Masalah Teknologi

si penghulur duit

Beberape ari lepas ramai yg terkejut bile baca blog abah tentang misteri kehilangan duit die dlm bank masa buat transaksi melalui MEPS… Mmg terus terang aku ckp aku tak brape terkejut bile baca entry tuh… tp pastuh aku rasa bersalah sbb tak penah citer pengalaman yg aku dan kawan2 aku lalui bersama2 mesin yg sentiasa memberi khidmat pada hampir semua kite hampir setiap hari atau bulan… so, aku rasa better aku share ngan pembaca2 blog aku ttg pengalaman dan pengetahuan aku ttg mesin ATM dan sistem transaksi…

Pengalaman aku…

Aku guna mesin ATM sejak taun 2001… masa tuh umur aku 16 tahun… aku pakai ATM ni pon sbb aku dok asrama… so kalo ade ape2 urusan yg aku perlu gunakan duit, aku tak payah balik umah atau parent aku tak perlu dtg hantar duit… aku cuma perlu kuarkan guna mesin yg mmg jd kawanku yg sejati… huhuhu…

1st pengalaman agak ngeri aku dgn mesin ni lebih kurang 2 taun lepas… masa tu aku nak kuarkan duit… satu perangai aku, aku ske check balance duit aku utk make sure balance tuh betol ke tak… walaupun aku dah tau balance dlm akaun aku berapa dgn check guna Maybank2U, tp aku still nak check balance aku dlm akaun tuh brape… then ari tuh aku check balance aku, aku terkejut sampai rasa jantung aku mcm berenti berdegup… kat skrin mesin tuh tules balance aku ade RM44k ++… aku tak caya then aku pilih utk teruskan transaksi.. then aku tekan menu check balance lagi skali… then mesin tuh mcm stuck agal lama.. lebih 5 minit.. aku jadik menggelabah… then die kuarkan kad ATM and tulis kad aku ade prob… masa tuh ATM kat Plaza Siswa (dalam kampus MMU Melaka).. aku terus gi Stesen Petronas Bukit Beruang sbb mmg nak pakai sgt duit… aku try cucuk kat mesin tuh… lepas aku pilih utk check balance, skali lagi, mesin tuh stuck tp lebih lama dari yg kat plaza siswa tuh… then tetiba skrin ATM tuh jadik blank.. aku dah menggelabah.. aku kuarkan enset dail no emergency Maybank yg ade tulis kat ATM tuh.. tengah nak dail, skrin tuh on balik then die tulis OUT OF SERVICE… aku tunggu lama sket, kad aku kuar balik… then aku try call no emergency tuh.. kalo tak silap aku, masa tuh die bitau Network ATM down satu malaysia (ni sblm ATM buat tamat perkhidmatan kol 12 Malam).. aku check kat ATM BCB semua mmg Out of service… tp aku sgt bersyukur sbb kad aku tak kena telan dan baki dlm akaun aku still cukup…

Pengalaman Member aku…

Satu hari (2 taun yg lalu gak) aku temankan member aku kuarkan duit kat ATM… tp aku lepak jejauh…tetiba die kuar dari tempat ATM tuh muka blur + nak senyum hepi… then die ckp ngan aku… dalam akaun die ade RM4K+ tersesat.. aku buat muka tak caya.. then die tunjuk slip ATM die… aku ckp arr “alah, duit PTPTN tuh…” die ckp duit PTPTN dah lama masuk.. die dah siap bayar pon kat MMU… aku ckp arr.. mungkin payment komisen die (die ade buat bisnes time tuh).. die ckp arr projek die blom settel utk dpt payment… blom claim pon lagi.. aku jadik pelik… suh die check lagi skali.. die gi check.. btol ade duit tuh.. then mcm2 die plan utk guna duit tuh.. huhu.. pastuh aku tak amik tau lagi ape yg jadik dgn duit tuh…

Masalah yg mungkin dihadapi dgn transaksi ATM…

Ape yg aku baru blaja, dalam Database, agak sukar utk pastikan bahawa satu2 transaksi tuh dah btol2 settel atau pon hanya separuh jalan (mungkin duit tak sempat keluar dah black out ke atau yg sewaktu dgnnye)… tp dah ase satu teknologi dicipta utk pastikan transaksi tuh betol2 settel (aku still tak brape paham dgn sistem ni)… tp bg aku, masalah ni tak dpt settel 100%… biasa lar ciptaan manusia mesti ade kekurangan… so akan ade kes2 terpencil dan jarang berlaku… dan ape yg aku tau, kes ni yg berlaku pada incik abah…

Nasihat aku tentang transaksi…

Transaksi ATM

-aku nasihatkan korang check balance sblm buat transaksi.. just to make sure…

-Kalo ade error masa nak check balance, elakkan dari terus buat transaksi pada mesin yg sama..

-kalo terpaksa pakai mesin tuh jugak, try keluarkan kad, masukkan balik dan check balance.. if still ade prob nak check balance, aku nasihatkan jangan teruskan transaksi..

-Lepas check balance dan balance tuh btol, baru buat transaksi..

-Kalo ade prob ngan transaksi, rekodkan masa yg tepat, hari dan tempat utk memudahkan korang report pada bank.

- Kalo korang nak pakai MEPS, (keluarkan duit kat ATM Bank yg bukan bank utk akaun korang) pastikan logo ada kat mesin tuh… kalo just ade logo BankCard, aku nasihatkan tak yah buat transaksi kat ATM tuh… sbb caj MEPS standed adalah RM1.. tp aku dgr dari pengalaman member2 aku semua, caj utk BankCard (yg takde logo MEPS) adalah RM10…

Transaksi Online

- Jangan dedahkan username dan password pada sesapa..

- Jangan percaya mana2 e-mail yg mintak korang tukar password melalui link dierang bagi.. byk e-mail penipuan mcm ni dah jadi..

- pilih password yg org susah nak igt tapi korang senang nak igt..

- kalo maybank, kalo korang nak buat transaksi, korang perlukan TAC… TAC ni akan dihantar ke no enset korang.. so, kalo no enset korang yg gunakan utk Maybank ni ilang, cepat2 call customer service operator korang utk block no tersebut..

Nota kaki : ini cuma pengalaman dan pendapat aku tentang transaksi… aku cuma tak nak kes yg berlaku pada incik abah berulang pada org lain termasuk aku…

Penafian!


  • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di blogpost adalah pandangan peribadi pemilik blog melainkan jika diterangkan pendapat/pandangan tersebut datang dari pihak lain.
  • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di komen adalah pendapat peribadi pemiliknya dan tiada kaitan dengan pemilik blog.
  • Segala apa yang terkandung dalam blog ini tiada kaitan dengan majikan atau clients pemilik blog.

Sponsor




Comments

  1. says

    kad aku pnah kena telan.. alaa.. pastu gi bank, buat card baru. apa susah.. :d/ lain ar kat kad tu tulis password ke apa.. mmg laa kes bongok..
    stau aku mmg meps cas singgit.. pastu giro cas mahal (dgr citer 5hinggit.. tp xtau ar.. x pnah guna giro).
    alaa.. kes ko tu aku rasa, konyer kad tu cip dia da buruk sgt kut. kalau da 2 kali jadi biul.. mmg sah konyer kad! haha~

    [Reply]

  2. Mr. Kay Em Why says

    [quote comment="1055"]kad aku pnah kena telan.. alaa.. pastu gi bank, buat card baru. apa susah.. :d/ lain ar kat kad tu tulis password ke apa.. mmg laa kes bongok..
    stau aku mmg meps cas singgit.. pastu giro cas mahal (dgr citer 5hinggit.. tp xtau ar.. x pnah guna giro).
    alaa.. kes ko tu aku rasa, konyer kad tu cip dia da buruk sgt kut. kalau da 2 kali jadi biul.. mmg sah konyer kad! haha~[/quote]

    urmm.. citer itu agak kelam kabut.. ah.. malas aku nak btolkan jalan citer yg bersimpul2.. tp hakikatnye mmg malam tuh network ATM down satu malaysia

    [Reply]

  3. says

    Tawu taperrrrrrrrrrrrrrrr hati-hati ok…MEPS memudahkan tapi dalam satu masa MENGECEWAKAN….sib baik duwet dalam bank tu ada balik ok. It’s just miracle ok! Syukur sangat2….

    Baca weih entry Kay ni…sbb MMG penting!

    :)>- Good job mate!

    [Reply]

  4. Mr. Kay Em Why says

    [quote comment="1058"]Tawu taperrrrrrrrrrrrrrrr hati-hati ok…MEPS memudahkan tapi dalam satu masa MENGECEWAKAN….sib baik duwet dalam bank tu ada balik ok. It’s just miracle ok! Syukur sangat2….

    Baca weih entry Kay ni…sbb MMG penting!

    :)>- Good job mate![/quote]

    ari tuh ade tergerak dlm ati aku yg miracle ni akan jadik… tp aku tak berani nak ckp ngan sesape… sbb tuh aku ckp kat ko… semua tuh dugaan.. just byk2 doa je..

    thanks.. ni pon aku rasa mcm tak cukup lagi info dlm entry ni….

    [Reply]

  5. diane says

    cam kisah aku bln4 lps..aku ni jenis cek baki..mmg simpan slip..ari tu nk kuarkn tetibe die deduct 600 tp duit x kuar..cek baki pn die tolak..chuak beb..trus msk wt repot..seb baek dpt blk…

    [Reply]

  6. Mr. Kay Em Why says

    [quote comment="1060"]panjang …mata pnt nk baca..thn depan chii baca abih:-”[/quote]

    hak hak hak.. takpe.. slow2… taknak baca pon takleh paksa :)

    [quote comment="1061"]cam kisah aku bln4 lps..aku ni jenis cek baki..mmg simpan slip..ari tu nk kuarkn tetibe die deduct 600 tp duit x kuar..cek baki pn die tolak..chuak beb..trus msk wt repot..seb baek dpt blk…[/quote]

    mesti time tuh menggelabah giler kan? org tak penah kene boleh arr ckp byk.. esok kalo kene, aku cuma tolong gelakkan… malas nak tolong yg lelain…

    [Reply]

  7. says

    aaaaaaaaaaaaa..x bleh bayangkan kalo duit ilang sebnyk incik abah ilang..sure nangih kan..
    duit mkn utk bbrp hr tu..kalo wat sopping pun..ok gak tu:x

    [Reply]

  8. says

    ada satu masa…
    aku perlukan duit sgt..
    1 satu hari tu mmg xleh kuar duit.
    esok harinya. aku gi bank muamalat. ckp nak tukar kad bank..
    dia tanyer knape..
    aku ckp kad aku rosak.. atm rejek.. (yakin giler aku masa ni)
    pastu dia ckp.. dr smlm ptg memang xleh kuarkan duit.
    so.. dia kata, suro test tghari nya..
    then.. pastu bleh kuar..
    dan problem pun setel..
    aku jalan dengan penuh la la la~

    :: mungkin lebey kurang cam situasi ko ar ::

    [Reply]

  9. says

    kalau kes atm kat indon..
    ade satu aritu member aku check balance
    kurang Rp1mill (~rm500)
    memang time ni bank cni tengah sistem down sket..
    sebab tengah penukaran sistem baru gitu2 ah!~
    pastu akupon teringin nak amek inisiatif check balance aku plak
    ajaibnye balance aku bertambah Rp1mill
    pelik..
    duit member aku masuk dlm akaun aku ke apa?
    akaka.. rezeki rezekiiiiii!~

    *akukan.. baru taon lepas reti gune ATM.. jakun tak? masa first year duduk indon, asal nak kuarkan duit je mesti aku sruh member aku buatkan.. sbb tatawu!~ Ahaks!~

    [Reply]

  10. says

    aku nih lagi laaa…
    time nk masuk mmu baru la terkedek2 nk blaja guna kad atm
    sblm nih mmg x penah reti pn nk kuakan duit..
    cume tau mintak duit secara manual jer…
    guna cara tu, x penah ada masalah shortage atau terlebih duit..
    x pnah pn ade sistem down..
    tp 1 masalahnye,
    kne dgr dlu celoteh2 ringan tukang pemberi duit tu..
    ahahahahaha…:lol::)>-

    [Reply]

  11. says

    dulu aku penah nak try tangkap gamba atm time derang tgh maintainance.
    time tu display windows xp kat atm tu..
    so aku tangkap la gambar
    then kena marah ngan pak gad.. muahhaa

    [Reply]

  12. Mr. Kay Em Why says

    [quote comment="1063"]tu aa kay…org xkene die xtau kechuakan org yg penah kene…[/quote]

    btol!~

    [quote comment="1064"]aaaaaaaaaaaaa..x bleh bayangkan kalo duit ilang sebnyk incik abah ilang..sure nangih kan..
    duit mkn utk bbrp hr tu..kalo wat sopping pun..ok gak tu:x[/quote]

    hak hak hak.. shopping tak tinggal tuh.. dah agak dah… :p

    [quote comment="1065"]ada satu masa…
    aku perlukan duit sgt..
    1 satu hari tu mmg xleh kuar duit.
    esok harinya. aku gi bank muamalat. ckp nak tukar kad bank..
    dia tanyer knape..
    aku ckp kad aku rosak.. atm rejek.. (yakin giler aku masa ni)
    pastu dia ckp.. dr smlm ptg memang xleh kuarkan duit.
    so.. dia kata, suro test tghari nya..
    then.. pastu bleh kuar..
    dan problem pun setel..
    aku jalan dengan penuh la la la~

    :: mungkin lebey kurang cam situasi ko ar ::[/quote]

    hah!~ amik ko.. konpiden sgt.. len kali bertanye2 dulu :p

    [quote comment="1066"]kalau kes atm kat indon..
    ade satu aritu member aku check balance
    kurang Rp1mill (~rm500)
    memang time ni bank cni tengah sistem down sket..
    sebab tengah penukaran sistem baru gitu2 ah!~
    pastu akupon teringin nak amek inisiatif check balance aku plak
    ajaibnye balance aku bertambah Rp1mill
    pelik..
    duit member aku masuk dlm akaun aku ke apa?
    akaka.. rezeki rezekiiiiii!~

    *akukan.. baru taon lepas reti gune ATM.. jakun tak? masa first year duduk indon, asal nak kuarkan duit je mesti aku sruh member aku buatkan.. sbb tatawu!~ Ahaks!~[/quote]

    mesin tuh die saje acah2 ko ngan member ko ke ape? ke mmg jadi bebetol? die check kat bank tak lepas tuh?

    [quote comment="1067"]aku tau guna atm time nak masuk matrik
    mak aku ajar…
    miahaha
    jakun kan?[/quote]

    erk? ape lak jakun.. abes tuh ko expect umo ko 5 taun ke blaja pakai kad ATM?

    [quote comment="1068"]mmg time2 tu arr korang ada kat atm..
    takan laa sejak tadika korang pandai guna atm plak..
    haha[/quote]

    ntah nye…

    [quote comment="1069"]aku nih lagi laaa…
    time nk masuk mmu baru la terkedek2 nk blaja guna kad atm
    sblm nih mmg x penah reti pn nk kuakan duit..
    cume tau mintak duit secara manual jer…
    guna cara tu, x penah ada masalah shortage atau terlebih duit..
    x pnah pn ade sistem down..
    tp 1 masalahnye,
    kne dgr dlu celoteh2 ringan tukang pemberi duit tu..
    ahahahahaha…:lol::)>-[/quote]

    haku sgt menyampah nak kuarkan duit manual.. nak dgr celoteh lagi, nak beratur pepanjang lagi, nak kene isi borang lagi.. aih… tp malam bank tak bukak.. ko sanggup tunggu sampai esok pagi nak kuarkan duit secara manual?

    [quote comment="1070"]dulu aku penah nak try tangkap gamba atm time derang tgh maintainance.
    time tu display windows xp kat atm tu..
    so aku tangkap la gambar
    then kena marah ngan pak gad.. muahhaa[/quote]

    kurang keje.. sape suh.. naseb baik pak gad tuh tak tembak ko pakai pump gun tuh.. :p

    [Reply]

  13. says

    haa.. aku bace komen kay, aku tepuk dahi berjuta kali…
    ko plak yg lagging kali nih ek kay??
    nasib baik cayunk aku phm ape mksud aku.
    mayb sbb kami nih same sehati sejiwa kot…
    mtk duit secara manual sesuka ati kami jer..
    diulangi, ‘MINTAK’ duit tau. bukan ‘KELUARKAN’ duit.
    miahahaha…

    [Reply]

  14. says

    Quote from totin : “si syap tuh.. buku bank pon xpenah pegang aku rase
    ahaaaa…”

    ahaha..pndai gak ko teke skali lagi.
    smpai la nih mmg aku x pgg buku bank aku.
    aku cum pgg kat atm jer..
    time akaun dh nk kosong, call je mtk tambah duit..
    ko pn same gak kan totin?
    miahahahaha..

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge