Sajak Merdeka…

cubaan membuat gambar sebegini...

Aku nak tunaikan ape yg aku janji pada Nash smlm… Nash mintak aku record suara aku masa tgh baca sajak… aku dah lama tak deklamasi sajak… so aku main taram je lar… aku rekod baper kali.. last2 baru jadi.. dah nak give up gak lar… sajak aku mintak dari Aiman (director sketsa Kemerdekaan).. die ade deklamasi sajak ni lepas kiterang abes blakon… mmg dalam maksud sajak ni… bagi yg nak dgr cam ne aku deklamasi sajak dgn melanggar segala2 syarat utk deklamasi dgn bagus, boleh download kat sini… jgn kutuk tau!~ :p

Rumah Usang

Kata orang negara itu tanah, air, angin, gunung, hutan, sungai dan lautan;

Tapi sebenarnya,

Negara itu rumah,

Dan rakyat ahli keluarganya…

Mungkin rumah kita ini sudah usang,

49 tahun usianya, dan ada yang bertanya

Apa perlunya diagungkan rumah yang usang?

Barangkali kita lupa,

Zaman kita dibodohkan oleh british,

Kata-kata manis, taburan janji,

kita dihina di tanah sendiri.

Mungkin juga kita lupa,

Pada kemarau yang dibawa

Dari terik matahari jepun.

Kita menjadi abdi ditanah sendiri,

Betapa peritnya bila difikirkan kembali.

Dan kita terlupa,

Setelah terbenam si matahari,

13 malam kita lalui,

Gelap gelita semuanya,

Yang kelihatan, hanya 3 butir bintang,

Dari sinaran itu, Seribu derita seribu bencana kita merasa,

Hanya dari 3 butir bintang…

Mungkin benar, rumah kita sudah usang,

Tapi dirumah usang inilah segala mimpi menjadi nyata,

jangan kita lupa,

Rumah usang ini dibina dari darah keringat,

Air mata dan derita.

Kata orang, melayu mudah lupa,

Tapi sebenarnya,

Melayu, Cina India,

Kita semua memang mudah lupa.

Credit for sajak goes to Aiman… Pencipta asal aku tak tau :D

Penafian!


  • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di blogpost adalah pandangan peribadi pemilik blog melainkan jika diterangkan pendapat/pandangan tersebut datang dari pihak lain.
  • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di komen adalah pendapat peribadi pemiliknya dan tiada kaitan dengan pemilik blog.
  • Segala apa yang terkandung dalam blog ini tiada kaitan dengan majikan atau clients pemilik blog.

Sponsor




Comments

  1. says

    yeyy aku first!!!!!
    penat aku komen komen sajak ko kat n3 sbelum niee
    skrg aku dengan rasminya nak panggil ko
    kay 3bintang!!

    hahaha.. tak pasal pasal kay dah glamor kat rumah aku!
    manyak kali aku ulang2 sajak ko niee…
    hahaa

    [Reply]

    kiki Reply:

    wa….best ayat sajak nie…………….

    [Reply]

  2. Mr. Kay Em Why says

    totin : tepuk utk totin sbb jadik org pes =d> erk? ape plak ko nak panggil aku Kay 3 Bintang?? ko paham tak maksud 3 butir bintang tuh? adeh2.. :(

    *ko bukak kuat2? aku dah glamer di gren hoszt kah? :”> budak yg tules novel tuh pon sudah tau kah? :”> :”> :”> erk, apsal aku tetiba jadik poyo? muahahahahah ;))

    [Reply]

  3. says

    Haiyooooooooooo berasap telinga aku..dah ler pakai headphone…cam si kay nih tgh bisik kat telinga je..hurmmmmm gud job la k mendeklamasikan secara natural..cam bagi pesanan hah camtuh…

    1st time dengar suara ko ler kay!!!!!

    Diedla…tunggu kemunculan nyanyian aku..soon!soon!! wakakakakaka

    [Reply]

  4. Mr. Kay Em Why says

    abah : bisik hek? huhu.. bahaya main bisik2 ni.. :p urmm.. aku tak reti sangat nak deklamasi dgn intonasi2 yg gitu2an.. huhu.. so guna cara natural je lar.. ni kalo tak sebab nash yg mintak, takde nye aku buat.. huhu…

    *pes time dgr suara aku? miahahahaha

    **aku tunggu nyanyian ko.. aku akan sentiasa tuntuttt!~~~~~~~~~~~ huhuhu

    [Reply]

  5. says

    aku pada awalnye membayangkan sore penyajak yg lantang dan garang…
    skali rupanyer sore lemah gemalai yg kuar (sambil dengar sore hingus tersekat2) =))

    aku dgr ulang2 kali.. cam sore aiman tak kisah tu je…

    kata orang.. negara itu tanah… aiman tak kisah.. 8-}

    BRAVO KAY!! KAY PENYAJAK!!! JOM TAJAK RUMPUT KAT UMAH AKU NIH.. MEH MEH =d>

    [Reply]

  6. Mr. Kay Em Why says

    nash : aku control suara.. :”> siot je kalo dah jadik suara aiman tak kesah :p sesuka ko je ubah sajak tuh :p

    *pandai ko amik kesempatan heh.. ampeh ko… aku buat ni utk penuhkan request ko gak :p

    [Reply]

  7. says

    Fuyyyyyyyooooooo!!

    Aku rasa bulu roma aku meremang bila dgr ko dok bisik2 kt telinga aku taw~ awwww~ comey sore ko la Kay.. ;)

    *”Kata orang negara itu tanah, air, angin, gunung, hutan, sungai dan lautan”
    Aku paling suka intro… tp cam terdetik gak dlm hati “aihhhh.. byknye.. bila nk abesh?” Wakakaka!

    *”Hanya dari 3 butir bintanggggggggggg…”
    Yahhhh.. Kay 3 Bintang~ Aku pun nk panggil ko mcm itew.. Hihi.. :lol:

    Aku suke gak pd lagu latar belakang… Sgt patriotisme hokeyyy..~ :d

    p/s : Nnt aku kawin ko tlg deklamasikan sajak romantis leh? :”>

    [Reply]

  8. Mr. Kay Em Why says

    :”> :”> comey ker?? :”> intro die mmg panjang gitu lar…

    weh!~~ 3 bintang tuh maksud die komunis.. aku bukan komunis lar.. adei…

    letih gak mencari lagu latar blakang tuh.. ;))

    *boleh aje.. (ni la masa nak membalas kes entry lepas) biasa aku caj Rm1k.. kengkawan nye pasal aku caj Rm7K… Rm5K kire tolak utang lepas lar.. ;)) :p

    [Reply]

  9. Mr. Kay Em Why says

    abah : tuh lar bah.. kalo aku tak letak jgn kutuk, confirm takde yg kutuk.. tp biar arr dierang nak ckp ape.. aku tak amik ati sgt. mmg aku tak reti pon ;)) lagipon kan kroni2 gak.. :)

    nash : :-” :-/

    [Reply]

  10. lin says

    hi kay..cam best je blog ko nie..ak sj2 nk cr sjak merdeka kn tserempak lak ngan blog ko nie..ak sj je gtl nk komen nie..ntah..poyo jer..xpelah..sory kcau

    [Reply]

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge