Merdekakah kita?

Pelakon Pelapis
Pelakon sketsa Kemerdekaan
dari kiri Danial (Jepun), Zul (Amir cacat – Anak), Aku (ayah), Mega (Mak) [tiada dlm gambar Mira (kakak - Anak) ]

Sorry to all yg cuba xs blog aku dari 30 Ogos sampai 31 Ogos… Ramai yg buzz aku kat YM bitau aku yg blog aku takleh masuk.. thanks.. macam yg aku penah ckp, domain aku yg SPLASHX.NET dah expired 29 Ogos ari tuh… aku tak sempat nak renew dan transfer ke hosting baru sbb aku sgt bz dgn event Merdeka Festive 2006… jadi, esok je yg sempat utk aku buat semua tuh…

Mula dari saat ini, Blog aku official di www.orange4k.com dgn tagline baru, Hentikan Kisah Picisan Itu … Aku ingin hentikan kisah2 picisan aku… aku menggelar diri aku sbg insan picisan kerana aku kurang yakin ngan diri aku… aku tau, skarang aku dah boleh kembali kepada Kay yg dulu… dan bukan lagi insan picisan…

Okeh, kite bercerita tentang kemerdekaan… Ramai yg pergi sambut merdeka, ramai yg pergi event2 ambang 31 ogos… tp aku terfikir adakah semua faham tentang maksud sbnr kemerdekaan? Malam tadi, lepas event aku lepak2 ngan member2 aku utk hiburkan hati lepas penat beberape hari berlatih Sketsa dan uruskan hal Merdeka Festive… Aku jadik sedih bile tgk ramai bebudak MMU yg balik dalam keadaan mabuk… Merdeka ke mcm tuh?

Aku ni bukan baik sgt pon,
Aku ni bukan bagus sgt pon,
Aku ni bukan lahir sblm merdeka pon,
tp aku cuba paham dan mengerti dari citer2 lalu pasal merdeka,
Aku cuba bygkan kalo aku idup zaman perang,
sedih,
pedih,
malam tadi masa berlakon aku sampai nak menangis sbb rasa mcm betol2 dlm zaman jepon…

Memang benar, aku hanya berlakon sketsa… tp aku benarkan Danial utk terajang dan tolak aku betol2… Yeah, kalo badan sekecik die, dan tak sekuat jepun pon aku boleh sakit masa berlakon ditolak, di terajang, aku cuba bayangkan mcm mana kalo aku diterajang, ditolak, oleh jepun yg sebenar… mcm mana agak nye? lebih perit aku rasa… lebih pedih aku rasa…

Sorang Hamba Allah yg join satu Yahoo Group yg aku join ade cerita satu kisah yg die lalui beberape hari lepas… Die naik teksi dan die berborak2 dgn pakcik driver teksi tu… pakcik tu umur die lebih tua dari umur kemerdekaan negara kita… Pakcik tuh cerita mcm mana die sambut merdeka pada 31 Ogos 1957 di Stadium negara… tgh dierang sibuk berborak, tetiba dgr bunyi benda jatuh atas teksi tu… Pakcik tu berhentikan teksi ketepi jalan.. die keluar tgk ape yg jatuh… lepas tu Hamba Allah tu cerita die nampak Pakcik tuh berjalan ke tengah jalan kat mana dierang terdengar bunyi benda jatuh atas bumbung tu… Hamba Allah tuh nampak pakcik tu kutip sesuatu kat atas jalan raya… bile ditanye pada pakcik tu, ape yg dikutipnya, pakcik tuh tunjukkan bendera yg slalu org letak kat kereta tuh… bendera die dah tertanggal dari base die… Hamba Allah tu ckp kat pakcik tu, nape die sanggup pegi kutip bendera RM2 yg jatuh kat tengah jalan tu… kalo pakcik tuh bitau kat die, die boleh bg duit kat pakcik tuh utk beli bendera baru… then pakcik tu jawab “bendera ni mmg murah harganya, tapi mahal nilainya. takkan nak biar kena gelek kereta…”

So kengkawan, jgn hanya tahu pergi sambutan 31 Ogos je… ade yg siap ckp nak pergi semata2 nak tgk bunga api… dan jangan hanya tahu ucapkan “Selamat Hari Kemerdekaan”… tp hayati dan fahami erti sebenar KEMERDEKAAN…

Nota Merdeka : Apelah sangat Kemrdekaan Negara kite yg baru berusia 49 tahun kalau nak dibandingkan dgn 446 Tahun kita dijajah?
Nota Patriotik : Jangan tanya ape yang negara boleh beri kepada anda, tapi tanya ape yg ANDA BOLEH BERI KEPADA NEGARA…

Penafian!


  • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di blogpost adalah pandangan peribadi pemilik blog melainkan jika diterangkan pendapat/pandangan tersebut datang dari pihak lain.
  • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di komen adalah pendapat peribadi pemiliknya dan tiada kaitan dengan pemilik blog.
  • Segala apa yang terkandung dalam blog ini tiada kaitan dengan majikan atau clients pemilik blog.

Sponsor




Comments

  1. says

    Huwa huwa huawa!!!!!!!! aku adalah orang pertama yang memberi komen di layout baru mr Kay ini *tepuk2!

    Neway…betul tu kata Kay yang sungguh bersemangat berdrama bagai ni. Dalam menghayati dan menyebarkan semangat kemerdekaan kepada semua. Syabas buat Kay kerana telah menyemarakkan lagi semangat kemerdekaan kepada umum.

    P/s: Layout ko cacat sket..taper mesti dalam proses pembetulan kan?

    SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN MALAYSIA YANG KE 49 :grin:

    -abah@skolblog

    [Reply]

  2. Mr. Kay Em Why says

    yeay!~ tepuk utk abah!~~ *clap* *clap* *clap*

    erk? bersemangat berdrama bagai? aku bersemangat patriotik larr.. huhu..

    *mana yg cacat lagi? WP ni ade prob sket… maybe sbb tuh lar kot…

    [Reply]

  3. Mr. Kay Em Why says

    maaf, adik far tak dtg malam tuh.. tmpt event pon die bleh tak tau kat mana.. saba je lar aku… tp die jadik emcee utk event yg aku jaga.. Pertandingan deklamasi Sajak.. masa tu kelam kabut sgt sampai lupe nak snap pic die.. hehehe.. :p

    [Reply]

  4. diane says

    wah…cantek2..aku suke layout br ko nih..ape yg cacat,ko cr sndri la ek

    btw,bagusnye klo remaja2 skrg ni ade semangat patriotik cm pakcik tu

    [Reply]

  5. Mr. Kay Em Why says

    diane : waaaa!~~ bitau lar ape yg cacat… skrin kite beza2.. susah lar nak pastikan.. :(

    *sangat susah kalo nak carik remaja kite yg gitu…

    [Reply]

  6. Mr. Kay Em Why says

    adik far nama sar… dua urup kat blakang lg tuh sama ngan far.. so ko pepaham sendiri lar.. nak tgk gambar die? ko tgk pic far, haa… mcm tuh lar muka sar :p

    [Reply]

  7. says

    orangggeeeee!! huhu.. aku ngah pakai baju kaler oren nie! waakakaka!

    cantek gak layout baru.. tp betul kata apish.. cam ada cacat sket la bro…

    tp papehal, still cool bebeh!!

    [Reply]

  8. Mr. Kay Em Why says

    nash : dah2 lar tuh.. entry ni bukan kisah adik beradik tuh :p

    cyclips : yeaaayy!~~ orange bangun orange!~~ aku still mencarik2 ape yg ko kata cacat tuh… sampai kdg2 aku rasa mata aku yg cacat sbb tak jumpe kecacatan tuh.. tolong lar bitau aku mana yg cacat weh :(

    [Reply]

  9. says

    waa….cantik n tomei blog ni…orange lagi tu, azuna suke…:razz:
    pasal merdeka tu, baguslah kalau faham erti merdeka, tapi ramai remaja yg masih tak faham dan tak nak faham. Bagi mereka merdeka tu bila tiada kongkongan dari mak bapak, kalau tu lah merdeka yg mereka faham, hidup mereka takkan berkat…:sad:

    [Reply]

  10. says

    quote dari cyclips ” tp betul kata apish.. cam ada cacat sket la bro‚Ķ

    tp papehal, still cool bebeh!! ”

    aku menjawab : tau taperrrr~ setuju~~~

    updated: rasanyer dah tak cacat dah..dah ok ney..hurmmm

    [Reply]

  11. Mr. Kay Em Why says

    cyclips : muahahahaha.. bagus lar semua tak paham.. jd blur reramai…

    bardy / abah / apish : ohhhhh.. laa… hehe.. naseb baik ko ckp dah tak de cacat.. kalo tak aku yg cacat nak mencari benda yg ko ckp cacat tuh…

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge