Nak Kaweennn!~~

Bilik latihan Bangsawan Tun Perak

CUba cari aku dlm pic ni :D | Credit to Ejon sbb resizekan :p

28 Nov ari tuh bermula la latihan Bangsawan Tun Perak… Ptg 28 tuh launching dan malam script reading… Bangsawan Tun Perak dianjurkan oleh Kerajaan Negeri Melaka dan Kementerian Kesenian Kebudayaan dan Warisan Malaysia (KEKKWA) dgn kerjasam Institut Kajian Sejarah dan Patriotisme Malaysia (IKSEP)… Bangsawan ni diarahkan oleh Uncle Yalal Chin…

aku dah lama menanti peluang mcm ni, dan aku join skali… mulanye aku hanya stand-in watak Awang (insyaAllah bakal dilakonkan oleh Ahmad Busu)… Lepas beberape hari baru uncle sedar yg aku takde watak dlm Bangsawan ni… sbb aku dah biasa dgn watak Awang, yg slalu gaduh (pantang jumpe, mesti bertekak; dlm keadaan jenaka) dengan Dollah, uncle wujudkan satu watak utk aku yg merupakan lalang dlm pertelingkahan Awang dan Dollah…

Tp aku agak risau… sbb aku akan berlakon dgn 2 org professional dlm scene aku dan 4 org professional secara keseluruhan bangsawan ni… dlm scene aku, ade 2 professional, 2 org lagi boleh aku katakan hampir ketahap professional (byk pengalaman sblm ni) dan hanya aku sorg yg amatur… kecut perut bile pk semua tuh.. tp insyaAllah, aku akan cuba yg terbaik…

Nikah khitbah…

wokeh, tuka topik… bawah ni aku ade copy paste satu rencana dari majalah… benda ni dah lama dah.. saje aku baru nak letak.. huhu.. aku amik ni dari blog Kay.. baca lah..

Nikah Khitbah : Solusi Masalah Cinta Remaja!
Oleh : Ustaz Maszlee Malik

Selepas Majalah I sudi menerbitkan artikel “Cinta anta dan anti” penulis menerima banyak maklum balas. Sama ada melalui sms, panggilan telefon, emel dan juga pertanyaan-pertanyaan. Apabila majalah I bulan Mac pun turut memaparkan reaksi para pembaca mengenai artikel tersebut, persoalan ini semakin popular. Terdapat juga pertubuhan-pertubuhan di IPTA dan IPTS menjemput penulis untuk berbicara “soal cinta”. Walaupun bukanlah seorang pakar dalam hal ini, namun pengalaman yang dilalui sepanjang enam tahun menjadi pensyarah IPT turut mendorong artikel tersebut dihasilkan.

Antara soalan yang biasa diajukan kepada penulis berkaitan artikel “cinta anta dan anti” ialah: “Apakah kesudahannya?” atau “Apakah penyelesaiannya?” Artikel tersebut seolah-olah tergantung, dan ramai yang begitu ingin mendapatkan jawapannya.

“Ustaz, jangan biarkan kami terawang-awang begini, berikanlah penyelesaiannya!”, antara bunyi sms yang pernah diterima. Mudah-mudahan nukilan ini cuba memberikan alternatifnya.

Akibat Kurang Bercinta

Ketika ada yang bertanya punca siswa dan siswi Melayu kurang cemerlang di IPT, saya jawab dengan mudah: “Mereka kurang bercinta!”. Tentu ramai yang tidak berpuas hati dengan jawapan tersebut. Mereka lantas mengungkit teori saya bahawa ramainya pelajar Melayu gagal di IPT adalah kerana gejala “coupling”. Saya menegaskan bahawa memang “coupling”lah yang menjadi faktor utama kegagalan pelajar-pelajar IPT, tidak kira Melayu atau bukan. Coupling hanya menghabiskan masa, duit, perasaan dan juga tenaga intelektual yang mereka ada. Coupling hanya membawa kepada kegagalan, kecuali coupling yang halal, iaitu menerusi perkahwinan! Lihat sahajalah laporan akhbar kosmo mengenai kegiatan seks luar nikah dan juga aktiviti pengguguran para siswi IPT di ibu kota.

Cuma bercinta dan coupling adalah dua benda yang berbeza. Bercinta yang dimaksudkan ialah proses percintaan yang sebenar. Cinta yang suci dan bersifat positif dan jauh dari pencemaran maknanya yang hakiki. Cinta yang difahami oleh kebanyakan orang dewasa ini adalah “nafsu” dan bukannya cinta. Cinta telah ditukarkan kepada nafsu oleh idealogi materialisme dan juga liberalisme yang berjaya menjajah pemikiran manusia dewasa ini. Cinta sebenarnya bersifat suci dan positif serta jauh dari nafsu. Sayangnya apabila manusia gagal memahami erti cinta, mereka telah menjadikannya sesuatu yang taboo, negatif dan juga tidak suci lagi.

Coupling pula, walaupun dari segi literalnya bersikap neutral, tetapi telah dikotorkan oleh idealogi liberal yang menjadikannya hanya sebagai definisi kepada perhubungan intim dia insan berlaina jantina sebelum berkahwin. Mengikut tafsiran coupling yang difahami oleh ramai orang dewasa ini, ia bukanlah bercinta, tetapi lebih kepada “melayan nafsu serakah” semata-mata.

Cinta yang dimaksudkan di sini ialah cinta suci. Cinta kepada Allah dan Rasul, cinta kepada agama Islam, cinta kepada ibu bapa, cinta kepada Negara dan juga cinta kepada pasangan suami atau isteri. Cinta akan menjadi unsur motivasi dan penggerak, dengan syarat ia adalah cinta sejati!

Khitbah Bukan Tunang

Salah seorang remaja dari salah sebuah IPT di Gombak pernah mengatakan, “Alah, takkan tak boleh couple ustaz, kita ni bukan hidup zaman dulu lagi. Lagipun bukan buat apa-apa, untuk suka-suka aje!”.

Penulis menjawab: “Siapa kata tak boleh coupling? Nak bercouple, bercouplelah, tapi kena dengan cara yang halal…iaitu bernikah!”.

Jika diutarakan persoalan nikah, ramai yang akan memberikan respon yang skeptic. “Mana ada duit!”, “Nak bagi anak orang makan apa?”, “Mak bapak tak kasi!”, “Nak tinggal di mana?”, “Mana ada kerja lagi!”, “Diri sendiri pun tidak terjaga!” dan pelbagai alasan lagi. Mengapa mereka boleh mengemukakan alasan-alasan untuk melakukan perkara yang halal, tetapi tidak langsung mengemukakan untuk melakukan perkara yang haram? Jawapan saya bagi segala persoalan tersebut, mudah sahaja… “Kamu wajib berkhitbah!”.

Apakah “khitbah”? Jika diterjemahkan secara literalnya, ia membawa maksud “bertunang”. Bertunang menurut adat dan pengamalan orang Melayu adalah perjanjian di antara dua orang insan untuk berkahwin melalui proses ritual tertentu. Definisi itu jugalah yang terdapat dalam pengamalan fiqh klasik dan juga di zaman Rasulullah s.a.w. Definisi ini jugalah yang diamalkan oleh orang-orang Melayu di Malaysia. Malangnya, disebabkan kejahilan masyarakat, hubungan pertunangan yang sekadar perjanjian semata-mata ini, akhirnya dianggap sebagai upacara untuk menghalalkan perhubungan di antara dua pihak yang bertunang. Lebih dahsyat lagi, ada di antara ibu bapa yang menyangkakan bahawa bertunang bermaksud “separuh berkahwin”. Ada pasangan yang bertunang, berpelesiran, berpegangan tangan dan juga bermadu asmara akan cuba menjustifikasikan tindakan tersebut dengan ikatan pertunangan serta mendapat restu ibu bapa kedua-dua belah pihak.

Khitbah menurut pengamalan orang Arab moden, terutamanya di Jordan pula amat berbeza dengan pengamalan orang bertunang secara klasikal dan juga pengamalan orang Melayu. Ia merupakan “akad nikah” dalam erti kata yang sebenar. Akad khitbah di dalam masyarakat arab pada realitinya merupakan akad nikah. Seperkara yang membezakan di antara akad nikah dan khitbah ialah kedua-dua pasangan khitbah tidak tinggal bersama sehinggalah selesai majlis perkahwinan dijalankan. Pada dasarnya, mereka berdua adalah suami isteri dan halal untuk melakukan apa sahaja yang difikirkan untuk mereka melakukannya. Di dalam masyarakat kita, pernikahan tersebut diberikan nama “nikah gantung”. Bukankah bunyinya amat mengerikan?

Jika ditukarkan nama “nikah gantung” tersebut kepada “nikah khitbah” tentu konotasi terhadap kontrak tersebut tidaklah mengerikan. Bunyinya pun agak “islamik”. Jika ia dapat diamalkan oleh kebanyakan para siswa dan siswi kampus yang dilanda asmara dan cinta serius berkemungkinan ia boleh menyelesaikan banyak perkara yang mereka hadapi.

Khitbah di IPT

Jika pelbagai alasan yang dikemukakan demi mengatakan bahawa bernikah di alam kampus itu mustahil, maka khitbah adalah solusinya. Kedua-dua pasangan tidak perlu duduk sekali, tidak perlu mencari rumah berasingan, tidak perlu menanggung satu sama lain, tidak perlu makan lebih,tidak perlu membeli peralatan rumah dan perabot-perabot. Nikah adalah untuk menghalalkan perhubungan dan juga membina kematangan. Yang utamanya, kedua-dua pasangan sudah halal dan sudah boleh bersama dan melakukan apa sahaja.

Bunyinya agak mudah, namun realitinya tidak demikian. Sudah pasti ada ibu bapa akan tidak bersetuju. Dalam hal ini, anjakan paradigma oleh para ibu bapa amat diperlukan. Ibu bapa perlu sedar zaman anak-anak mereka kini bukanlah seperti zaman mereka dahulu. Zaman kini fitnahnya berleluasa dan kebejatan moral menggila. Lihatlah apa yang berlaku di IPT-IPT seluruh tanah air, rasanya pendedahan oleh sebuah akhbar harian baru-baru ini mengenai aktiviti pengangguran di IPT-IPT Lembah Klang sudah cukup merisaukan banyak pihak. Apakah ibu bapa mengharapkan anak-anak mereka menjadi malaikat yang tidak terpengaruh dengan suasana persekitaran, rancangan-rancangan hiburan dan bahan-bahan literasi menjurus kea rah maksiat dan nafsu.

Sudah sampai waktunya para ibu bapa moden membuat anjakan paradigma. Mereka hendaklah menerima realiti jahiliah moden yang menggila ini. Mereka menghadapi dua jalan penyelesaian, sama ada menerima arus liberal dan sekular yang menghalalkan segala perhubungan bebas di antara dua jantina, dan kemudian mereka yang akan menanggung malu. Atau pilihan kedua, iaitu untuk membenarkan anak-anak mereka menikmati alam percintaan dengan cara yang halal, iaitu melalui ikatan perkahwinan. Walau bagaimanapun, membenarkan anak-anak mereka bernikah di dalam ini adalah satu risiko. Maka di sinilah peranan ibu bapa moden untuk membantu anak-anak mereka mengurangkan risiko tersebut demi menyelamatkan agama dan maruah mereka.

Kebanyakan ibu bapa menyuarakan kerisauan mereka terhadap kemungkinan anak mereka akan hamil dan ia sudah pasti mengganggu pembelajaran. Penyelesaian untuk perkara tersebut amat mudah. Pasangan itu sendiri perlu mengambil langkah berjaga-jaga dengan pelbagai cara untuk mengelakkan kehamilan sewaktu belajar. Adalah amat naïf bagi mereka yang hidup alaf baru ini tidak mengetahui cara untuk mencegah kehamilan. Jika kaedah pencegahan tersebut gagal, dan dengan izin Allah, pasangan tersebut terpaksa menghadapi fasa kehamilan, maka sokongan ibu bapa amat diperlukan.

Risiko

Seperkara yang perlu diingat, perkahwinan di kampus ini juga tidak sunyi dari risiko. Adalah terlalu silap untuk menyangkakan semuanya indah belaka tanpa sebarang cabaran. Pernikahan di kampus hanyalah salah satu penyelesaian untuk masalah perhubungan bebas di antara jantina dan juga salah satu kaedah rawatan untuk gejala maksiat di IPT. Sekurang-kurangnya, walaupun ia berisiko, namun ia masih dapat mengelakkan risiko yang lebih besar. Walau bagaimanapun, bagi mereka yang tidak terlibat dengan gejala berpacaran, serta boleh mengawal diri dan nafsu, adalah digalakkan untuk mereka hanya menumpukan perhatian kepada pembelajaran. Cadangan nikah kampus atau nikah khitbah ini hanyalah untuk mereka yang tidak mempunyai ketahanan jiwa dan keyakinan diri yang mantap untuk menghadapai cabaran semasa yang begitu menggila. Akhirnya kepada para siswa dan siswi kampus dan juga para aktivis di universiti, walau apapun tindakan yang diambil, pastikan mardhatillah menjadi matlmat utama!

(Majalah i Mei 2006)

Nota utk my mom : Makk!~~ org nak kawen!~~ mak carikkan calon heh? :p

Nota utk my sis : thanks kata2 (atau sajak?) yg akak post kat msjbox tuh. huhuhu.. terharunyee :)

Penafian!


 • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di blogpost adalah pandangan peribadi pemilik blog melainkan jika diterangkan pendapat/pandangan tersebut datang dari pihak lain.
 • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di komen adalah pendapat peribadi pemiliknya dan tiada kaitan dengan pemilik blog.
 • Segala apa yang terkandung dalam blog ini tiada kaitan dengan majikan atau clients pemilik blog.

Sponsor
Comments

 1. says

  mmg btol coupling ni membazirkan masa, wang dan tenaga dan kita juga boleh hilang komitmen kepada pelajaran jika terlalu obses dgn coupling,

  cinta, suatu istilah yg sgt luas dan indah pandangannya, tp tu lah yg dikatakan taboo bila disalahgunakan. boleh saja lihat dikampus dimana apabila seorang lelaki ternampak seorang pompuan yg comel lantar berkata “wah, comelnyer nak buat awek ni”. maka dia berusaha mendapatkannya sebelum memahami isihati dan apabila berlaku begitu terjadila salah paham, over jealous dan akhirnya berperpisahan, perkara ini juga berlaku kpd perempuan “wow, hensemnyer die, nak kenallah”. dan akhir ia telah menjadi suatu trend yg mungkin mendatangkan masalah kpd remaja masa kini

  khitbah atau tunang ia mungkin agak sukar bg sesetengah org, jika ditanya sesetengah org, pastinya mereka mengatakan berawek2 hanya utk berpeleseran dan akan tinggalkannya bila terasa bosan dan akhirnya menjadi tekanan kpd perempuan tersebut dan terus hilang komitmennya kpd pelajaran.

  Perjalanan kita masih jauh, tetapi masa kita tak tentu lama, oleh itu berfikirlah secara rasional, dan jgn terlalu terikut dgn trend dan budaya masa kini yg langsung tidak mencerminkan keperibadian org melayu atau sekaligus org islam secara amnya..

  [Reply]

 2. Mr. Kay Em Why says

  [quote comment="1196"]mmg btol coupling ni membazirkan masa, wang dan tenaga dan kita juga boleh hilang komitmen kepada pelajaran jika terlalu obses dgn coupling,

  cinta, suatu istilah yg sgt luas dan indah pandangannya, tp tu lah yg dikatakan taboo bila disalahgunakan. boleh saja lihat dikampus dimana apabila seorang lelaki ternampak seorang pompuan yg comel lantar berkata “wah, comelnyer nak buat awek ni”. maka dia berusaha mendapatkannya sebelum memahami isihati dan apabila berlaku begitu terjadila salah paham, over jealous dan akhirnya berperpisahan, perkara ini juga berlaku kpd perempuan “wow, hensemnyer die, nak kenallah”. dan akhir ia telah menjadi suatu trend yg mungkin mendatangkan masalah kpd remaja masa kini

  khitbah atau tunang ia mungkin agak sukar bg sesetengah org, jika ditanya sesetengah org, pastinya mereka mengatakan berawek2 hanya utk berpeleseran dan akan tinggalkannya bila terasa bosan dan akhirnya menjadi tekanan kpd perempuan tersebut dan terus hilang komitmennya kpd pelajaran.

  Perjalanan kita masih jauh, tetapi masa kita tak tentu lama, oleh itu berfikirlah secara rasional, dan jgn terlalu terikut dgn trend dan budaya masa kini yg langsung tidak mencerminkan keperibadian org melayu atau sekaligus org islam secara amnya..[/quote]

  Erk :|

  [quote comment="1197"]yg penting kay…
  jgn mencari..
  biar ianya dtg sendiri…
  ayat kat nota utk mak itu sangat ‘tedesak’ je..
  :)>- aja aja fighting![/quote]

  org kata, rezeki tak dtg bergolek…
  jodoh mcm tu jugak..
  mmg la jodoh tu ketentuan tuhan..
  tp kite still kene berusaha :)
  ayat nota utk mak tuh bukan terdesak.. aku dah biasa ckp mcm tuh kat mak aku :D

  [Reply]

 3. says

  sgt setuju apa yg nash ckp..lgik kite cari..mmg lambat..insya Allah ‘dia’ akn dtg ngn sndiri tanpa kite
  sedari nnt..

  lalalal..nk soh mak carikan…ok je..tp krg takut da ade yg berkenan kt ati..susah lak kan:-”:)>-

  [Reply]

 4. Mr. Kay Em Why says

  [quote comment="1200"]kong ge rets!!! dapat jugak ko asuk theater ni. Tumpang bangga nih seyyyyy..prektis lek lok tau…:lol:[/quote]

  tengs :D

  [quote comment="1207"]Kochaaaak tuanku maharaja..!!!!!!!!! *lariiiiiiiiiiiiiiiiiiii[/quote]

  ampes…

  [quote comment="1208"]owhhh mama…
  shaye mau kawen
  miahahaha :”>[/quote]

  aku tak sempat nak kawen.. ngah bz.. huhuh :p

  [Reply]

 5. sumbat... says

  :twisted:
  ikut hang la nk kawen ke tak…@ nk couple ke x yg pting jnji jgn abaikn pljran n ingt sokmo hok mok pese…huhuhu

  [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge