Mengenang Kisah Lalu…

renung
Merenung masa hadapan – Sekadar gambar hiasan-

Ramai dah bising sbb aku tak update… Aku takde idea sbnrnye… tambah lagi dgn keadaan kesihatan aku yg tak berapa menentu 2-3 ari ni… teman lonjong aku je yg tau tahap2 kesihatan aku… tapi sbb dah ramai sgt yg mintak aku update, aku update lar sket… aku try mintak idea dari incik abah… abah request utk aku citer pasal 1st Relationship aku… sori ar… benda tuh agak berat utk aku tunaikan buat masa terdekat ni… Sempena bulan ogos ni, aku citerkan lar pengalaman aku beberape taun lepas… aku panggil Tragedi 31 Ogos

Kisahnye bermula bile aku & kengkawan kuar beramai2 malam tuh… naik moto sendiri semua… maklumla 1st time nak sambut merdeka ramai2 bawak moto masing2… aku pon baru bape bulan dpt moto masa tuh… malam tuh aku kuar berlima… mula2 mmg cdg lepak kat Dataran Segamat je… tp memandangkan keadaan persembahan yg bosan dan hampir sama tiap taun (yg lain bile jadi tuan rumah peringkat negeri), aku ngan kengkawan start moto then pusing2 bandar segamat…

Keadaan malam tuh mmg ujan lebat sgt2… so, malam tuh aku kuar pakai T-shirt biasa kat dlm ngan sweater… bile aku naik moto aku pakai lagi satu lapis, windbreaker… mmg dah mcm winter lar plak (walhal aku tak penah rasa winter)… dalam kol 11.15 ujan dah reda… aku ngan kengkawan gi makan kat satu kedai luar sket dari bandar segamat… lepak2 sambil tgk siaran lansung dari bandar2 yg jadi tuan rumah utk negeri2…

Dalam kol 11.45 mlm, kiterang pegi ke dataran Segamat semula… sampai2 je org tgh countdown detik 12 tgh malam… kiterang tak turun dari moto… lepak je kat tepi dataran tuh sambil tgk gelagat org terutama yg kat atas pentas… mmg meriah dgn bunga api semua… pastuh aku nampak ade konvoi moto lalu kat situ… mmg aku ade dpt tau ade konvoi moto dari Segamat ke Mersing malam tuh.. tp aku tak dpt join sbb parent tak bg… pastu kiterang tgk ramai plak yg menyemak join konvoi tuh sekejap… aku ngan kengkawan aku pon follow je lar… bajet nak ikut sampai bandar segamat… skali masa sampai kat jambatan ke 2 segamat (malam tuh baru bukak dgn rasminya), aku nampak polis kuar dari celah2 kegelapan malam (cewah ayat)… aku pandang blakang, polis dah kepung kat blakang gak… tgk2 marshal konvoi je yg lepas… demmit! baru aku tau Kelab Moto Besau buat planning ngan polis trafik utk perangkap mat2 moto…

Aku tgk kiri aku, ade mamat cina cuba patah balik… tetiba aku nampak ade batang penyapu tetiba dihayun kat blakang mamat tuh… erk.. polis… pak polisi tuh amik kunci moto mamat cina tuh… pastu kiterang diarahkan matikan enjin moto & kuarkan lesen… member2 aku dah gugup semua… semua jarak dah jauh2… aku risau gak kalo2 tetiba kene… lesen P baru bape bulan dpt masa tuh… check punye check, aku ngan kengkawan aku semua lepas… tp jem gak arr jambatan waktu tu… sbb polis tak check kereta… masa tuh moto penuh berderet bape meter…

Akibat keseronokkan yg amat sbb lepas, kiterang sengih2 mcm kerang busuk… pastuh semua plan nak balik… serik.. takmo sangkut mcm tuh lagi… dari jambatan tuh, aku follow bebetol blakang member aku… mmg bawak slow sbb jalan licin lagi… sampai kat satu traffic light, member aku tetiba ke tepi… aku tetiba jadik terkejut sbb baru pasan dpn tuh ade keta berenti… aku jadik menggelabah tros tekan brek blakang… masa tuh baru aku terigt tayar blakang aku botak & mmg dah nasib aku, aku brek bebetol atas line kuning yg mmg licin… ape lagi, moto aku jatuh ke kanan dan terseret lebih kuran 5 meter dan tersodok bawah keta yg berenti kat dpn tuh… aku cuba buat aksi stunt utk jauhkan diri dari moto… tp kasut Dr. Cardin aku tersangkut kat brek kaki tuh… then dgn aku2 terseret sampai kat keta tuh…

Akibat jalan yg licin, masa aku jatuh & moto tersodok bawah keta, tiada sebarang bunyi yg kuar… so, driver keta tuh tak sedar aku dah tersepit bawah keta die… die cuba jalan bile lampu hijau.. tp takleh sbb moto aku dah tersangkut… pastu die try reverse… aku risau kalo die tros reverse boleh menyebabkan aku tak sedarkan diri, so aku bukak helmet aku dan hentak kat keta die… baru brader tuh kuar and pasan aku dah terselit kat blakang keta die… kuar2 tros maki lak tuh… bukan nak tolong kuarkan aku… dan mmg ajaib ketika aku kuar, aku tgk keta die takde ape2… cuma moto aku handle dah jadi bentuk L…

Brader tuh tgk keta die takde ape2, then tgk sama2 melayu, die ckp kire settel… hal aku, die suh settelkan sendiri… tetiba mak brader tuh kuar then buat kecoh… “Ni ha keta ko berlubang ni hah!~~”… semua yg ade kat situ tercengang lar… pastuh aku tgk kat lubang yg makcik tuh tunjuk… ciet… takat besar tahi lalat aku yg kat atas dada ni hah pon nak kecoh… semua pandang badi je kat makcik tuh… pastuh brader tuh blah, aku test moto aku bleh jalan ke tak… clutch je yg takleh pakai… nasib baik moto aku jenis clutch idup… dpt gak arr gerak balik umah yg lebih kurang 8KM dari tempat aku eksiden… badan aku takde ape2 sbb pakai 3 lapis baju tuh… Alhamdulillah kaki yg kene hempap & terseret pon takde ape…

Esok nye tuh ayah aku siap boleh paksa ikut gi JB… nak taknak aku ikut je lar… aku dpt tau masa aku gi JB tuh ramai kengkawan aku dtg umah.. dierang cuma dpt tgk moto aku yg mmg agak parah tuh… masing2 igt aku dlm spital… 1 Sept tuh aku gi skola… masa aku dah nak sampai kat tempat bebudak kelas aku lepak, aku dgr “Kerol eksiden wei… teruk gak arr moto die aku tgk… die kat spital skang… balik skola kite tros gi tgk die nak?…” aku rasa nak tergelak pon ade… tp aku buat slamber then bg salam kat dierang… dierang terkejut sambil belek2 badan aku… huhu… takde kesan degil sket pon…

Tapi lepas eksiden tuh, setiap 3 hari sekali aku kene gi check up selama beberape minggu… memula doktor detect darah tinggi… die ckp maybe sbb terkejut eksiden… dlm 2-3 ari mesti reda nye darah tinggi tuh… pastuh setiap kali check up, doktor tuh asyik geleng kepala sbb tekanan darah aku tak turun2… last2 doktor tuh ckp “Confirm awak ada darah tinggi… mungkin efek dari eksiden”… aku tercengang je dgr.. mcm tak caya… and untill now, mmg aku ade darah tinggi…

Kos repair moto aku tuh makan blanje sampai RM350++ pastuh campur lagi ngan medical aku ntah brape ratus… aku try claim insuran aku, dpt tak sampai RM200… geram je rasa… aku plak fobia sampai skang nak pegi sambutan detik 12 tgh malam naik moto… kalo nak pegi biar org hantar atau nak keta je… aku sanggup dok dlm jem dari mengenang peristiwa ni berulang kembali.. huhu…

Nota merdeka : Jom sama2 semarakkan bulan kemerdekaan… kibarkan bendera kat blog masing2.. amik bendera kat atas ni pon boleh ;)

Penafian!


  • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di blogpost adalah pandangan peribadi pemilik blog melainkan jika diterangkan pendapat/pandangan tersebut datang dari pihak lain.
  • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di komen adalah pendapat peribadi pemiliknya dan tiada kaitan dengan pemilik blog.
  • Segala apa yang terkandung dalam blog ini tiada kaitan dengan majikan atau clients pemilik blog.

Sponsor




Comments

  1. diane says

    seb baek ko x ape2..makcik tu keco r.patot nmpk ko mcm tu die tnye oke ke x ni dok sebok kete anak die..[psst:kete ape eh smp makcik tu keco sgt?]

    sbb tu bole darah tinggi?pelik:roll:

    [Reply]

  2. Mr Kay Em Why says

    diane : keta iswara je… ntah lar… aku pon tak tau apsal makcik tuh kecoh sgt… die dah lama takdpt borak ngan cik jenab ngan cik melah kot… huhu :p

    * aku dan ramai lagi juga pelik sbb tuh boleh darah tinggi.. urmm… :roll:

    [Reply]

  3. says

    :roll: mmg pelik gak.. pasal eksiden camtu leh darang tinggi.. kalau jatuh banggunan ke apa ke, x per aaa gak.. huhu

    aku leh kata jarang ar bejalan2 berkonvoi masa malam merdeka ni. dok umah tgk tv lg bagus.. org skrg ni, suka sgt happy2.. takat tgk mercun dum dam dum dam je.. alahai (promote farhan). :mrgreen:

    [Reply]

  4. Mr Kay Em Why says

    chii : aiyark!~~ org dah alter2 dari malam tadi arr… lepas publish baru gi blog chii… mana ade tiru.. :(

    nash : jatuh bangunan confirm lar patah2… adei…

    *masa tuh budak2 lagi… baru dpt moto… tuh yg sakan tuh.. huhu.. alahai (mintak2 farhan juara) :p

    [Reply]

  5. says

    hahaha… aku tau ini cerita.. baca tragedi ogso(bukan tragedi oktober lagu awie tuh) aku dah tau dah jln citer nye.. so, kay, i takdela baca sgt ur blog kali nie.. hahaha… sbb dah tau kan? so, i’ll see u this saturday, ok?

    p/s: tak sabar nak pau bdk nie.. kekekekeke….. gi mines yeh? turun kat ktm serdang tau… senang sket nak pi mines tuh.. hahaha :wink:

    [Reply]

  6. says

    ko memang ade kuasa dragon ball ekk? dah nak masuk 3 taon saya tak celebrate 31ogos .dah 3taon saya celeb merdeka pakai bendera merah puteh.. bukan salah saya!! saya tamau!!~

    [Reply]

  7. Mr Kay Em Why says

    elle : ya ya.. u dah muak dgr citer ni kan? huhu… see u this saturday.. eh? bukan KTM serdang arr!~~ Hentian Serdang okke!~

    tot : tidak… aku hanya ade kuasa ultraman saje.. huhu…
    *pstt tot, ape kata nnt merdeka kat indon ko kibarkan jalur gemilang.. :D

    izi : aku tak update bising… dah update byk plak songeh… tamo baca sudah.. main jauh2… :-p

    [Reply]

  8. says

    Hahaha ei naper melayu sesama melayu kira selesai jer…ko claim la.. ke mamat tu tak salah..hurmm

    Ngaa tu lar oghang kol 12 malam tayah nak sambut2 tidoje..ekekeek tapi kagum ar ngan semangat ko sambut Merdeka siap eksiden2 agik..

    Kepada macik tuh ” Awat gawat sangat aihhh…ko dah tersodok belakang keta bukan nak kesian..”

    Aku rasa mesti minded orang masa tuh ” Hah ni mesti dak rempit nih…padan muka jatuh..”

    Haihh…neway, ko ada darah tinggi? *larikkk

    [Reply]

  9. Mr Kay Em Why says

    abah : mamat tuh tak salah… sbb tuh setel gitu je.. minded org keliling masa tuh mmg tak pk aku ni mak rempit.. sbb aku nye pakaian takde mcm mat rempit pon.. moto pon standed… haha… tp 2 org brader yg tgk detik2 aku jatuh sampai tersodok bawah keta ptt dipuji sbb cuba tolong kuarkan aku and mulut tak penat bertanye pasal kaki aku.. ye lar kaki aku kene hempap ngan moto pastuh kene seret.. dierang risau patah/retak…

    aku mmg ade darah tinggi… nape? ini bukan penyakit berjangkit rasa nye :p

    [Reply]

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge