Soal hati, Soal perasaan… Antara Guys & Girls…

Aku pelik… aku cukup pelik… setiap kali girl patah hati dgn mana2 lelaki, mesti akan terdengar “LELAKI SEMUA SAMA!” keluar dari mulut that girl. Bukan sorg, bukan 2 org, tapi dah ramai yg aku dgr ckp mcm tuh… tp aku jarang, jarang sgt2 dgr guy ckp “PEREMPUAN SEMUA SAMA!” keluar dari mulut sorg lelaki yg patah hati…

Kenape? Lelaki mmg dijadikan ALLAH kat muka bumi ni sama jerk ke semua? Dan girl semua baik2 ke? Bagi aku, takleh nak samakan setiap org. Kalau aku buat salah pada mana2 girl, aku tak suka that girl salahkan semua lelaki just sbb salah aku. Dan aku tak ske bile lelaki lain buat salah, lelaki2 lain termasuk aku dituduh sebegitu rupe. Sape buat salah, DIA tanggung arrr!!! Pasal plak nak salahkan semua org??!!
:-D Huhuhuhu… mcm emo plak ayat aku tadi tuh kan? Tapi itu lar hikikat nye… Selama ni mmg takde org terpk pasal ni (kalo ade pon maybe tak ramai) sbb rase nyer blom ade lagi girl yg tgh sakit ati ngan balak die, gi ckp kat lelaki lain yg lelaki ni semua sama, ske sakitkan ati perempuan… Utk lelaki lar kan, cuba korang bygkan, tgh korang jalan2 kat shopping complex, nape ade couple yg tgh masam2 muka.. gaduh arr ape lagi… tetiba korang lalu dkt2 ngan dierang, awek tuh dtg depan korang, jerit kat muka korang “KORANG NI LELAKI SEMUA SAMA JERK”… agak2 nye lar kan, ape yg korang buat? Tampar awek tuh? Angkat awek tuh campak ke level bawah?(kalo korang kat tingkat atas lar) Atau korang blasah balak die? hehe.. Kalo aku tak tau lar nak ckp mcm mana kan. Tak penah kene.. cuma pernah terpk.. hehe…

Satu lagi yg pompuan slalu salahkan lelaki, soal EGO. Aku slalu kalo couple mmg akan letakkan ego aku pada tahap yg serendah-rendahnye.. kalo lelaki lain mesti ckp aku bodo kan? Sbb mmg ego ni penting.. tp takleh lar sampai melampau giler EGO tuh.. Tp mmg diakui oleh seorg xgf aku yg aku dah kenal dkt 7 tahun… Dia tak penah tengok ego aku tinggi kecuali ade 1 malam beberapa hari lepas…

Kenape agak nye dalam entry aku kali ni tetiba bercerita ttg perasaan? Tetang ni semua? Sebab aku pelik nape pompuan ske blame lelaki kalau satu2 percintaan tuh tak menjadi… Ape? Igt lelaki ni tak de perasaan? Kalo awek die yg buat hal, die tak sakit ati? Lelaki tak pernah kecewa sbb perempuan?? Aku penah jumpe lelaki yg tension gile sbb awek die buat hal… bukan 1, bukan 2 org yg aku jumpe.. tapi dah ramai… Aku sendiri, penah down 3 bulan… dari seorang yg talkative, Happy go lucky, hyper aktif, tetiba jadik seorg yg pendiam, tak bergaul dgn org, berada dalam dunia aku sendiri macam sekeliling ni tak de orang lansung just sbb sorg pompuan. Korang nak cakap aku ape? bodoh? Come on la… Ini soal perasaan… semua org ade perasaan… kalo betol2 tak de perasaan, tu bukan org lar tuh…

So, utk girls semua, igt lar… bukan stakat girls yg ade perasaan.. lelaki ni pon ade… kadang2 ape yg berlaku, tak de sape yg mintak… tp benda dah nak jadi… Nak salahkan takdir? Igt… tak de org yg 100% Perfect dalam dunia ni selain Nabi Muhammad S.A.W. Tak de org yg dapat lari dari buat kesilapan… so, yg terbaik adalah memaafkan…

Hah, sebut plak pasal MAAF, bagi aku, lebih elok kalo kite mintak maaf bile kite betul2 insaf… tak guna kalo kite mintak maaf kat org tapi pastuh buat salah lagik… MAAF, semua org boleh sebut… Kalo berbakul2 ucapan maaf korang sebut pon, tp kalo dok buat salah lagik.. tak guna… Bg aku, aku lebih suka mengekspresikan maaf tu dgn perbuatan… org kan cakap Action Speaks Louder Than Words… betul tak?

Haha.. aku semakin blur bile menaip semua ni.. tak tau naper.. makin pening lak kepala..

P/s : Entry ni tak ditujukan pada sesape… benda ni open ok.. tp, kalo ade sesape yg terasa, aku mintak maap bebyk lar yerk…

What Everr!!

Penafian!


  • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di blogpost adalah pandangan peribadi pemilik blog melainkan jika diterangkan pendapat/pandangan tersebut datang dari pihak lain.
  • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di komen adalah pendapat peribadi pemiliknya dan tiada kaitan dengan pemilik blog.
  • Segala apa yang terkandung dalam blog ini tiada kaitan dengan majikan atau clients pemilik blog.

Sponsor




Comments

  1. elle says

    kay… erm… first time yeh dpt baca entry camni… actually, apa yg i nk komen… not about ur entry, but about the fact of women and men… and pada korg gak arr…. bagi aku, perempuan emo.. girl akan lebih bertindak mengikut perasaan rather than rational. feeling nieh, mana ada yang rational…! laki mmg perlu ego.. ok, kay… kalu u ckp u sendiri letakkan ego u pada tahap yg rendah, ok fine for us but, now.. when anything happen, they still blame on u, yeh? at the critical moment, girls tak mukin dpt berfikir dgn rational… tak dpt nak terima hakikat and all we can do is blaming anyone saying that all guys are all the same. and for me, yeah, guys are the same, if not… takkan kami nak terpikat pada yg guy tak sama tuh? is it a guy or not a guy… (pergh.. wat the heck la…) anyway, from my opinion la.. guys are the same coz adalah fitrah manusia utk laki2 di dunia ini utk mempunyai ego. while girls, emo… these are two vary matters kay…. akan ada conflict bile tak gunakan pada waktu yg sesuai,… (pergh.. ini dah pjg nieh… i je la tulis blog u nieh… muahahaha) but anyway… i think, kalu psl a girl tiba2 dtg kat u then saying all guys are the same… if i was that guy, (if i am a guy la) bgtau je la… “aah, mmg pun… kalu tak, bkn laki namanya…” muahahhah… confirm girl tuh marah giller… tp, when that girl is alone, rationally think…. dia akan tersenyum, kelakar mengingat kembali sifat keanak-anakan die… that is girl, man..! we are sometimes childish…. well, maybe dun count me… i get the picture that i can kinda understand guy’s nyer feeling. tu yg takde cabaran tuh dalam satu perhubungan… alah, korg! bile takde conflict, takde cabaran… satu relationship tuh, buhsan dowh! persamaan byk sgt, bosan…! heheh.. oklah, gtg la… u pun dah buzz i plak… heheh.. adios and wassalam….

    [Reply]

  2. hetfield says

    Mmg pompuan kalau dah kecewa mcm tue.Kita tak boleh la amik hati sgt sbb maybe time tue emosi dia terganggu so dia ckp tak berfikir.So anyway, jgn amik hati.Tue jer nak ckp :D

    [Reply]

  3. tycooncyber says

    biasa kay…kekadang dalam relationship nih kita kene letak ego kita serendahnya..tapi kita kene ingat, ego bukan pada kita, org preempuan sama gak. aku mmg tak setuju kalau org perempuan dalam posting ko ni cakap lelaki semua sama. Dan dia kene ingat gak, kalau org lelaki kata perempuan semua sama camne? Bagi aku lakan. Kalau couple, then break. Its ok. Kene terima hakikat yg jodoh korang tak kemana (buat masa ni) tapi kene fikir, apa guna nak relationship kita as a friend b4 this sebelum kita couple. Sebelum couple semau baik je. Lepas couple, break then terus gado. Bagi aku, the best relationship even walaupun lepas break-up ialah kawan balik. Tapikan, tak semua org boleh jadi mcm tu. Sebagai lelaki la, aku pun ada ego aku jugak, semua lelaki ada ego. Ego lelaki tak sama mcm perempuan. Tapi jgn la lepas break tu nak salah kan lelaki. Kalau mcm tu BAPAK dia pun sama gak la sebab lelaki. EsokĀ² suami dia pun sama perangai mcm tu. Dia kene ingat, setiap org tak sama. Rambut je hitam, hati je sama merah, tapi otak tak sama kuning. Ahahaha..tu peribahasa baru aku. ONe thing yg kawan aku pernah cakap kat aku. Kalau perempuan/lelaki kata prempuan/lelaki semua sama je lepas break up, meaning dia tak memahami lagi org tu. Sebab dia cuma pandang couple dia as a differnt gender, not who she/he is. Kalau dia pandang couple dia as a gender, mmg la semua sama.

    [Reply]

  4. tycooncyber says

    //sambungan dari posting aku kat atas..sori tak cukup ruang…heheh//

    …Sebab tu pepatah org putih pernah cakap, LOVE NEEDS CHEMISTRY,NOT A FEELINGS. Bagi aku kalau perempuan tu cakap Lelaki semua sama, aku tak rasa terhina langsung tapi aku rasa bersyukur betapa lengkapnya ciptaan tuhan kerana menciptakan Lelaki adalah sama. Dan perempuan tu kene ingat gak, perempuan gak semua sama. Yg membezakan kita adalah attitude kita, bukan ‘GENDER’ kita. Kalau perempuan blame lelaki kerana EGO kene ingat, lelaki mempunyai 9 akal dan 1 nafsu. Ego lelaki adalah kerana akal dan perempau mempunyai 9 nafsu dan 1 akal. Ego perempuan berdasarkan nafsu. AKu tak kutuk perempuan seba baku ada awek gak. Tapi yg penting, semua ada ego. Setiap ego tak sama. Ko letakkan ego ko kat bawah adalah yg terbaik dan u did it right. AKu rasa perempuan tu masih tak letakkan ego dia lagi. Sebab tu dia ras adia bagus sgt (maybe) dan dia blame semau lelaki. The things is, aku sendiri rasa cukup herang dengan org melayu mcm kita. Ada adat, ada budi bahasa ada pegangan agama, tapi bila bab couple..or generally dalam relationship (suami isteri, couple etc) kita terlalu jahil utk nak open minded dalma hal ni. Kalu breakup, mostly ramai yg tak tego dah dan sampai bergaduh. for my friend ni, rilek je, ingatlah, bunga bukan sekuntum. You deserve to have someone better than her. Anggap semau nih sebagia pengajaran. Pepatah english pernah sebut, if you make a 1st time mistkes, its only a mistake and learn from the mistake. If you make 2nd time same mistkaes, it is not onlye a miste, it is a stupid mistakes. ;-)

    [Reply]

  5. Mr Kay Em Why says

    Thanks tycoon… aku igtkan lelaki akan ckp aku lelaki bodo sbb letak ego aku pada tahap paling rendah.. tak sangka tindakkan aku tuh betol yerk.. pasal perbezaan antara ego lelaki dgn perempuan.. percaya tak kalo aku ckp aku penah jumpe pompuan yg ego die tahap lebih melampau dari lelaki & bf die mmg tak penah tunjuk ego sbg seorg lelaki kat pompuan tuh.. aku taknak ckp lar sape hamba ALLAH tu dan sape bf die… lg pn benda dah lepas… About the mistakes, kalo tak silap aku lar kan, ni dah kali kebrape mistakes ni.. so ni dah tahap dewa nyer stupidest mistakes heh?? huhuhu…

    [Reply]

  6. sugarpinky says

    why so harsh all the words? hehe. well… org takkan salahkan seseorg tu tanpa sebab kan? i don’t think she meant to SALAHKAN lelaki. tapi sbnrnye die menyalahkan org yg lukakan hati die tu. salah ke kalau mcm tu? i think ell is right. semua org bile tgh marah, takkan dapat fikir rationally. even u, when writing this entry (maybe..). memang semua ketentuan takdir, tapi kadang2 kita boleh pilih & fikir, gunakan otak antara utk tak sakitkan hati org tu atau pun tak. dalam hubungan ni kene banyak mengalah. that’s what a real gentleman would do. kenapa mesti nak carik gaduh dgn perempuan? most importantly kalau kite syg die? don’t we all know yg pd hakikatnye perempuan ni lemah dari segi emosi? so why bother picking up a fight dgn org yg tak kuat utk melawan balik? even if they do, perempuan, hati lembut, perasaan keibuan tu masih ada. tak mungkin dia akan merajuk selamanya. see? so kenapa mesti sakitkan hati dia kalau kita tau dia syg kita and eventually akan dtg balik pd kita? but honestly i think, u almost sounded like u’re a sexist doing this entry. no offense lar. jgn extreme/emo sgt. relax. i think tycooncyber is right. u deserve someone better than her kot if you think she’s not good enough for you. then move on and find someone better. i can see you have always managed to do that, right?

    [Reply]

  7. Mr Kay Em Why says

    heh.. semua mmg kententuan takdir? PILIH & PIKIR UTK SAKITKAN HATI ORG TU ATAU PUN TIDAK? Kalo mase tuh org tuh tgh marah dan sakit ati, mesti die xdpt pk rationally kan?? kan?? like u said lar.. bukan me yg ckp.. So, dalam hubungan mmg lelaki jerk ke mengalah? pompuan tak yah kan.. mcm tuh baru kata gentleman? pastuh kene pijak balik ngan pompuan? tuh dah macam GENTEL MEN (sebut : ghentel men).. ade jerk lar alasan yg kata pompuan lemah… so, kalo lelaki kuat, makna nye takkan rasa patah hati? boleh hancurkan hati lelaki mcm ketuk pakai hammer? PELIK!

    [Reply]

  8. says

    it all depends on who you make friends with ;)
    surely i’ve come across a few girls who always blurted out “laki semua sama jer” but most of my
    matured ladies friends won’t make statements like that =)
    dun forget laki pon ader gak general statement about perempuan: “this/that girl bukan nk kat aku, nak kat duit aku jer”
    think about it guys… ramai ckp cmtu after a failed relationship… i guess because u guys kecewa masa bercinta byk keluar duit.. or u guys always ended up with the same type of girls who apparently doesn’t really have ur best interest at heart… ;)

    IMHO at the bottom line dlm relationship ni kita kene matang.. girls or guys, dua2 kena pandai buat pilihan.. usually tahap kematangan kita yg tentukan mcmmana pasangan yg kita dpt (e.g attitude dia, background dia) Dun forget dlm ajaran Islam ader ckp, Allah tentukan jodoh yg sama mcm buku bertemu dgn ruas… ;)

    [Reply]

  9. sugarpinky says

    agree wth nuke. kite kene matang dlm hubungan tu. although there are a childish part that will always be with us. but that doesnt mean we have to act childish all the time kan? it’s just in the manner of thinking positively. kite kene fikir positif sentiasa, jgn terlalu negatif sebab lame2 nanti makan diri sendiri gak. im not saying that perempuan tak payah mengalah. did i say that? no. don’t think so. did i ask u to be stepped on by the girl? no. but i did say that kite kene mengalah dlm hubungan (kite – lelaki/perempuan). tp kdg2 lelaki ni susah sgt nak mengalah. but then at some point. somehow, kne mengalah gak. if tanak mengalah that’s fine. tapi kalau lepas tu diri sendiri yg kecewa & terluka, jgn kite menyesal & mengamuk pastu kita mula salahkan org lain. jgn la emo sgt. we are just voicing our opinions kan? knp mesti terasa sgt?

    [Reply]

  10. elle says

    wah wah wah… hot jugak ek topik yg u buat neih kay.. ramai je yg respon…. i agree with all of u… well… yeah.. coz at the moment i also dun hv anything to add yet. but, above all…. that’s wat makes it interesting kay….. turun naiknya satu perhubungan…. kan ada je ramai yg ckp, kalu jeles, tandanye sayang… makin gado, kdg2 mengeratkan agik… ahaks, ini dah jauh dr topik ni… but, apapun… like sapa yg ckp tuh… sugarpinky, “i can see you have always managed to do that, right?” hahahah… i pun slalu gak nmpk u camtu…. kan kan kan????

    [Reply]

  11. says

    Pernah tak korg terpk kenapa setiap kali pompuan cakap “Lelaki Semua Sama!!”

    Ahhh mesti ader sebabnyer. Maybe sebab all her boyfriends are actually sama ajek. Suka sakitkan hati dia.

    Pasal ego, memasing ader ego. X kira lelaki or pompuan. If some lelaki kata dia dah letakkan ego dia serendah yg mungkin, I will say he is full of shit. No offense eh abg Kay sbb me dah tgk banyak lelaki, be with a lot of guys. Walau serendah mana pon ego dier, die tetap akan pikir pihak pompuan yg salah and dia ajeks yg betul. Maybe not all the guys are the same tp mesti ade sikit benda yang sama kat korang la kan sampai kitorg asyik cakap Lelaki Semua Sama.

    Huhuhuhu…..

    [Reply]

  12. arulsr says

    hmmm…wlaupun orang dulu2 cakap..bunga bukan sekuntum, kumbang bukan seekor..kalo bunga yang akan dapat lepas nih tuh bunga cantik lagi takper..kalo banyak sgt kumbang dah hinggap wat per…
    kumbang memang lah boleh terbang kesana kemari untuk mencari bunga yang sesuai..tp susah nak jumpe kumbang yang betul2 stay pada bunga yang sudah diusik kumbang lain..mstila nak first come fisrt serve..
    So..kalo p’puan yg betul2 mmhami prasaan lelaki mcmmner lelaki itu mmhami prasaannya knp mesti cakap lelaki sume same..lelaki sume sama hanya jantina..bkn krn perasaan ssorang..prasaan llki lain2..tak sume sama..nak tny gak p’puan..apsal ckp sumer llki same dsbbkan krn sakitkan ati p’puan..mcmla p’puan tak penah sakitkan ati lelaki..cuma llki tak cakap jer..sbb nak jaga hati p’puan yg disyangi..

    [Reply]

  13. elle says

    haa… btol tu arulsr…. takyah pk arr yg laki ja yg pakat2 ske sakitkan ati.. pompuan pun dua kali lima ja…. hampieh…. (eh eh… bunyik cam lesbian plak aku nieh… kuang3x) xde, aku tanak bezakan jantina sbbnya.. pompuan dan juga laki2… adalah manusia jugak…. insan, makhluk dan hamba Nya jugak…. haaa… so, marihlah sama2 bermunasabah diri..

    moral of the story:-
    jgn tuding jari kat org, sbbnya 4 jari nnt akan tuding pada diri sendiri… renungkan laa….

    [Reply]

  14. aieee says

    aku pelik ngan lelaki ni nape diorg seolh2 mcm xde perasaan sng2 nk sakitkn ati pompuan nape xde rs bersalah ke wat [pompuan menangis ape jatuh ke ego klu nk tnjk perasaan sbnr ntah la aku pelik btl2 pelik

    [Reply]

  15. still lonely says

    halo.. mr kay.. nak tanya ckit bole x ?? hmm… napa ya laki2 ne… suka m’kong2 wanita ?? sebab apa ya ?? itu x boleh ini x boleh… susah nyer… rasa terikat lah.. nak jalan jauh pun susah, dia x bagi… alasan dia x tenang lah… huh..

    [Reply]

  16. ros says

    walaupn aku org pompuan tp aku skongla aper yg kay ckap..memang kbyakan pmpuan cmtu..ala da nme pompuan..sbabtu allha ciptakan perempuan n lelaki berbeza..supaye slng mengenali n memahami…sabor jela kay

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge