MMU Melaka to Sagil Mission


Kat Pintu Masuk… Dalam lingkungan kol 7.45pg… nak pagi sgt…

Dah seminggu aku peram gambar2 ngan cerita ni… maklumlah.. time cuti ni susah nak online… walaupun ari tuh aku balik2 dah nampak tiang talepon dah terpacak dpn umah aku, tp blom ade kabor berita lagi yg nak masuk stimix… tunggu je lar nnt… ni dapat update pon kire beruntung… ok, kite terus ke cerita kite…

Mission ni dah diplan beberapa minggu sblm xm… tukang plan si Syafa… aku just follow je… Syafa plan benda ni dgn dibantu oleh Aslah ngan Din Ardy… Pasal plan mmg aku tak campur sgt… dierang2 plan, aku follow je… janji plan tuh tak mengganggu urusan lain… ikut plan asal, kiterang akan pergi penuh 3 kereta dan bertolak kol 8 pagi… tp lebih kurang 12 jam sblm pergi, aku dpt SMS dari Aslah ngan Din Ardy yg mengatakan dierang tuka plan nak bertolak kol 6 pagi… aku agak terkejut… dlm idup aku, blom penah lagi aku dgr org plan nak gi Sagil dari Melaka kol 6 pagi… giler awal… dari Ayer Keroh ke Sagil tuh amik masa dalam sejam je… tp dah dierang ckp keputusan majoriti, aku ikut je lar… dierang ckp takut lambat sampai and takut ramai…


Sempat bergambar masa tgh mendaki…

Maka pagi tuh kol 6 pagi aku jalanlah terhoyong hayang dari umah ke EP sbb aku cuma sempat tido sejam je… lepas semua dah siap2, kiterang bertolak dkt2 kol 7 pagi… Yg join ari tuh, Syafa, aku, Chin, Lim, Foo, Dayah, Eman, Aslah & Din Ardy… Yelah tu penuh 3 keta… Keta Syafa cuma aku ngan die je… hahaha… dpt dating… :p Sampai kat Sagil dlm kol 7.45… Awal tak awal lar hah… org biasa penuh kat sagil aka Air Terjun Gunung Ledang ni dlm kol 10. Kiterang bergerak lar beramai2 dgn bekalan2 utk perut… Destinasinya, Kolam Puteri… Dalam perjalanan, kiterang dah kekurangan energy… almaklumlah jarang excercise :p dgn bekalanan utk perut yg boleh tahan beratnye lagik… so kiterang cadang stop kat satu area air terjun yg boleh tahan cantik sambil meringankan bekalanan makanan yg kiterang bawak.. muahahahahha :p


Mari ringankan bekalan makanan.. yeahh.. :p

Siap makan, aku dah bercadang nak berendam… tp boleh tahan sejuk air die… mana tak nyer… awal pagi lagi… dierang dok kata nak teruskan perjalanan ke Kolam Puteri… So, kiterang kemas2 barang makanan tuh semua, bawak lar naik ke Kolam Puteri… Fuh, aku rasa kali ni stamina aku lebih sket dari biasa aku naik ke kolam puteri ni… maybe sbb awal pagi lagi kot… sampai2 kat kolam puteri, kiterang letak barang satu tempat, then terus pergi kat tepi2 air… nak terjun, pk 2-3 kali gak.. sbb sejuk… hehehe…

Aman makmur je kiterang lepak kat situ memula… sbb cuma ade geng kiterang ngan satu family yg camping dkt2 situ… dari dok kat atas batu tepi2 air tuh, lama2 kiterang dah ade kat tgh2 kolam puteri tuh… pastuh bergerak sket2 sampai kat area2 berbatu kat situ… tenang rasa fikiran aku… ilang segala keserabutan hidup, hilang segala keserabutan exam… fuh… NYAMAN…


Dah sampai kat destinasi…


lawa pic ni… Lim yg snap…

kiterang berendam dari bawah sampai lar ke kawasan atas… tak sedar yg time tuh dah kol 10.30… masa tuh sedar2, org dah ramai… kiterang turun kat tempat kiterang letak barang utk amik barang2 berharga… haha… awal2 pagi sampai nampak air terjun memanggil2… tinggal semua barang… hehe… bile kiterang sampai kat tempat barang, perut masing2 pon dah lapar… so kiterang cadang utk makan je… hehe… best… menu ari tuh Nasi Lemak, Ayam goreng, nugget, telur rebus, kek birthday Foo dan juga makanan ringan dari hamper yg foo bawak… fuh… makanan ari tuh disediakan oleh kaum2 perempuan iaitu Dayah, Aslah dan Syafa… lepas makan, kiterang bawak barang2 berharga and naik ke tempat kiterang lepak tadi… main macam kanak2 ribena jumpe air… haha.. seronok… enjoy abes… aku sempat jugak terlelap kat tepi air tejun tuh… bebudak ni pelik mcm mana aku boleh terlelap sedangkan air terjun kene muka aku… :p


kanak2 ribena seronok bermain air :p



Makan… nyum nyum nyum…

ari tuh kiterang makan 3 round and diselang seli dgn berendam… seronok… sedar tak sedar jam dah dkt kol 5… kiterang kemas2 dan bergambar sket pastuh turun… kiterang salin baju dlm toilet dkt dgn resort… memandangkan toilet tuh kecik je, so kiterang bergilir2… sambil2 tuh aku ngan din dok plan nak makan kat mana sbb bebudak ni ckp lapar… blom lunch lagi (yg melantak sampai 3 round tuh bukan lunch… :p) Chin plak asyik sebut KFC ngan McD… aku bincang2 ngan Din, and kiterang setuju gi makan mee bandung dkt Muar… masa kiterang gi kat parking lot tuh, aku ckp ngan Syafa… kite sampai masa tuh blom nampak matahari… kite balik matahari dah nyorok (sbb mendung time tuh)… lama tol kite kat sini.. huhu… On da way gi muar tuh, aku bleh tertido… sian syafa… sunyi je keta… hehe.. bile dah nak masuk muar syafa kejut aku sbb nak tanye jalan… masa tuh aku tgk keta belakang, semua penumpang dah tumbang… driver je yg bersengkang mata… sian driver2 skalian.. heheh…

Aku ni plak dah lama tak pusing area Muar… tgk2 jalan dah byk berubah… pening jugak kepala aku… sesat plak tuh.. muhahaha… bebudak ni geram je tgk aku… ampon… aku tak sangka jalan kat muar dah berbelit… sampai kat Tanjung Emas, aku tgk mmg byk berubah… aku pon dah tak tau gerai mana yg aku penah makan Mee Bandung yg sedap… Food Court pon dah buat baru… tmpt yg kiterang makan tuh lansung tak sedap… target situ sbb ramai org… ampeh je rasa… kiterang lepak situ sampai kol 8.15… siap solat, kiterang terus balik Melaka and berpecah ke rumah masing2… ari tuh mmg badan letih gile… tp seronok tak terkata… Thanks pada semua yg pergi… lepas ni boleh buat jd acara tahunan atau acara setiap sem… muahahah :p


Nota utk Miss Kay : kalo adik ade time tuh, mesti geleng kepala… silap2 boleh pengsan tgk perangai abg ngan kakak mu ini… huahuahuahuahua.. :p

Penafian!


  • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di blogpost adalah pandangan peribadi pemilik blog melainkan jika diterangkan pendapat/pandangan tersebut datang dari pihak lain.
  • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di komen adalah pendapat peribadi pemiliknya dan tiada kaitan dengan pemilik blog.
  • Segala apa yang terkandung dalam blog ini tiada kaitan dengan majikan atau clients pemilik blog.

Sponsor




Comments

  1. misskay says

    uishh.. dahsyat gila.. dua2 ade.. abg ngun akak skali.. waduhh! kalah adeknya.. pasni leh ar ade kes nak tembak kak syafa.. muahaha!

    [Reply]

  2. Mr Kay Em Why says

    nash : dedulu aku naik mmg kejap je.. tak tau nape ari tuh rasa sonok… maybe sbb tmpt tuh segar… matahari atas kepala pon rasa nyaman… angin die segar… serius best…

    misskay : ape yg dasyat? ish.. nak tembak ape ni? jgn arr.. kang die tembak org plak… ades…

    [Reply]

  3. Mr Kay Em Why says

    syap : kalo kekonon ko stay melaka, kite boleh gi sesama… tuh pon kalo ko nak stay melaka utk beberape taun :p

    [Reply]

  4. sYaFa says

    hahh!!!?? ni ape kes nak menembak orang ni?? akak blasah sowang sowang kang..
    pakcik! aku nak gambo² tuuu… bagila bagilaaaaaaaaaa :cry: penat tauu drive kete ko plak tidoo.. tauuu aku rentikan ko tetengah jalan haaa.. bek bagi gamba patt..huhuhu
    eh.. kes 2 laki 1 pompuan lam gamba tu aku tak sanggop nak tengok aaaaaa… ala² wanita idaman malaya gitu.. kahakhakahkah

    p/s: habislaaaaaaa jatoooo saham aku

    [Reply]

  5. sYaFa says

    eh nak add lagi..

    aku sonot giler sehh mase tu.. dahla sejokkk tahap dewaa ekk.. pastu tambah ngan angin menderu dari atas.. mandi tengahari pon aku tak rase bahang.. pehh.. puas yang amatt.. shower umah yang dipertuan agong pon tak sebest ni ehh.. siap ade natural jaguzzi la kannn… serius!!! nak p tempat atassss skali aa.. penat.. tapi.. pas mandi.. memang puas.. nak lagi puas.. mandi kat curam tinggi tu.. kompem takkan balik!! hahahha..
    rugileerr dik kayy.. tak p.. aritu we all cam kanak² umur 5 6 taun men splashing air.. men jerit nama laa.. men terapung atas airlaa.. pehh sangat best.. nanti dik balik insyaAllah akak rajin,.. akak bawak ekk.. muahhxx

    p/s: manela gamba kann..

    [Reply]

  6. Mr Kay Em Why says

    syafa : oit makcik! sesuka panggil aku pakcik yerk… ko nak tembak aku buat ape… adik tuh yg nak tembak… size gambo tuh beso arr… amik masa lama nak upload.. 120MB maa.. tp yg eman nye kamera aku blom dpt lagik… mmg seronok woo kat sana..
    *psstt.. sejak bile ko tau aku nye blog ni???

    Op : meh Op meh… mai Gunung Ledang nyer air terjun… tp jgn tersangkut kat tangkak sbb kak Mulan rambang mata tengok kain sudah lar :p

    diane : rugi ko tak join.. sonok.. oh, lupe, time tuh ko exam :p

    syap : tangan aku tercabut susah arr nnt.. ajak skali member ko tuh.. ok gak.. aku tak kesah sgt ;)

    [Reply]

  7. says

    ekeke.. alaa kak syafa.. takkan tunggu rajen je.. nnt tak rajen kite pakse jugak dia bawak kita g mandi air terjun.. ekeke!

    smalam arh abg kay.. kak syafa terkantoi pasal org tanya dia syok ke berpicnic.. dia pelek mane org tau.. sbb igt nak sembunyikkan dr org arr tu kononnye.. banyaklaa dia punye scandalous.. tu yg bgtau dr blog abg kay ni.. hakss..

    balek nnt nak tuntut!! dari kak syafa

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge