ko pernah citer jer. tapi pastu ko dah tak citer dah. :(. skang keje mana?[/quote]

    aaa? ade ke aku citer? yg aku igt aku ade ckp aku keje mana skang ni kat ko.. ish..

    [quote comment="3809"]AJAX?? Nak blajar. !! Nak blajar..!![/quote]

    sila la blaja.. sgt hot skang AJAX.. Plus point kalo nak carik keje ;)

    [Reply]

  2. far says

    halluu.. i bace sampai abes la. mase u baru2 publish i dah bace.

    tapi mcm biasa, i femalash nak comment :p

    [Reply]

  3. says

    hahaha..ilex ar totin..kak chii lgik pantas…ahahah
    bukn xmo baca..nnt pasni sure lambat update..so kalo baca skrg..pasni da tade sumber bacaan plak kalo masuk sini..ahahaha

    [Reply]

  4. Mr. Kay Em Why says

    [quote comment="3811"]dan skrg ko penganggur…..[/quote]

    oh, setakat part one, mmg aku penganggur, tp skang tak.. tunggu sambungan..

    [quote comment="3812"]oh panjang nyer entry[/quote]

    itu je? ampeh! beria2 suh aku update..

    [quote comment="3813"]halluu.. i bace sampai abes la. mase u baru2 publish i dah bace.

    tapi mcm biasa, i femalash nak comment :p[/quote]

    waaa!! besh nye.. thanks far..

    [quote comment="3814"]hahaha..ilex ar totin..kak chii lgik pantas…ahahah
    bukn xmo baca..nnt pasni sure lambat update..so kalo baca skrg..pasni da tade sumber bacaan plak kalo masuk sini..ahahaha[/quote]

    ngaa.. satu perlian yg amat menusuk kalbu.. agagagaga

    [Reply]

  5. says

    ahahahha…tp taper..
    kak chii da abih baca da pun..
    huishh..kalo nk soh citer..mmg byk kan..citer2 di atas..byk yg kak chii da tau gak
    huhuhu

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge