Bukan Bunuh Diri…

Kawanku : Weh… nak follow kami tak?
aku : pi mana?
kawanku : Kami nak pi tengok teater arrr!! Bukan bunuh diri!!
aku : hah?? bile masa aku cakap korang nak bunuh diri?
kawanku : ades… mmg lar… aku yg ckp… kami nak pi tengok teater… bukan bunuh diri…
aku : *blur*

dialog diatas adalah rekaan semata-mata… ekekeke…

Ari jumaat malam sabtu ari tuh aku ngan bebudak umah aku pi menonton teater BUKAN BUNUH DIRI kat Taman Budaya Melaka… Teater ni projek MATA (Multimedia Arts and Theatre Club) untuk taun ni… Bukan Bunuh Diri adalah karya Dinsman dan diarahkan oleh Aiman…

Apa yg aku faham dari tontonan aku… teater ni mengisahkan tentang seorang pemuda bernama Adam ( lakonan Aiman yg juga pengarah teater ni) yg mendalami ilmu agama tanpa guru… Adam mendalami ilmu agama melalui pembacaan… akibatnya, die manjadi terlalu taksub… beliau tertanya2… begitu lama masa yg dihabiskan utk mendalami ilmu agama, tetapi beliau masih tidak dpt bertemu dgn tuhan… tidak dpt mendengar suara tuhan… dan akhirnya beliau mengambil keputusan utk menggantung diri… bukan utk bunuh diri… tetapi langkah terakhirnya untuk bertemu dengan tuhan…

Itu ape yg aku faham dari ape yg aku tonton arr… kalo ade sesiapa dari Production team Bukan Bunuh Diri yg masuk sini dan sinopsis yg aku tules tuh tak tepat, sila betulkan aku yerk….

Dalam teater ni, ade beberapa line yg aku minat sgt dgr… antara nye:-

“tidak! tidak! tidak! aku bukan bunuh diri! tapi ini adalah usaha terakhir aku untuk bertemu dengan-Mu”

ade beberapa line lagik.. aku tak berapa igt sbb disebut dgn laju… tp serius… line2 tuh sungguh best…

Yalal Chin
Yalal Chin – Penasihat Bukan Bunuh Diri

Aku juga dpt tau yg Yalal Chin adalah penasihat utk teater Bukan Bunuh Diri ni… wahh.. Bertuah sungguh production team nieyh dpt tunjuk ajar dari Yalal Chin…

Beberapa scene yg agak meninggalkan kesan pada penonton… antaranya :-

1) langsir pintu yg terbuka sendiri dan kerusi malas yg bergerak sendiri…
2) perbalahan antara Adam dan beberapa watak invisible (langsir yg terbuka sendiri menunjukkan kehadiran watak2 ni)

Teater ni agak berat utk difahamkan… dari pertengahan cerita sampai lar penghujung, aku asyik terdengar org belakang aku ckp “berat… berat sungguh teater ni”… yea.. aku pon terasa begitu… mungkin die lebih memahami teater dari yg aku paham… sbb die pernah berlakon dlm satu teater yg pernah menang peringkat negeri Melaka (aku tak pasti die ada menang utk pelakon terbaik atau tidak tetapi sememangnya lakonan die pon baik)…

Ape pon, utk Production Team Bukan Bunuh Diri, Congrats aku ucapkan… korang dah buat yg terbaik… good work… ;)

P/s : aku teringin sgt nak tgk Lantai T Pinkie… tp aku baru pasan ari ahad ni last… sape nak gi tgk? Jom arr.. isk isk isk… teringin nyeee… :(

Penafian!


  • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di blogpost adalah pandangan peribadi pemilik blog melainkan jika diterangkan pendapat/pandangan tersebut datang dari pihak lain.
  • Semua pendapat/pandangan yang tertulis di komen adalah pendapat peribadi pemiliknya dan tiada kaitan dengan pemilik blog.
  • Segala apa yang terkandung dalam blog ini tiada kaitan dengan majikan atau clients pemilik blog.

Sponsor




Comments

  1. says

    wah…menarek..dh la nasha~aku sukeeeeee…tp…aku byk keje la..n aku mmg xley trn kl dis wiken..kang xpsl2 kene marah ngn big bosS..nk xm bole bercanda ria lg..sowie eh tadapat teman..lenkali je la kita g..klo aku pree sure aku ikot..sbb aku da lama tringin nk tgk teater2 nih.okke~

    [Reply]

  2. Mr Kay Em Why says

    nanie : pelik sungguh… asyik nak eskrem je minggu nieyh… demam nnt!

    diane : kene marah ngan big bos? :( tak per lar… tgk teater lain lar nnt…

    [Reply]

  3. says

    lenkali ye buddy…sbb tgh nk xm ni..klo xde ape2 sure aku trn..dh lame ngidam..incik sayam aku xnk teman,die xlayan teater2 ni

    [Reply]

  4. Mr Kay Em Why says

    diane : wokeh diane… no hal lar ;)

    esis : Lantai T Pinkie ka? best? aku ni jalan citer die pon tak tau lagik… dgr kata yg kali ni byk pembaharuan sampai A. Samad Said pon ckp kalo yg kali ni berjaya, bukan kejayaan die sorg… tp kejayaan seluruh produksi sbb die hanya sediakan naskah asal… urmm.. best kalo aku dpt peluang dok dlm satu produksi yg pentaskan naskah ni balik walaupun bukan kat Istana Budaya…

    [Reply]

  5. says

    nak makan je… tak termakan2 lg pon eskrem nye. ni baru dpt ice blended banana frappucino cream. hik hik. biar ar demam. die tu leh demam takpe. :mrgreen:

    [Reply]

  6. Mr Kay Em Why says

    nanie : sedap ke menda tuh? semacam je nama… ades…

    Nash : yalal chin tuh pelakon drama ngan teater arr… adoih… sah ko tak amik tau hal drama melayu… tak sokong bangsa sendiri tol..

    [Reply]

  7. says

    cube kalo nani ckp nani tak kenal yalal chin tu… ade ke abg ckp camtu? :mrgreen: *ngah nak backup nash… sbb tak kenal gak yalal chin tu sape sbnrnye… muahahaha* sedap arrrrrrrr… tapi duit nak kua pun sedap arrr… muahaha starbucks bese aa..

    [Reply]

  8. Mr Kay Em Why says

    nanie : hah? nash dah ade backup?? tidak!! ekekeke.. tak kenal ke yalal chin tuh… pelik… bukan nanie biasa tgk drama melayu ke? yalal chin ni skang kurang berlakon rasa nye… latest, die berlakon PGL Musical Theater ari tuh… and die skang keje kat Taman Budaya Melaka… sbg ape tak igt lak…

    eh? eskrem starbucks ke? ades.. ptt lar nama semacam.. tak reti arr semua ni… :p

    [Reply]

  9. says

    kay, aku mmg nak tgk T Pinkie tu. hahaha. cam best jer iklan sampai kene banned ngan MDKL. Makin kene banned makin teruja nak tgk. hahaha:guling:. tp terpk bz nak exam laks. :sad:.

    [Reply]

  10. Mr Kay Em Why says

    nanie : laaa…. ice blended ke? ades… org tak reti aaa benda2 mcm ni… ish.. :oops: hah? buat keje sorg2? dierang tuh membuta aje? tak patut btol…

    Nash : igt pon ko… aku amik pic ni dari website PGL Musical Theater… mmg hitam putih… takde gamba kaler… bukan aku yg black n white kan die…

    PakCik : tuh arr.. aku tak larat nak gelak bile tgk Melodi ari tuh… DBKL banned banting Lantai T Pinkie sbb punggung Nasha Aziz boleh menyebabkan eksiden… :guling: tak tahan aku… tp tuh lar kan… dah nak exam.. :(

    [Reply]

  11. says

    whoa…tak sangka ada orang bg reviews about “bukan bunuh diri”. thanks kay, for the review. really need that, a comment from athe audience. i really need all the imputs i can get so that i can improve myself, and strenghten up “adam” so that he and i will be a better character before i stage it again…insyaallah… to stage bukan bunuh diri was a dream that was fulfilled with the helps of my other good frens. and insyaallah, i’ll stage it again, better and a wiser version. mungkin di kl… and that is another dream yet to be fulfilled… bukan bunuh diri, in kl….

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge