Sentiasa bersyukur

Disclaimer : Ini adalah blogpost lama yg di ambil dari blog aku yg sudah ditutup. Repost di sini hanya untuk disimpan sebagai kenangan. :-)

Ada orang hidupnya mudah dan lancar dari lahir sehingga matinya. Tapi ramai yang tidak begitu.

Kita lihat orang lain hidupnya begitu teratur dan bahagia, terdetik hati kita walau sekali “Kenapa aku tak bertuah seperti dia?”. Sebenarnya kita tak sedar, kita sebenarnya masih bertuah. Masih ramai yang tidak bernasib baik seperti kita.

Setiap orang ada bahagian masing-masing. Setiap orang ada rezeki masing-masing. Setiap orang ada waktu susah dan senang masing. Setiap orang akan lalui waktu derita dan bahagia. Cuma waktunya tidak sama bagi setiap orang. Setiap orang akan diuji oleh-Nya.

Bila bercerita dengan orang tentang kesedihan kita, dengarkan nasihat yang di beri. Belajar untuk menerima. Bukannya di balas dengan “kau tak faham apa yang aku rasa. Dia tak faham apa yang aku rasa. Tak ada siapa yang faham apa yang aku rasa”. Kerana bukan kau seorang yang pernah melalui jalan itu.

Jangan merungut bila di uji kerana Allah pasti akan memberi ganjaran di kemudian hari. Dan jangan lupa untuk mengucapkan syukur bila di dalam kesenangan dan jangan leka kerana Allah boleh menarik segala-galanya dalam sekelip mata.

Ini pesanan untuk aku dan kamu. Ini bukan tulisan yang merapu.

Penafian!


 • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di blogpost adalah pandangan peribadi pemilik blog melainkan jika diterangkan pendapat/pandangan tersebut datang dari pihak lain.
 • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di komen adalah pendapat peribadi pemiliknya dan tiada kaitan dengan pemilik blog.
 • Segala apa yang terkandung dalam blog ini tiada kaitan dengan majikan atau clients pemilik blog.

Sponsor
Comments

 1. says

  bersyukur tue adalah satu cara nak bagitau diri sendiri “everything is alright” walopon kat luar sana, biarlaa orang nampak kita dalam pelbagai persepsi.. so takkan nak biarkan persepsi yang tak constant tue mendefinisikan hidup kita.. orang yang selalu bersyukur adalah orang yang menentukan dengan sendiri, bahwa hidupnya adalah ‘alright’… hehhe berpuitis lak aku..
  Post terkini dari samanosuke_04 ..5 Pengajaran Cool Hari Iniā€¦

  [Reply]

 2. Nia Nadifa says

  roda kehidupan slalu berputar, , tp qw yakin Allah gak akan menguji diluar batas kemampuan umat Nya. . . Alhamdulillah rasa syukur qw ucap hngga dtik ini aqw msh diberikan nafas kehidupan didunia ini…

  [Reply]

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge