Kembali muda atau semakin muda?

Abg Oren (bukan nama sebenar) ketika berusia 18thn...
Memang nampak mcm tua kan?

Idea utk update kali ni agak lama dah aku simpan (padahal baru seminggu)… aku tengok Kak Diane ngan Abg Nash dah mula bersastera utk berteka-teki bilakah aku akan mengupdate blog aku… jadi aku update sikit…

Topik mengenai umur kali ini…. mari kita lihat ape yg ada dlm topik ini…

Kisah yang terjadi ketika tahun 2004

Tempat : Dalam bas menuju ke satu pantai di Melaka utk Group Binding (atau maybe ice breaking?) kelab.
Watak : Sorang senior tua, sorg senior yg tak brape muda, beberape org junior…

Junior 1 : Umur abg Kay ngan abg M brape?
aku (senior tak brape tua) : tekalah…
abg M (senior tua) : a`ah, korang teka lar…
Junior 2 : Urmm.. brape yerk? :-?
Junior 3 : Haa… urmm.. :-? abg M umur 19 kot…
Junior 1 : abg kay plak mesti umur 23…
Junior 2 : Haa… btol, abg M 19, abg kay 23… btol tak?
aku : #-o
abg M : =))
aku : ajer giler aku dibuatnye… ape ke tua sgt aku ni.. adoih..
abg M : muda giler aku… =))
aku : sudah lar korang!~ [-( korang boleh teka terbalik plak…
Junior 1, 2 & 3 : hah? terbalik? :-o
aku : hak ah lar… abg baru umur 19, orang tua ni umo 23 [-(
Junior 2 : btol ke?
abg M : btol lar tuh… ;))
Junior 3 : tak caya lar…
aku : ya Allah #-o
abg M : tak caya tgk IC lar…
Junior 1 : hah, bak IC…
aku dan abg M : (kuarkan IC) Nah!~
Junior 1, 2 & 3 : Hak ah lar.. tp abg M mmg nampak mcm 19, abg kay mcm 23
aku : Cet!~ [-(
abg M : Biasa lar awet muda.. :-p

Kisah beberape minggu lepas…

Tempat : Dalam Kampus MMU Melaka
Watak : aku & 2 org adik juniorku…

adik 1 : Kiterang segan nak join, dah lar lambat… nnt dierang ckp ape plak… masa awal2 kiterang tak tau pon ade benda ni…
adik 2 : haa.. tuh lar.. kalau ikutkan kiterang nak sgt join.. :(
Aku : ala… rilek arr.. mostly junior yg join… dierang nak ckp ape nye… kiterang pon tak kesah…
adik 1 : What u mean mostly junior? Ada senior gak ke join?
Aku : Yeah, me. I join gak lar…
adik 2 : Hahh? :-O
adik 1 : U bukan junior ke? How old are u?
Aku : I`m 21 lar…
adik 2 : Serius? :-o
Aku : Yea lar… Why?
adik 1 : I igt u baru 18…
adik 2 : yeah, ur face look like 18 maa…
Aku : hah? :-o serius?
adik 1 & 2 : Yeah!~
Aku : hak hak ;)) thanks..
Kisah beberapa ari lepas plak…

Tempat : Kat Gerai Mini Carnival Cyberprono…
Watak : Beberape pelajar yg menjaga gerai di Mini Carnival tersebut…

Girl : (membebel, berckp ngan aku sbnrnye, tp aku tak pasan sgt ape die ckp) haa.. mcm tuh lar ye dik…
Aku : hah? :-o adik?? apekah?
Girl : Hah? bukan adik heh? abg ke?
Aku : Umur brape?
Girl : 20, tahun 1986… awak?
Aku : oh.. sy taun 1988.. ;))
Girl : oh, 1988… btol lar adik ni… :| (muka blur)
Aku : Erk? (apehal muka blur plak budak ni?)
Girl : Eh? :-O 1988? apsal beta?
Aku : =)) =)) org 1985 lar… 21…
Girl : oohhhh… btol lar abg…
Aku : erk? :|
Boy (aku taktau mana budak ni dtg) : Yang aku tau, ko tua setaun dari aku kan? (merefer kepada aku)
Aku : erk? umur ko plak brape?
Boy : 20…
Aku : hah, btol lar aku tua setaun dari ko.. :|

Kesimpulan? Tersimpulan? Menyimpul?

Aku tak tau nak ckp ape… aku sgt pelik.. dulu, masa aku umo 18, 19 thn, org semua ckp aku dah tua.. nampak macam dah 23, 24… sampai ramai yg sebaya aku panggil aku abg :| skang ni plak org semua ckp aku nampak mcm baru 18 tahun… junior2 sibuk panggil aku adik plak :| apekah ni? aku sgt2 blur dgn keadaan ini… adekah aku kembali muda atau semakin muda? Kembali muda, urmm.. mcm terbalik.. memula tua, then jadik muda.. urmm… mungkin aku byk bercampur dgn junior2 skang ni…
Teori si Fadhli plak, sama ada bebudak junior skang nampak terlebih matang, atau aku jarang tertekan sehingga nampak aku ceria spt muda hari2… boleh jadi gak.. urmm.. ape pendapat korang lak?

Nota Junior : aku sgt rasa lain macam bile sorg junior aku (rupe mcm chii sket) panggil aku abg… umo die baru 17thn, budak lompat PTS… tp muka die lebih matang dari senior2 yg ade.. tuh yg rasa lain mcm sket..

Nota utk akak kandung ku : hak hak.. tau akak jadik silent reader blog ni.. igt lah, sesungguh nye adik mu ini semakin muda, akak tuh yg makin tua… so tak kesah kalo org takde awek lagi :p lagi satu, sila carik bf sendiri yerk! :p

Penafian!


  • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di blogpost adalah pandangan peribadi pemilik blog melainkan jika diterangkan pendapat/pandangan tersebut datang dari pihak lain.
  • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di komen adalah pendapat peribadi pemiliknya dan tiada kaitan dengan pemilik blog.
  • Segala apa yang terkandung dalam blog ini tiada kaitan dengan majikan atau clients pemilik blog.

Sponsor




Comments

  1. says

    da bese kene cam kay
    penah budak alpha tanye pd suatu mlm yg agak suram..

    awk alpha ape ye..
    alpha? akak dah final year la dik..

    owh ye ke..dgn tersiou2 malu dia berkata…

    kesimpulannya..chii pun nmpk muda remaja slalu kan:”>:-”:-”:)>-:)>-:d/

    [Reply]

  2. Mr. Kay Em Why says

    [quote comment="1002"]*sukeeeee la n3 ko skrg sbb ade icon2 ney[/quote]

    aku pon makin seronok bercerita ;))

    [quote comment="1003"]da bese kene cam kay
    penah budak alpha tanye pd suatu mlm yg agak suram..

    awk alpha ape ye..
    alpha? akak dah final year la dik..

    owh ye ke..dgn tersiou2 malu dia berkata…

    kesimpulannya..chii pun nmpk muda remaja slalu kan:”>:-”:-”:)>-:)>-:d/[/quote]

    huhu.. sian die malu gitu.. miahaha.. kite sesama muda lar kak icun :D

    [Reply]

  3. says

    haishh…
    classmate aku lak ckp, aku x mcm akak umo 20thn.
    diorg kata aku mcm budak2 sbb prangai aku sewel mcm diorg gak..
    ahahahaha…
    betul laa… umo shaye 18tahun(abaikan + 2thn tu)
    ahahaha…:d/:d/

    [Reply]

  4. Mr. Kay Em Why says

    [quote comment="1005"]haishh…
    classmate aku lak ckp, aku x mcm akak umo 20thn.
    diorg kata aku mcm budak2 sbb prangai aku sewel mcm diorg gak..
    ahahahaha…
    betul laa… umo shaye 18tahun(abaikan + 2thn tu)
    ahahaha…:d/:d/[/quote]

    ngko sewel ngalahkan dierang… mmg arr.. dierang pon aku tgk tak sewel.. :p

    [Reply]

  5. Mr. Kay Em Why says

    [quote comment="1006"]lupe plak nk komen..

    aku pn nk nmpk muda cm ko..ade ape2 petua x?[/quote]

    petua? petua takleh tanye aku sbb aku tak tua.. ;)) petua adalah singkatan utk Pesanan org tua… aku org muda, so kalo ko tanye aku pemuda insyaAllah aku bleh jawab ;))

    [Reply]

  6. says

    aku skrg ni kan dah nk masuk 2 thn keje kt Exxonmobil nie… aku stat keje masa umo 20thn Dec 2004. Sampai la ni, aku masih yg paling muda sebabnya semuanya pangkat akak abg since diaorg fresh grad/masters. So nak tanak, aku kene la hangout ngan org2 tua…. :((

    Member2 kt sini sume umo lingkungan 23 ke atas. Aku minggu dpn baru nk masuk 22thn.

    TAPI..

    Masalahnye bila dah hangout ngan org tua, perangai aku jd tua dan muka pun jadi tuaaaaaaaaaa!! Demm! :shock:

    Rasa cam tua.. and kedut kt muka cam dah mula nampak… Lagi satu, aku tinggi beso, so org panggil ‘akak’. Demmit! Pale hoooooooooooo!!

    OK la.. terima je lah bahawa diriku ini suda mula nampak tua dari umo sebenar. :cry:

    Shaye benci. Tak shukeeeeee!! :((

    [Reply]

  7. Mr. Kay Em Why says

    [quote comment="1009"]aku skrg ni kan dah nk masuk 2 thn keje kt Exxonmobil nie… aku stat keje masa umo 20thn Dec 2004. Sampai la ni, aku masih yg paling muda sebabnya semuanya pangkat akak abg since diaorg fresh grad/masters. So nak tanak, aku kene la hangout ngan org2 tua…. :((

    Member2 kt sini sume umo lingkungan 23 ke atas. Aku minggu dpn baru nk masuk 22thn.

    TAPI..

    Masalahnye bila dah hangout ngan org tua, perangai aku jd tua dan muka pun jadi tuaaaaaaaaaa!! Demm! :shock:

    Rasa cam tua.. and kedut kt muka cam dah mula nampak… Lagi satu, aku tinggi beso, so org panggil ’akak’. Demmit! Pale hoooooooooooo!!

    OK la.. terima je lah bahawa diriku ini suda mula nampak tua dari umo sebenar. :cry:

    Shaye benci. Tak shukeeeeee!! :(([/quote]

    tuh lar.. masa aku baru2 masuk mmu ni pon, aku cepat rapat ngan senior masa tuh… aku bertegur sapa seperti kenalan yg dah lama tak jumpe… sbb tuh kot aku nampak tua.. aku ramai berkawan dgn begitu kamceng ngan senior… tak mcm baru masuk mmu pon.. huhu ;))

    *ko doa je lar lepas ni ramai bebudak muda dari ko masuk situ.. mudah2an pastu ko nampak muda plak…[quote comment="1010"]yg penting..
    comel2kan diri anda…[/quote]

    bagaimanakah?

    [quote comment="1011"][quote comment="1010"]yg penting..
    comel2kan diri anda…[/quote]

    nak muntahhhhhhhhhhhhhhhhhh!! :grin:[/quote]

    ;)) (speechless)

    [Reply]

  8. says

    aku pon nampak cam tua gak,
    orang yg tak kenal aku akan kata aku ni abang kepada abang aku.
    tapi aku tak kisah nampak cam tua sebab byk kebaikannya.
    antaranya jika buat sesuatu urusan, org takkan pandang rendah mcm staff pandang kat
    bebudak. sebaliknya mengangap kita seperti org dewasa lain yg mampu membuat
    urusan dari hanya merapu2.

    Dengan berbadan besar serta kelihatan tua sket, orang takkan berani memainkan kita.
    dan kita akan diberi lebih kepercayaan kerana kematangan dalam diri.
    sekian wassalam

    [Reply]

  9. Mr. Kay Em Why says

    [quote comment="1013"]aku pon nampak cam tua gak,
    orang yg tak kenal aku akan kata aku ni abang kepada abang aku.
    tapi aku tak kisah nampak cam tua sebab byk kebaikannya.
    antaranya jika buat sesuatu urusan, org takkan pandang rendah mcm staff pandang kat
    bebudak. sebaliknya mengangap kita seperti org dewasa lain yg mampu membuat
    urusan dari hanya merapu2.

    Dengan berbadan besar serta kelihatan tua sket, orang takkan berani memainkan kita.
    dan kita akan diberi lebih kepercayaan kerana kematangan dalam diri.
    sekian wassalam[/quote]

    sbb tuh aku pernah berbangga ketika dikatakan tua… tp tua melampau tuh amat teruk lar kan.. kengkadang rasa sedey sgt… nampak tua atau nampak muda, ade kelebihan dan kekurangan… ape pon, tuh kurniaan Allah… cuma aku pelik org nampak aku mcm makin muda… adakah aku semakin tidak matang?

    [Reply]

  10. tulieps says

    ko ckp akak da tua….:(( sampai ati :-t … tp ko lg nampak tua dr akak kan kan nenek kan…huhu.. ala…
    org lain slalu kata ko yg plg tua dlm adik beradik kite… x mau ngaku ke??? /:) maknanye akak muda
    dr ko:-” huhuhu… terima la hakikat itu… ;;) akak xde bf pun x pe la… lg senang ati…:p tp jgn lupe
    tau akak nak hadiah… x kire akak nak hadiah gak…:d jgn lupe.. tinggal bape ari je ni…huhuhu..
    akhir kata… kakakmu lbh muda drmu..:d

    [Reply]

  11. Mr. Kay Em Why says

    [quote comment="1015"]kirer ok la tu kay dr aku ni yg sentiasa nampak tua. huhu[/quote]

    miahahaha.. ko tuh nampak sentiasa tua sbb ko nye blur + nyanyok dah kronik sgt :p

    [quote comment="1016"]ko ckp akak da tua….:(( sampai ati :-t … tp ko lg nampak tua dr akak kan kan nenek kan…huhu.. ala…
    org lain slalu kata ko yg plg tua dlm adik beradik kite… x mau ngaku ke??? /:) maknanye akak muda
    dr ko:-” huhuhu… terima la hakikat itu… ;;)

    akak xde bf pun x pe la… lg senang ati…:p tp jgn lupe
    tau akak nak hadiah… x kire akak nak hadiah gak…:d jgn lupe.. tinggal bape ari je ni…huhuhu..
    akhir kata… kakakmu lbh muda drmu..:d[/quote]

    cet!~ org ckp erol paling tua mengikut size dan ketinggian :p sentiasa perasan muda >:p cet, sempat menuntut hadiah besday tuh… tgk lar nnt… ade masa org gi buat operasi mencari dan menyelamat… carik kat pasar malam je ke.. :-”

    [quote comment="1017"]org muda brangan nak jadi tua..
    org tua sebok2 nak nampak muda…

    HIDUP X PNAH PUAS~ :neutral:[/quote]

    :|:|:| manusia tak pernah puas…

    [quote comment="1018"]tua itu akan datang juga dan muda tu tak kekal lama…apa nak kecoh2:roll::razz::cool::d/[/quote]

    errrr… btol.. tuh betol…

    [quote comment="1019"]betul kata azuna..
    bk kt seorg sahabat,,hati kena bersih..barulah muka akan nmpak muda senantiasa..dan jgn lupa akan solat…;)[/quote]

    oh.. rase nye masa nampak tua tuh mmg hati tak brape bersih.. skang ni mungkin dan menjadi perubahan diri ni… tamo dah busuk ati or nak dengki2 ngan orang :)

    [quote comment="1020"]kalau nak muka sentiasa sejuk ngan air sembahyang boleh join nash…nampaknya dia dah insaf tu….:d[/quote]

    erkkk? :|

    [quote comment="1022"]%-(
    keinsafan perlu diadili dengan hati..
    jgn lebey pusat dr perotnya.. [-x

    kalau nak muka extra sejuk..
    amik air sembahyang guna salji :-@[/quote]

    urmm.. baheklah.. :| erk? extra sejuk? apekah perisa mint?

    [quote comment="1023"]Gamba tatahannnn…..memachokan diri yah?! /:)

    Neway kay…it doesn’t matter wheither u r old ka…muda ka…yang penting otak tuh..matang or tak? Kannn :p[/quote]

    dedulu aku tak macho.. so terpaksa bebuat macho.. skang pon masih tak macho.. tp dah macho gak lar sket2.. miahahaha (apekah ayat? :|)
    yeah.. btol.. yg penting pemikiran matang!~~

    *kalo yg asyik dok kata org lain tak matang (kekonon diri tuh matang sgt) tp tak sedo die lansung tak matang.. lagi tak gunakan bah? (apekah keluar tajuk?)

    [Reply]

  12. Mr. Kay Em Why says

    [quote comment="1025"]yeah exactly! i know wut yur meant :D Ngeee~>-)[/quote]

    miahahahahahaha.. ;))

    [quote comment="1026"]yang jadi nampak tua tu pasal banyak mikir, byk cuba selesaikan masalah (kunun) wakaka padahal kuat berangan :-”[/quote]

    erk? =)) ade yg kuat berangan je sbnrnye… tp tak dinafikan yg byk masalah yg cuba diselesaikan.. tp manusia zaman skang ni.. kdg2, masalah tuh, die yg carik sendiri. btol tak? :D

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge