Tips dari Dr. Fadzilah Kamsah

Aku dapat tips ni dari e-mail. Baca dan amalkan. Semoga kita sama-sama dapat manfaat. InsyaAllah.

Tatacara makan & minum

Sebelum tidur, maafkan semua orang tak kira siapa
Insya-Allah, Allah lipat gandakan rezeki.

Sebelum tidur, berdoa, depends on apa yg kita hendak
sepanjang tidur, otak akan generate kan all of our wish & Insya-Allah,
kita akan work towards it (ada semangat) di keesokan harinya.

Makan buah sebelum breakfast, lunch & dinner
ikut Sunnah & dapat pahala & also boleh rujuk kpd pakar pemakanan, vitamin C dari buah2an yg dimakan selepas breakfast, lunch & dinner yang akan diperolehi adalah approaching 0%.

Jangan minum air semasa sedang makan (breakfast,lunch & dinner).
Minum air selepas 15-30 minit selesai makan.Untuk minum, bagi teguk
yg pertama sahaja, biarkan air dlm mulut about 10s then baru telan.
Teguk kedua & seterusnya boleh minum terus
sebab air liur ada enzyme yg boleh membunuh kuman dlm pankreas, perut,
& so on yg akan dibawa oleh air tegukan pertama.

Seelok2nya makan malam sebelum maghrib
ikut sunnah (Rasullullah makan sblm maghrib kecuali bulan Ramadhan saja
ie masa maghrib), sebab, bagi yang tegah study (or anak2), otak akan berfungsi excellently
(senang absorb ilmu) around 2 hrs selepas makan so, if makan at 8:30pm,around 10:30pm baru start study and most probably hanya boleh bertahan hingga jam 12 tegah malam saja, jadi, tak banyak yang boleh dipelajari berbanding kalau makan pukul 6:30 (org Cina take dinner around this hour). Juga, kita tak tidur dalam kekenyangan (yg mana boleh menghindar dari membuat sembahyang malam)

Tatacara di bilik air

Selepas buang air kecil, berdehem 3x (teran sikit)
boleh elak daripada dapat batu karang

Semasa buang air besar, mengiring sedikit ke kiri
ikut sunnah sbb bila mengiring ke kiri, perut akan tekan bladder and senang buang air besar

 

Tatacara didik anak

Antara tips untuk dapat anak bijak/genius, ajar anak
(baby) tidur mengiring ke kanan ~ sebab jantung (yg terletak sblh kiri)akan
lebih “lapang”/”lega” dan mudah berdegup (perjalanan darah okay) and otak
anak akan develop excellently.

* Bagi anak2 yang dah azalinya active or hyper-active, kurang (or jangan)
pakaikan baju warna orange
sebab warna ini boleh merangsang secara actifnya tindak tanduk anak

Tatacara didik diri sendiri

Rasullullah (saw) bersabda, sesuatu amalan yg diamalkan sekitar 21-30 hari, continuously, akan menjadi tabiat and kalau tak, ilmu itu akan mati.

Buang segala rasa hasad dengki, dendam & lain2 yg negatif
emosi2 ini akan membenarkan otak release excessive adrenaline,
cortisone & toxine yg mana boleh membawa kepada beberapa penyakit cepat letih, wajah cepat nampak tua (tua sebelum waktunya), selalu sakit perut & etc

 

Ada 3 kategori manusia :-

 

1. BERJAYA: Hari ini lebih baik daripada semalam
2. TERPEDAYA : Hari ini sama seperti semalam
3. CELAKA : Hari ini lebih teruk daripada semalam

 

Apabila kita kejar dunia, dunia akan lari; tetapi apabila kita kejar akhirat, dunia akan mengejar kita” Just to ambil iktibar untuk mendidik diri & family. Usia dunia sudah terlalu hampir ke penghujungnya, terlalu! So, it’s good if we can remind each other because in Rasulullah’s last sermon, baginda pun did mention that all those who listen to him (on that day) shall pass on his words to others, and those to others again; and may the last ones understand his words better that those who listen to him directly…

 

Yang baik datang dari Allah & yang kurang itu is from my weaknesses. Do impart this knowledge & you’ll lose nothing.

Penafian!


  • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di blogpost adalah pandangan peribadi pemilik blog melainkan jika diterangkan pendapat/pandangan tersebut datang dari pihak lain.
  • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di komen adalah pendapat peribadi pemiliknya dan tiada kaitan dengan pemilik blog.
  • Segala apa yang terkandung dalam blog ini tiada kaitan dengan majikan atau clients pemilik blog.

Sponsor




Comments

  1. Mr. Kay Em Why says

    [quote comment="3196"]kalau tercekik tulang sangkut kat leher
    takkan takle minom air?
    nak mamposss?
    hahahaa[/quote]

    hahaha.. kalo tercekik boleh la minum air.. die tak tulis pon takleh kan :p

    [Reply]

  2. ekin says

    Assalamualaikum..sy nak beberape tips..cmne kte nak tmbhkan keyakinan dlm dri kte..tmbh-tmbhan kte ney jns y ske sgt mrndh dri..

    [Reply]

  3. nurul says

    kalo tercekik mestiler blh minum air……….knpelerrrr tanya soalan yg bodoh mcm tue!!!!!moral valuenye pikirlew dulu sebelum bertanya.

    [Reply]

  4. lulu says

    sy dh couple dgn dia ni lama dah..6 thn..last year (2009)sy dpt tahu dia couple ngan sorg awek (Org ckp perempuan tu guna2 kan dia) so sy maafkn dia. Tapi tba2 ms puasa hari tu dia mnangis meluah kat sy ckp pompuan tu dah pregnant, dia dipaksa btggjwb..demi mjaga maruah keluarga di kawin ngn pompuan tu (sbb duduk satu kpg) family dia ckp dia mcm tak betul sikit..perut ada kembung sikit..sll muntah2 lps tu demam x pernah baik n kalau pening mcm nak mati.(org ckp dia jd mcm tu sbb ubat guna2 pompuan tu) .mslhnya skrg..apa patut sy lakukan..sy syg sgt kt dia & 1 lagi mslh..sejak dgn dia sy mmg xprnh ikut org len( mcm sosial dgn dia sorg).Sy cuma nak dia btanggung jwb dgn maruah dan hidup sy.

    [Reply]

  5. siti says

    salam,sye ingin bertanya..apakah hukum seorang suami memukul isteri dan hukum isteri meminta cerai pula?
    sye sendiri tak faham kerana punca pergaduhan adalah kerana tidak kejutkan si suami utk menonton bola sepak saje….

    kalau boleh sye ingin pendapat dato’….

    sekian sahaja,wasalam….

    [Reply]

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge