Pendapat aku ttg Short & Long Distance Relationship…

Haha.. Since the last entry, aku ade tulis suh TycoonCyber ketuk aku kalo aku tak buat entry yg die mintak bile connection aku dah ok… tp tgk2, ramai yg bermurah hati dok igtkan aku utk buat entry yg aku janji tuh… time kasih lar yerk.. :-D

Long/Short Distance Relationship

Benda ni sbnrnye, satu benda yg subjektif… Setiap org ade pendapat berbeza pasal topik ni… Dan semuanya bergantung pada individu & keadaan persekitaran.

Short Distance Relationship (SDR)

Kebaikkan
- Pasangan berada dkt ngan kite… So, bg yg takdpt control minda die dari berfikir yg pasangan die akan curang, so mmg lebih sesuai short distance… anda boleh tau perkembangan dan penguncupan pasangan anda dgn mudah dan frequently.
- Mudah utk berjumpa @ dating… Short Distance ni mmg mudah kalo nak kuar date… yg dpt menghalang dari jumpa biasa bz, outstation ataupun balik kampung…
- Mudah utk mintak tolong kalau berlaku kes2 emergency atau perkara2 yg mustahak… terutama kalo pasangan kita tuh mmg pandai bab yg kite nak mintak tolong atau ada kenderaan utk hantar kita ke hospital kalo berlaku kecemasan…

Keburukkan
- Sesetengah manusia, ada yg cepat bosan dgn sesuatu benda… mcm tu jugak dgn pasangan… kalo dkt sgt, senang nak jumpe, akan rasa bosan atau jemu asyik tgk muka sama.. :-p dan sometimes, kalo pasangan tuh asyik nak tau setiap pergerakkan kita, mesti kita rasa rimas dan rasa terkongkong kan?
- Org ckp kalo slalu jumpe, couple akan ilang modal nak berborak… sbb asyik berborak jerk kan? dan timbul lar modal asyik nak bergaduh… so, tiap kali jumpe mesti nak gaduh… org tua2 ckp, kalo slalu gaduh, lagik rapat… tp aku rasa, benda ni akan bg efek pada diri kita dlm hal lain contohnya kerja atau study…
- Bg yg masih blaja, dan pasangan berasal dari tempat jauh dari tempat asal sendiri, akan jarang balik… waktu cuti pon sanggup dok kat umah sewa (biasa yg hostel mmg kene balik)… so waktu utk bersama family jadi kurang…
- Dari pemerhatian aku terhadap persekitaran aku, short distance relationship akan lebih mudah menyebabkan maksiat berlaku… Org tua2 ckp darah muda… kalo boleh semua nak rasa.. tp jarang nak pk dulu baik buruk… perkara ni jadik salah satu sbb slalu dating… yer la, kalo kiter berdua ngan pasangan kita, akan ade satu lagi makhluk Allah, si syaitan… so senang digoda…

Long Distance Relationship (LDR)

Kebaikkan
- Jarang jumpe… bile dpt jumpa, Ya Allah… terasa bagai dunia ni milik kite sorg… sbb dah lama dok tanggung rindu… bile dpt jumpe, puas ati sgt2… masa ni lar baru rasa nikmat rindu… :-)
- Dpt mengurangkan maksiat… mcm yg aku tulis dlm keburukkan SDR, salah satu punca yg menyebabkan ramai manusia2 a.k.a. remaja terjerumus ke arah maksiat sbb slalu jumpe… kalo jarang jumpe, insyaAllah, kebarangkalian utk terjadi maksiat sgt kurang…
- Dapat belajar apa erti setia & kepercayaan dan macam mana utk setia & percaya pada pasangan kita… Perkara paling penting dlm LDR ni adalah KESETIAAN & KEPERCAYAAN… kalo salah satu elemen takde dlm diri salah sorg pasangan tu, relationship tu takkan menjadi… So, learn how to trust and loyal to ur partner… sbb walaupun dah kawin nnt, tak semestinya kita akan abiskan masa kita 24jam sama2 ngan pasangan kitakan?

Keburukkan
- LDR tidak sesuai bg manusia2 yg susah utk percaya seseorg atau manusia yg tidak dpt mengawal akalnya dari berfikir yg bukan2 ttg pasangannya… ni akan buat pasangan selalu bergaduh…
- Jarak yg jauh dan keadaan pasangan yg slalu sibuk, akan menyebabkan kita rasa kesunyian… so mcm2 lar cara dicari utk menghilangkan kesunyian… cari rakan berborak, rakan utk hang out… dan kalo antara rakan2 tu ada perempuan, mungkin ada yg tersangkut, dan menjadikan relationship tuh complicated…

Macam aku tulis memula kat atas tuh, benda ni semua adalah subjektif… terpulang pada individu… tepuk dada, tanye iman, tanye selera… apa yg aku tulis kat atas adalah pendapat aku berdasarkan persekitaran, pengalaman aku sendiri dan pengalaman kawan-kawan aku… so, hopefully takde yg terasa dan nak hentam2 aku.. okay? ;-)

Penafian!


  • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di blogpost adalah pandangan peribadi pemilik blog melainkan jika diterangkan pendapat/pandangan tersebut datang dari pihak lain.
  • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di komen adalah pendapat peribadi pemiliknya dan tiada kaitan dengan pemilik blog.
  • Segala apa yang terkandung dalam blog ini tiada kaitan dengan majikan atau clients pemilik blog.

Sponsor




Comments

  1. elle says

    hurm… dr aritu agik, bile aku baca post nieh tak bg2 agik comment. walhal, dah berkali2 dah aku masuk entry nieh… well, this is my comment, kay…

    actually, samada korunk in LDR or SDR… semuanya bergantung pada niat. for me, kay… kalu maksiat tuh even berjauhan pun, kat cyber pun bleh, pe? skrg ni kan zaman cyber… semuanya bleh ape… btol tak? itu psl la.. for me… skrg nieh, semuanya bergantung pada niat. btol la apa yg u ckp, kay… bile berjauhan, rindu2an… bila dah jumpa terlepas rindu… tp heheh… zaman cyber skrg nieh, tak semanis zaman dulu… zaman sebelum kenal internet, kenal handphone… (pernah alaminya sekejap je) waktu nie… kt akan sentiasa tunggu surat dari si dia… bile dah dpt surat nak tau khabar, kt akan terasa seronok sgt… heppi bila terima surat dari dia.. ada pulak, yg wangi2… siap berbedak… tulisan pulak, lawa2, kan? sometimes, tru surat, kt bleh tau keikhlasan dia pada kt camne… btol tak? contoh la, kalu nk break, takkan tulis surat sekali seminggu kut? atau, dah tulis surat, takkan lawa2 berwangi2…? hehehe… terpesong plak comment i nie…

    tp, rasa2nya, ada gak poin sini.. which is… niat rite? or dulu2, niat mmg jer baik… zaman skrg, setan makin kuat sebab iman kita makin kurang. btol tak? zina dah mcm takde makne jer… org dulu2, pegang tangan pun takut…

    so, my poin,… kalu niat btol… walaupun LDR or SDR, everything will go as smooth as u wish. kan? hehehe… i’ve fulfill my promise to u…

    doakan i dpt seseorang yg baik, ~Amin~

    [Reply]

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge