-Tiada Tajuk-

Kenangan Bangsawan Tun Perak

Dari Kiri – Kay, Pak Hamid Gurkha, Pak Morad (Tokoh Bangsawan), Abg Roscha, Cikgu Mohd Noor.

Aiyo. suda brape lama tara update lagi. Nasib baik tiada rusuhan spt sblm2 ni. Ni pon curi2 masa utk update. Actually, aku tgh sibuk dgn kelas2 dan latihan Bangsawan Tun Perak. Mesti anda tertanya-tanya, Bangsawan Tun Perak? Bukan dah lepas ke? Yee Haa… Bangsawan Tun Perak kembali. Kali ini bukan di Melaka, tapi di KL. Bangsawan Tun Perak akan dipentaskan di Auditorium DBKL pada 9 hingga 11 Mac 2007. So pada rakan2ku yg ada diKL sekalian, sila mark tarikh tersebut pada kalendar anda dan datang menonton. Pada kengkawan yg nk dtg, nnt inform aku. Boleh kite jumpe2, terutama yg belom pernah jumpe lagi.

Ok. Tutup kisah Tun Perak. Aku nak sentuh sikit isu mesej berantai.

Rasanya ramai yg paham dgn istilah mesej berantai. Mesej berantai ni satu mesej yg bila kite baca isi kandungannya, ada menyatakan supaya kite akan forward mesej2 tersebut kepada org lain atas alasan2 yg tertentu. Kali ni aku nak sentuh salah satu mesej berantai yg paling popular dan tak henti2.

Mesej yg popular ni disebarkan melalui Friendster. Kononnya mesej tersebut perlu dihantar kepada beberapa org rakan. Kalau kite tak forwardkan pada rakan, akaun friendster akan ditutup. Benda ni benda paling mengarut. Dulu pernah aku terbaca beberape org rakan yg tegur tentang mesej tersebut. Tapi still diforwardkan. Pelik sungguh org Malaysia ni.

Kononnya mesej tu nak detect brape ramai yang betol2 gunakan akaun friendster mereka dan akaun yg tidak forward mesej tu akan hilang akaun friendsternya sbb friendster nak kurangkan user akibat kepadatan user. Kalau betol friendster nak detect akaun tak aktif, dierang boleh detect dgn cara lain. Sistem friendster dah direka utk detect tarikh dan masa usernya login dan akan disimpan dalam database. Kalau friendster nak delete akaun, die boleh check siapa yang dah lama tak login. Cara ni sbnrnya lebih mudah dari frienster nak detect sape yg forward mesej tu pada berapa org yg ditetapkan.

Satu lagi, kalau betol frienster dah terlalu padat, aku tak pk friendster akan delete user dierang. Dierang ada byk banner iklan yg boleh menampung kos utk friendster. Atau mereka boleh buat sistem berbayar. Bayar jika anda mahukan akaun friendster. Itu lebih baik pada mereka dari buang delete user tak tentu pasal.

So, fikir dulu sblm buang. Fikir dulu sblm forward. Jangan main forward. Or kalo nak forward gak, elak dari forward pada aku. Habis cerita.

Penafian!


  • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di blogpost adalah pandangan peribadi pemilik blog melainkan jika diterangkan pendapat/pandangan tersebut datang dari pihak lain.
  • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di komen adalah pendapat peribadi pemiliknya dan tiada kaitan dengan pemilik blog.
  • Segala apa yang terkandung dalam blog ini tiada kaitan dengan majikan atau clients pemilik blog.

Sponsor




Comments

  1. faR says

    asal lately ni byk sgt gmbr teater eyh? 8-|
    u ni sbnrnye jadi ape? hulubalang? pembesar? bendahara? sultan? :-”

    pstt… kay, i nk tiket free 2! hehehe…. :”>

    [Reply]

  2. Mr. Kay Em Why says

    [quote comment="1316"]errr..errr..kem slm kt yg tepi belah kanan tu boley ?;)[/quote]

    err.. tepi kanan? cikgu mohd noor? aish.. cikgu tu dah ada 4 org anak.. yg sulung dah menengah rendah… ngarut la kakak ni.. tp aku dah sampaikan salam tuh semalam :p

    [quote comment="1317"]asal lately ni byk sgt gmbr teater eyh? 8-|
    u ni sbnrnye jadi ape? hulubalang? pembesar? bendahara? sultan? :-”

    pstt… kay, i nk tiket free 2! hehehe…. :”>[/quote]

    actually kamera i ilang masa ari kedua show ari tuh.. ni je la gambar2 yg sempat transfer :(
    utk scene istana i jadi hulubalang… utk scene perang i antara tentera yg bodoh2 alang.. tgk arr nnt.. u akan faham i jadi ape :D

    p/s : ini berita terbaru.. utk usaha memartabatkan Bangsawan, tiada apa2 bayaran yg akan dikenakan utk menonton BANGSAWAN TUN PERAK :)

    [Reply]

  3. Mr. Kay Em Why says

    [quote comment="1319"]Rakan2mu yg ada diKL je ke yg boleh datang menonton? Mcm mana dengan rakan2mu yg ada diMelaka? hehe[/quote]

    aku mmg mengalu-alukan… tp masa tu aku tak sure fre ke idak… yg melaka ni aku tau sorg dua je yg bleh ke KL utk bab2 mcm ni… tp ko nak pree je kan? ni dah confirm fre, dtg arr :p

    [Reply]

  4. says

    hummm btol tu Kay…sape yg dapat email berantai tu…buat je kasi rantai kapal ke..rantai mas ke…tayah nak powed2 benda aneh..

    KAYYYYY SORI AKU LUPE TAK DAPAT DATANG… :( *kecewa

    [Reply]

  5. says

    hahahahha.. suke giler aku ngn komen kau ttg mesej berantai friendster. muahaha.. anyway, aku selalu tego mebe2 aku yg forwardkn mesej2 mengarut tu. tah pape la. kalau semer org tego, mesti satu malaysia tahu ttg mesej bodo tu

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge