Laporan Togetha2…

Kroni2 Skalian

Ape? : Togetha2 Grand Version
Kat mana? : Melaka Bandaraya Bersejarah
Bile? : 8 Julai 2006
Yang Datang? : Kay, Chii, Syap, Diane, Totin, Nashrex, Cikanot, Ikin, Kei, Ayin & Pika
Yang tak datang? : N3sya, Nanie, Chee, Chika-Beylo & Hafreze
Utk ape? : Saje nak kenal2 dgn lebih dkt sesama kroni blogger
Lain2 laporan boleh dibaca di blog Nashrex,
Diane, Chii & ToTiN (tp pastikan baca laporan aku dulu sampai abes!! :p)

Kite bg testimoni dulu… (gambo dicurik dari nashrex.. muahahaha…)

Nashrex Nashrex – Die ni kepala gila2… aku agak takut bile die anta sms masa aku on da way anta chii ngan syap ke MP… die agak selamba utk buat ape2… selamba duduk melepak atas lantai kat bowling tuh.. huhu…

Diane Diane – Team Lonj0ng & juga Power Puff girl yg asyik berkepit dgn chii… tp dari awal die dtg sampai waktu makan die asyik berkepit ngan aku… adil lar tuh.. huhu… sgt aktif dlm aktiviti berborak… juga sorg yg pantang nampak lens kamera dan juga pantang dpt tempat yg sesuai bergambar… posing memanjang…

Chii Chii – Seperti biasa aku jumpe die… tak byk ckp… kalo ckp pon dgn suara yg lembut dan penuh sopan santun… sbb tuh org semua ckp die senyap… die ckp suara tak kuat… hehe… kalo die kuar ngan aku byk je berckp…

ToTiN ToTiN – Die lar yg aku anggap Celebrity Blogger… kalangan kawan2 aku yg rajen berblog & rajen baca blog, die mmg terkenal… hehe.. aku mcm tak caya masa jumpe die… sgt tomei… tp sgt mengejutkan bile tengok die makan… telatah die sungguh mencuit ati… hehe…

Syaff Syaff – Macam biasa yg aku jumpe die kat kampus atau kuar makan bersama… tp lagi byk bersama Alien masa togetha2 ni.. aku paham korang dah lama tak jumpe… lagi pon die blom biasa dgn melaka… so aku ngan chii je lar yg lebih bertindak sbg tour guide… hehe

Cikanot Cikanot – Aku rasa mcm ade terdengar suara die masa kat bowling… tp lepas2 tuh aku tgk die mengantuk semacam je… mcm org baru lepas layan ubat batuk… haha.. susah nak dgr suara die ni… asyik dgn osmet die si Kei tuh… tak sempat nak kenal lebih… masa balik pon die tinggalkan aku tanpa sempat say tata :( huhuhu…

Ikin Ikin – Squad Alien yg di invite oleh totin utk join sama… masa aku sampai kat bowling tuh, nampak muka die mcm familiar gile… lebih 2 jam aku dok pk kat mana aku penah nampak muka die… last2 baru aku igt aku nampak muka die kat list Squad Alien kat blog totin ngan syap… adoih.. buang karan aku pk je…

Syara Syara Afiqah (Pika) – Adik syap… pemain bowling harapan negara.. huhu.. gaya main bowling mcm Shalin Zulkifli(betul ke aku eja ni?)… sgt terer bermain bowling dan ade harapan ganti Shalin Zulkifli… kdg2 senyap, kdg2 bising… bile bising mula loyar buruk… huhu…

Afrina Afrina (Ayin) – Adik Ikin. Sorg yg comel… Sgt lincah dan ske jadi camerawoman… Dia lar yg paling semangat nak panjat Bukit St. Paul… kalo die takde aku rasa bebudak ni takmo naik… hehe… dalam ramai2, die lar yg paling hepi.. bebudak katakan… bile aku tgk die hepi, aku lagi hepi.. hehe…

Kei Kei – Osmet cikanot… sorg yg pendiam… aku rasa takde dgr lansung suara die sepanjang togetha2 ni… ske ikut & tgk gelagat bebudak lain… kdg2 bile org bergambo je baru die join…

Bermulalah kisah pengembaraan…

Al-kisah ari sabtu tuh ujan lar plak pepagi buta tuh… Akibatnya aku susah nak pi amik keta yg aku dah booking… so aku mintak kak liya hantarkan… terjadi lar kisah kelewatan itu… sbnrnye aku jd konpius pagi tuh… plan utk berkumpul asyik mengalami perubahan… jd otak aku tak dpt igt mana satu waktu yg sbnr walaupun aku ngan chii yg setkan time… lagi pon aku tidak dibenarkan utk tempah Lane bowling sbb alasannye, hanya tournament besar saje yg boleh booking lane utk weekend… jadi aku terpaksa menghantar Syap & Chii ke MP terlebih dulu utk tempah lane bowling… masa aku amik syap ngan chii, aku ade tanye syap, ade berita ape2 tak dari bebudak ni kata dah sampai ke blom… syap kata tak de… aku plak lupe nak amik no fon si nashrex… masa kuar dari kampus, aku dpt msg dari no yg takde dlm phone book aku… aku yg sibuk tgh drive ketepikan dulu msg tuh… lepas dah separuh jalan baru aku tau tuh no nashrex… ampon ye nash… kot ye pon masa sampai tuh bitau arr… kekonon nak sergah syap… skali korang yg kene kejutan…

Tapi tuh semua mmg diluar jangkaan aku… aku mintak maap bebyk pada korang semua… ampon yerk… kalo aku tau di cikanot dah sampai kat zoo, aku pi amik die… tak yah susah2 si nash nak pegi ke zoo dulu… sampai aku dgr kata si cika tetido dlm keta…

Kek
Kek Belated besday utk Chii & Syap dari Team Lonj0ng

Kisah amik Diane…
Seperti yg diluahkan oleh nash, die tak paham nape aku tak bg die amik diane skali walhal aku dah sampai kat MP… aku ngan diane dah plan 2 minggu awal utk belikan kek ni utk belated besday Chii, Chee & Syap… tp akhirnye chee tak dtg… so kiterang teruskan planning utk beli kek ni… diane sanggup tunggu lama kat Melaka Sentral semata2 utk pastikan planning kiterang berjalan (aku tak cukup bajet nak beli kek yg dlm MP :p)… so tuh sebab aku beria-ia tak bg nash amik diane kat Melaka sentral… huhu…

Babak Membersihkan Longkang
Aku sampai2 kat bowling, bebudak ni suh aku jalan… mmg ngam2 sampai turn aku… aku mintak tolong syap jalankan utk aku.. tp die tamo… aku angkat bola bowling tuh tros baling.. pastuh nash sound aku “woi! lawa kasut bowling ko” huhuhu… baru aku teringat utk tuka kasut bowling…

Permainan sgt tak best… semua org terutama aku ngan diane ( aku terkene sumpahan diane arr ni) asyik bersihkan longkang je… memula permainan aku agak ok.. tp bile sampai turn aku jalan sesama ngan diane, diane ckp “Kay, jom kite bersihkan longkang”… aku plak boleh jawab jom… terus aku terkene sumpahan.. huhu.. jgn marah diane… ade sekali aku dah geram sgt sbb asyik masuk longkang, aku maki bola2 ngan lane tuh sorg2… pastuh aku baling bola tuh dgn penuh perasaan marah… skali aku tercengang… Strike? huhuhu… pastuh aku buat kesimpulan bodo… bola bowling ngan lane tuh nak kene maki baru boleh dpt strike.. muahahaha…

Sepanjang game 1st, Syap yg lead… masa nak masuk 2nd game, si nash terbg bola pebret syap kat sorg mamat… hasilnya, syap menjadi corot dan mendapat gelang baru lepas main bowling… aku tak tahan dgr syap ngadu kat chii “kak chii, tgk ni hah.. dpt gelang baru lepas main bowling”… aku blur memula sbb die tunjuk kat jari… rupe2 nye die nak ckp cincin (jari die ade bekas mcm bentuk cincin sbb lubang bola bowling tuh kecik sgt)… 2nd game dimenangi si Syara… wakil sekolah lar katakan…


Syap snap pic kiterang, diane snap pic dierang… ampeh…

Makan Time…
Masa nak decide nak makan kat ner agak kucar-kacir… aku ngan chii dah sepakat dari awal utk dgr keputusan majoriti nak makan kat mana… kiterang taknak main bawak makan kat tempat yg kiterang pilih… nash pilih nak makan kat chicken hertz… tp chicken hertz ni dah tutup sebelom aku masuk mmu lagi… jd dierang pilih utk gi makan kat Seleria (food court MP)….

Aku sgt terkejut dan terkujat tgk selera makan totin… tak padan dgn kecik… makan sket tak cukup… kalah aku… die ngan Ikin menghabiskan makanan si nashrex dan syara… pelbagai kerenah aku tgk… siap boleh ckp benda merapu2 pasal makanan tuh then still boleh abeskan makanan tuh… sgt2 pelik… masa makan kek jugak mcm tuh… aku ngan diane takut nak beli yg sekilo nye sbb takut tak abes… skali tgk yg 1/2 kilo nyer direbut2… huh… mcm2 hal… mcm yg totin ckp kat laporan die, die yg byk abeskan kek tuh… aku jeles ngan ko arr totin… makan lagi byk dari aku.. tp badan cinonet…

Terjadinya Kisah SULTAN KAY…
Ikut planning, mmg aku ngan chii bawak bebudak ni ke area Banda Hilir… kawasan A` Famosa, Bukit St. Paul & bangunan merah… masa sampai kat tepi Memorial Pengisytiharan Kemerdekaan tu, ternampak lar 2 kereta kebal lama yg bernama Hang Tuah & Hang Jebat dan juga kereta yg ade tulis 1957… masa gi bergambar kat kereta2 tu, aku terdengar suara kecik bertanyakan soalan sejarah yg amat killer… si Ayin tanye kat akak die (Ikin) “Kak, nape Hang Tuah bunuh Hang Jebat?”… kiterang dah gelak beramai2… akak die agak ternganga dgr soklan tuh… aku tak pasti ape yg ikin jawab sbb aku tak dgr… hehe.. mcm2 gelagat lar Ayin ni…

Blakang Memorial tuh, ade Muzium Kebudayaan yg berbentuk istana Melaka zaman kesultanan melayu melaka… tetiba aku terdengar satu lagi soklan yg ala2 soklan bebudak ditujukan pada aku… yg aku pelik suara tuh bukan suara bebudak… suara si nashrex… die tanye “Kay, dalam istana tuh ade sultan tak? Kalo ade baru aku masuk…” lebuh kurang mcm tuh lar bunyik nye… terus arr aku jawab “haa… ade2… Sultan kat dalam tuh nama die Sultan Kay”… amik ko… tanye lagi soklan bebudak kat aku.. huhu… pastuh kiterang setuju nak masuk dalam muzium tuh…

masa nak beli tiket, aku dok bodek2 abg yg jaga kaunter tuh… mintak diskaun utk student… die mintak student card… aku bg Student ID MMU aku yg dah lusuh tuh kat die.. terus dpt diskaun… sorg RM1 masuk… dak Ayin free je… lepas beli tiket, kiterang dpt beg plastik… memula aku igt die suh muntah dlm beg plastik tuh kalo rasa mabuk… tp ni bukan naik kapal terbang atau naik feri… rupe2nye die suh tanggalkan kasut masa nak masuk muzium tuh pastuh bawak dlm beg plastik tuh… bagus arr… tp yg tak bagusnye kiterang penat nak pegang beg plastik tuh sepanjang berpusing2 dlm muzium tuh…


Bertapa seksa aku nak snap pic ni… aku terpasan ade tangan yg snap pic aku masa aku tgh snap pic bebudak ni… sape nyer tangan tuh??!! bg gambar tuh kat aku!!~~

Lepas puas berpusing dlm muzium tuh, kiterang kuar… gi ke Taman Larangan… rasa macam kat istana betul je dok kat taman larangan… hehe… kiterang berposing sakan kat taman larangan… masa tuh kamera semua tak dpt rehat lansung… semua pose ditangkap muat kedalam kamera masing2…

Lepas puas bercanda ria kat taman larangan, kiterang kuar dari kawasan Muzium tuh… kiterang posing dan bergayut sakan kat meriam2 yg ade dpn A` Famosa tuh… tp tak lama sgt kat situ… Si Ayin sibuk nak naik Bukit St. Paul… masa kiterang tgh posing2 kat A` Famosa tuh, die dah naik separuh tangga… Aku rasa kalo si Ayin tak de, mmg tak naik kot bukit ni… hehe… mmg meletihkan panjat bukit ni… masa suku lagi nak sampai kat atas, cikanot ngan totin ckp penat… tamo naik… aku pon temankan dierang kat situ… lepas 2-3 minit lepak kat situ, aku pujuk dierang naik atas… tak sonok tak join naik atas ramai2.. lagi pon sikit je lagi nak sampai kat atas… last2 dierang termakan pujukkan aku… si cika gagahkan juga kaki naik ke atas… kat atas lagi byk posing yg mcm2 dari bebudak ni… aku cuma boleh senyum & tolong amik gambo…

Turun bukit tuh, kiterang ikut jalan dkt ngan bangunan merah… turun2 dari bukit tuh, nampak polis berkuda (polis pelancong) kat tepi Balai Polis Pelancong… sibuk lar dierang bergambar ngan kuda tuh… si nash pasang niat nak bergambar ngan akak polis yg sgt comel tuh… aku jugak yg jadi cameramen tengah2 jalan… risau gak kalo kene langgar… hehe… sekor tuh kuda jantan… nampak je pompuan dah mula menggatal… berbunyik2 gatal sambil hentak2 kaki (konon tunjuk hebat lar tuh)… penjaga kuda tuh suh ucap terima kasih kat kuda tuh.. bile ucap je terima kasih, kuda tuh berbunyik2 pastu terangguk-angguk kepala… pandai tol kuda ni…

Lokasi terakhir dituju petang tuh sekitar bangunan merah… Si totin ngan cikanot dah sibuk nak balik… takut terlambat sampai KL… si Chii ngan Diane still lagi berposing sana sini… sampai kat bangunan merah tu bebudak ni carik air utk basahkan tekak yg kering… masa dok minum air tuh, aku cuba snap pic2 spontan… dierang ni nampak je aku nak snap, terus masing2 posing… ampeh… tak dpt spontan nye… manjang nak posing… Acara petang tuh berakhir disitu… si Totin, Cikanot & Kei pulang tanpa sempat tata aku… semuanye akibat mesin Autopay yg ngengada takde duit kecik… aku masukkan duit je die muntahkan balik… sudah nye, aku berpusing kat dalam MP tuh carik duit tuka… last2 masa aku kuar dari parking, bebudak ni semua dah kuar.. uwaaa :(

Kisah Togetha2 Malam…
Aku kuar ngan Chii & diane utk Togetha2 Versi Malam lepas Isya`… memula chii ajak gi makan Asam Pedas… bile aku tanye kat mana die nak makan asam pedas, die lupe kat mana area kedai tuh… last2 kiterang pegi kat sebelah Staits Meridian Hotel… nama kedai tuh Green Apple… Kiterang teruja tgk pamplet yg die letak atas meja… kekonon kumpulan RuffEdge penah makan kat situ… pastuh masa makanan sampai, kiterang beria snap gambo makanan.. tetiba ade sorg akak tuh dtg… die tanye nape kiterang snap gambo makanan tuh… aku explain lar saje suka2… bukan ade niat ape2… tp muka akak tuh mcm tak puas ati… terus kiterang takde selera nak amik gambo… gile kecoh.. aku buat kat kedai lain pon tak kecoh mcm ni… pastuh masa bayar makanan tuh, kiterang terkejut gile… Air kosong sampai 40Sen… asam pedas die pon boleh tahan mahal.. kiterang membebel sepanjang perjalanan dari kedai tu sampai jonker walk…

Kat Bangunan Merah tuh si Chii ngan Diane tak abes2 nak bergambo… aku dah kata dah… kat situ waktu malam lagi cantik kalo bergambo… btol tak diane, chii? Pas bergambo, kiterang pusing kat Jonker Walk… saja jamu mata… aku tgk si Chii ngan Diane laju je berjalan.. 1st time aku pusing dkt Jonker Walk tuh sekejap… slalu kalo ikut org lain, dierang asyik stop dari satu gerai ke satu gerai… Pastu kiterang balik dlm area kol 11…

Sampai kat tepi MBMB tuh, ade road block… punye lar jam… si Diane ngan Chii yg dah penat tuh pon membebel2… skali bile sampai kat sekatan tuh, dierang jadi bersemangat dan mata bersinar2 (ala2 anime) tgk abg polis yg kekononnye dierang ckp ensem… adeh… serentak lak tuh… aku tak sure abg polis tuh dgr ke tidak… Chii siap suh aku patah balik sebab die nak tgk abg polis tuh lagi… si Diane plak ckp sanggup kene saman utk tgk abg Polis tuh… merepek je bebudak berdua ni (budak ke? dua2 lagi tua dari aku.. huhu)…

Nota jari yg penat menaip : Sangat penat gi bertogetha2 dan menaip laporan ni… tp sgt seronok… rindu kat korang semua lepas korang balik…
Nota Kuku : Entry lepas aku ade senaraikan Squad2 dan team2 yg ade dlm Kroni kan? ni aku senaraikan… Team2 ni terhasil dari gabungan kepala gila2 bebudak Kroni…


Lonj0ng
Team Lonj0ng – Kay & Diane

Power Puff girl
Power Puff bersedia berlawan ngan pendekar zaman dulu kala – tak lengkap sorg ahli (Nanie)

Alien
Alien – Alien ni aku rasa dah tertubuh sblm Kroni ditubuhkan…

BulKur
BulKur – Stakat ni, yg aku tau cuma Nash sorg yg jadi ahli die… tertubuh kerana misi beliau utk diet…

Team2 lain (spt Team Sewel [Syap, Chika-beylo & mungkin aku] ) blom tertubuh dgn rasmi didalam Kroni… so blom boleh di senraikan lagi… harap maklum…

Penafian!


  • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di blogpost adalah pandangan peribadi pemilik blog melainkan jika diterangkan pendapat/pandangan tersebut datang dari pihak lain.
  • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di komen adalah pendapat peribadi pemiliknya dan tiada kaitan dengan pemilik blog.
  • Segala apa yang terkandung dalam blog ini tiada kaitan dengan majikan atau clients pemilik blog.

Sponsor




Comments

  1. says

    woo..jd org pertama yg komen…
    sgt panjang n3 kamu..
    ya sgt setuju…chii byk ckp..cuma x dgr sgt..kengkadang sgt x ske kalo tgh ckp org x beri perhatian..sebab sore chii yg kecik..x padan ngan badan..adeih..:lol:..

    owh yerk…yg pasal abg polis tuh..mmg x dpt nak nafikan..kitorang jd sgt semangat..sebab die sgt comel ok…:grin:

    [Reply]

  2. Mr Kay Em Why says

    chii : adoi… abg polis tuh comel ke? biasa je aku tgk…

    Diane : yo lar tuh…

    chii lagi : ok lar tuh… kang di tahan lama2… disaman nye plak… dah arr tgh takde duit nak bayar saman…

    nash : akak polis kuda tuh mmg sgt comel… apsal dari awal ko tak ckp nak gambo ngan die.. kalo tak boleh snap berdua… masa gambo ramai2 tuh aku brani ckp die tak nampak sbb kalo boleh aku pon nak die ade dlm pic tuh.. huhu.. sgt comel.. aku bleh gi jumpe die bebila.. :p

    [Reply]

  3. Mr Kay Em Why says

    bardy : yeah.. mmg priceless gambo tuh… sbb tuh aku letak kat sini.. hehe..

    nash : byk lar ko punye tangan yg bergamba.. bg aku pic tuh!!!~~~~

    [Reply]

  4. says

    aku terlewat bace entry ni.. hwaaa!!!~~
    ksiannya aku ketinggalannn
    kay..!! ko dah upload gambar-gambar kat camera ko takkk?!!! :evil:

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge